Στην Άγκυρα ο Μπλίνκεν στη σκιά των εντάσεων ανάμεσα σε Τουρκία και Ισραήλ

Στην Άγκυρα έφτασε το βράδυ της Κυριακής, λίγο πριν τα μεσάνυχτα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν.

Τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο Εσένμπογα της Άγκυρας ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Τουρκία Τζέφρι Φλέικ, η γενική διευθύντρια του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αρμόδια για τις διμερείς πολιτικές υποθέσεις με τις ΗΠΑ

πρέσβειρα Γιαπράκ Μπαλκάν και άλλοι αξιωματούχοι.

Ο αμερικανός υπουργός θα έχει συνομιλίες με τον τούρκο ομόλογό του Χακάν Φιντάν τη Δευτέρα, μεσούσης της σύγκρουσης Ισραήλ – Χαμάς.

Ο Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε σήμερα ότι οι αμερικανοί αξιωματούχοι εργάζονται για να εξασφαλίσουν μια ανθρωπιστική παύση στη Γάζα, η οποία θα μπορούσε να προωθήσει πολλές προτεραιότητες, συμπεριλαμβανομένης της παροχής περισσότερης βοήθειας και της απελευθέρωσης των ομήρων της Χαμάς.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά τον σταθμό που έκανε στο Ιράκ, ο οποίος δεν είχε ανακοινωθεί, ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι τώρα 100 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια εισέρχονται στον πολιορκημένο παράκτιο θύλακα, σημειώνοντας ωστόσο ότι η βοήθεια αυτή είναι εντελώς ανεπαρκής.

Κατά την επίσκεψή του στη Βαγδάτη και τη συνάντησή του με τον ιρακινό πρωθυπουργό Μοχάμεντ Σία αλ-Σουντάνι, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας χαρακτήρισε ακόμη εντελώς απαράδεκτες τις επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν εναντίον αμερικανικών στρατευμάτων που σταθμεύουν στο Ιράκ και τη γειτονική Συρία μετά την έναρξη του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

«Θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσουμε τους δικούς μας», τόνισε.

Η Ουάσινγκτον κατηγορεί το Ιράν ότι εμπλέκεται δια αντιπροσώπου στις επιθέσεις αυτές που στόχευσαν επίσης αμερικανικά στρατεύματα στη γειτονική Συρία.

Υπενθυμίζεται πως ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ πραγματοποίησε νωρίς την Κυριακή αιφνιδιαστική επίσκεψη στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη, όπου συναντήθηκε με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, σύμφωνα με φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα η Παλαιστινιακή Αρχή. Στη συνέχεια πραγματοποίησε ολιγόλεπτη επίσκεψη στην Κύπρο όπου και συναντήθηκε με τον Κύπριο πρόεδρο, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Λίγο πριν κατευθυνθεί στην Τουρκία, το αεροσκάφος του αμερικανού ΥΠΕΞ έκανε στάση στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη βάση της Σούδας. Ο κορυφαίος διπλωμάτης πέρασε από τον ελληνικό εναέριο χώρο, διότι η Τουρκία δεν επιτρέπει απευθείας πτήσεις από την Κύπρο.

Επίσκεψη στη βαριά σκιά των δηλώσεων Ερντογάν

Ο Άντονι Μπλίνκεν επισκέπτεται την Τουρκία λίγες ώρες μετά την ανάκληση του τούρκου πρεσβευτή από το Τελ Αβίβ, στη βαριά σκιά των δηλώσεων Ερντογάν, που ξεκαθάρισε ότι διακόπτει κάθε συνομιλία με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενιαμίν, λόγω των ενεργειών του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο τούρκος πρόεδρος, μάλιστα, επανήλθε την Κυριακή με νέες σκληρές δηλώσεις κατά του Ισραήλ.

Ειδικότερα, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ομιλία του στη Ριζούντα της βορειοανατολικής Τουρκίας, τόνισε πως «είναι καθήκον μας να σώσουμε τους Παλαιστίνιους αδελφούς μας από την ισραηλινή καταπίεση και να σταματήσουμε τις σφαγές που γίνονται στη Γάζα μπροστά στα μάτια ολόκληρου του κόσμου».

Συμπλήρωσε μάλιστα ότι «δεν θα αφήσουμε τους αδελφούς και τις αδελφές μας στη Γάζα μόνους εν μέσω των συνεχιζόμενων ισραηλινών επιθέσεων. Εάν η ειρήνη επικρατήσει στην περιοχή, θα επικρατήσει χάρη σε εμάς. Για την ασφάλεια της περιοχής εμείς θα αναλάβουμε την ευθύνη και θα το καταφέρουμε αυτό. Στα Βαλκάνια, στον Καύκασο για να επικρατήσουν η ειρήνη και η σταθερότητα, εμείς θα αναλάβουμε ενεργό ρόλο. Από την Αφρική μέχρι την Ασία, εμείς θα είμαστε στο πλευρό των αδελφών μας και θα υποστηρίζουμε αυτό που είναι δίκαιο».

Τέλος, ο Ερντογάν υποστήριξε πως οι Παλαιστίνιοι υποφέρουν από την ισραηλινή καταπίεση: «Σε όλα τα παλαιστινιακά εδάφη, παιδιά, μητέρες και αθώοι άνθρωποι σφαγιάζονται και εμείς δεν θα το αφήσουμε έτσι αυτό. Είναι μια διαβολική σφαγή. Αυτούς που υποστηρίζουν αυτές τις δολοφονίες τους θα τους κατηγορούμε και τους το λέμε κατάμουτρα. Είναι ιστορική μας ευθύνη να κρατήσουμε σκληρή στάση».

Διαβάστε επίσης:

Ζελένσκι για διαπραγματεύσεις με Ρωσία: «Δεν είμαι έτοιμος να μιλήσω με τους τρομοκράτες»

Νετανιάχου: «Μικρός Χίτλερ» ο ηγέτης της Χαμάς – Κρύβεται στο καταφύγιό του

Αμβούργο: «Καμπανάκι» για ζητήματα ασφαλείας του αεροδρομίου μετά το περιστατικό ομηρίας

Keywords
Τυχαία Θέματα