Στις κάλπες η Ολλανδία: Θα αναδείξει την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό;

Πρόωρες γενικές εκλογές διεξάγονται σήμερα στην Ολλανδία και η χώρα φαίνεται πως είναι έτοιμη να αποκτήσει την πρώτη γυναίκα πρωθυπουργό στην ιστορία της.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η επικεφαλής του κόμματος VVD, Ντιλάν Γιέσιλγκιοζ, η οποία διαδέχτηκε τον απερχόμενο πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε, θα κόψει πρώτη το νήμα στην εκλογική κούρσα, αν και υπάρχουν άλλα δύο κόμματα που βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής.

Η

Ντιλάν Γιέσιλγκιοζ έχει γεννηθεί στις 18 Ιουνίου του 1977 στην Άγκυρα και μπήκε δυναμικά στην πολιτική σκηνή της χώρας στην οποία βρέθηκε ως μετανάστρια, αναλαμβάνοντας το υπουργείο Οικονομικών και Κλιματικής Πολιτικής και το υπουργείο Δικαιοσύνης, για να φτάσει να πάρει τα κλειδιά του VVD από τον βετεράνο Μαρκ Ρούτε.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Dilan Yesilgoz – Zegerius (@dilanyesilgoz_)

Μια εργασιομανής μετανάστρια με σκληρές θέσεις στο μεταναστευτικό

Η 46χρονη τουρκικής καταγωγής, Ολλανδή πολιτικός αυτοχαρακτηρίζεται «εργασιομανής», αποφεύγει να μιλάει για τον ρόλο των γυναικών στην πολιτική, είναι πολύ πειθαρχημένη στην προσωπική της ζωή, λέγεται πως διαθέτει  χιούμορ και εκφράζει σκληρές θέσεις, αν λάβουμε υπόψη ότι η ίδια είναι μετανάστρια.

Βασική αρχή στην προεκλογική πλατφόρμα της ήταν η πάταξη της παράνομης μετανάστευσης, θέμα που κυριαρχεί στον δημόσιο πολιτικό διάλογο στην Ολλανδία. Όμως η Γιεσιλγκιόζ έχει πει στο Politico ότι ακριβώς η δικής της προσφυγική εμπειρία την οδήγησε να συγκροτήσει τις πολιτικές θέσεις της για το προσφυγικό/μεταναστευτικό ζήτημα.  

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη VVD (@vvd)

«Υπάρχει εισροή πάρα πολλών ανθρώπων, όχι μόνο εκείνων που ζητούν άσυλο, αλλά και μεταναστών που αναζητούν εργασία και φοιτητών από το εξωτερικό, κάτι που σημαίνει ότι δεν έχουμε τη δυνατότητα να βοηθούμε τους πραγματικούς πρόσφυγες», είπε η Γιέσιλγκιοζ, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα υποδομών στο θέμα αυτό, όπως η έλλειψη εγκαταστάσεων υποδοχής για τους αιτούντες άσυλο και η έλλειψη στέγης.

Στις 31 Οκτωβρίου η φιλόδοξη τουρκικής καταγωγής πολιτικός, που θέλει να γίνει πρωθυπουργός της Ολλανδίας, επισκέφτηκε το Παρίσι, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο Μακρόν. Μετά την επίσκεψη έγραψε στα social media ότι «η ασφάλεια των χωρών μας δέχεται πίεση», προσθέτοντας ότι «ο εξτρεμισμός από διαφορετικές γωνίες και τα αυξανόμενα σημάδια αντισημιτισμού απαιτούν επιπλέον εγρήγορση».

Ποιοι απειλούν την Γιέσιλγκιοζ

Αν καταφέρει η Ντενίζ Γιέσιλγκιοζ να κερδίσει τις εκλογές και να γίνει πρωθυπουργός, θα έχει καταφέρει κάτι που δεν έχει ξανασυμβεί στην ολλανδική πολιτική σκηνή: θα είναι η πρώτη φορά που κάποιο κυβερνών κόμμα αλλάζει ηγεσία και κερδίζει την πρώτη θέση στις εκλογές.

Το κόμμα της Γιέσιλγκιοζ απειλείται από το νεοϊδρυθέν κεντρώο κόμμα New Social Contract και από την συμμαχία Πράσινων-Αριστερών του Φρανς Τίμερμανς. 

Οι Βρυξέλλες παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις εκλογές στην Ολλανδία, καθώς η χώρα υπό την πρωθυπουργία του Ρούτε θεωρείτο αξιόπιστος και βασικός παίκτης στην ΕΕ. Αλλά αρκετοί αξιωματούχοι αναρωτιούνται αν η επόμενη κυβέρνηση θα διατηρήσει τον ίδιο θετικό ρόλο. Αν η Γιέσιλγκιοζ κερδίσει τις εκλογές, η απάντηση είναι ένα ξεκάθαρο «ναι», όπως διαβεβαιώνει η ίδια.

Διαβάστε επίσης:

Ολλανδία: Ένα δηλητηριώδες φίδι μάμπα το έσκασε και κυκλοφορεί στην πόλη Τίλμπουργκ

Χωρίς αστερίσκους πέρασε ο προϋπολογισμός του 2024 την αξιολόγηση της Κομισιόν

Ειρηνευτικός στολίσκος με 1.000 βάρκες αποπλέει από την Τουρκία για τη Γάζα – Ανησυχίες για νέο «Μαβί Μαρμαρά»

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ολλανδία,ollandia