Συγκρατημένη αισιοδοξία για συμφωνία εκεχειρίας στη Γάζα – Tα εμπόδια και το πλαίσιο που είναι υπό συζήτηση

Αισιοδοξία εκφράζει η κυβέρνηση του Κατάρ για την κατάληξη των επαφών για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα, και μάλιστα πριν από το Ραμαζάνι που αρχίζει στις 10 Μαρτίου, αλλά όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Ματζίντ αλ-Ανσάρι είναι ακόμα νωρίς για ανακοινώσεις.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, μετά την 7η Οκτωβρίου, στην Λωρίδα της Γάζας οι Ισραηλινοί έχουν σκοτώσει 29.878 ανθρώπους, κυρίως γυναίκες και παιδιά και έχουν τραυματίσει

70.215. Ο τελευταίος επίσημος απολογισμός από την πλευρά του Ισραήλ είναι 1.139 νεκροί.

Ένα από τα τελευταία θύματα της γενοκτονίας είναι ο Μαχμούντ Φατούχ, μόλις δύο μηνών, που πέθανε στη Γάζα από την πείνα και οι γονείς του αναρωτιούνται τι μπορεί να έφταιξε αυτό το νεογέννητο για να φύγει από τη ζωή από ασιτία…

«Υπάρχουν εξελίξεις»

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ δήλωσε ότι ισραηλινή αντιπροσωπεία βρίσκεται ήδη στο εμιράτο καθώς συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για εκεχειρία, με στόχο να δοθεί χρόνος για ανταλλαγή αιχμαλώτων, λέγοντας ότι «υπάρχουν αρκετές εξελίξεις» και γι αυτό «αισθανόμαστε αισιόδοξοι».

Ο αλ-Ανσάρι πρόσθεσε ότι το Κατάρ «προωθεί» μία πρόταση-πλαίσιο, σε συνεννόηση με τις ΗΠΑ και την Αίγυπτο. Αναφερόμενος στη συγκεκριμένη πρόταση, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι «μέχρι την επόμενη Δευτέρα θα έχουμε εκεχειρία».

Από την πλευρά της ισραηλινής κυβέρνησης δεν έχει γίνει κανένα σχόλιο μέχρι στιγμής.

Τι περιλαμβάνει η πρόταση που συζητιέται

Ως προς το περιεχόμενο της πρότασης που είναι στο τραπέζι, πηγές ανέφεραν στο Al Jazeera ότι περιλαμβάνει την απελευθέρωση 400 Παλαιστινίων που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές και 40 ομήρων που πιστεύεται ότι βρίσκονται στη Γάζα.

Τα ισραηλινά ΜΜΕ εκφράζουν πάντως απαισιοδοξία για την πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας και αναφέρουν – επικαλούμενα ισραηλινούς αξιωματούχους- ότι η Χαμάς δεν συμφωνεί με κάποιους από τους όρους που έχουν τεθεί. Σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ ένα σημείο που προκαλεί τριβές είναι το ότι η ισραηλινή ηγεσία έχει εκφράσει κατ΄ επανάληψη την πρόθεση να υλοποιήσει τα σχέδια για χερσαία επίθεση στη Ράφα ακόμα κι αν συμφωνηθεί κάποια εκεχειρία και ανταλλαγή κρατουμένων και ομήρων και δεν θέλει να δεσμευτεί ότι μία συμφωνία σε αυτή τη φάση θα αποτελέσει εγγύηση για τερματισμό του πολέμου.

Η Χαμάς από την πλευρά της έχει ταχθεί υπέρ μίας συμφωνίας για μόνιμη κατάπαυση του πυρός, ώστε να έχει μακροπρόθεσμη προοπτική.

Το ισραηλινό  Channel 12 και το κρατικό ραδιόφωνο Kan, μεταδίδουν επικαλούμενα υψηλόβαθμο Ισραηλινό αξιωματούχο ότι το πλαίσιο συμφωνίας που επεξεργάστηκαν εκπρόσωποι των εμπλεκόμενων στο Παρίσι «δεν ανταποκρίνεται στα αιτήματα της Χαμάς».

Το Channel 12 επίσης μεταδίδει ότι ο διευθυντής της Μοσάντ, Ντέιβιντ Μπαρνέα, δήλωσε στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου ότι δεν θα επιτευχθεί συμφωνία παρά μόνο αν το Ισραήλ επιτρέψει να αυξηθεί σημαντικά η ροή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Κλιμάκωση της έντασης στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ

Την ίδια ώρα ωστόσο κλιμακώνεται η ένταση στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου, με την Χεζμπολάχ να λέει ότι χτύπησε στόχους της ισραηλινής αντικατασκοπείας στα Αγροκτήματα Σεμπάα, με περιοχή του Λιβάνου που έχει καταλάβει το Ισραήλ από τον πόλεμο του 1967.

Το Ισραήλ εξαπέλυσε επιθέσεις σε αρκετές κωμοπόλεις στο νότιο Λίβανο, σε αντίποινα για τις επιθέσεις της Χεζμπολάχ με ρουκέτες στην αεροπορική βάση Μερόν, στο βόρειο Ισραήλ. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Χεζμπολάχ πλήττει την συγκεκριμένη βάση.

Ο ισραηλινός στρατός από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι εξαπέλυσε επιθέσεις εναντίον στόχων της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο, πλήττοντας ένα στρατόπεδο και υποδομές της οργάνωσης στις περιοχές Τζεμπτσίτ, Γιαρούν και αλ-Μανσούρι

Η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στο Λίβανο απηύθηνε έκκληση στη Χεζμπολάχ και στο Ισραήλ «να σταματήσουν τις εχθροπραξίες… που θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές δεκάδων χιλιάδων αμάχων και στις δύο πλευρές της Μπλε Γραμμής».

Διαβάστε επίσης:

Προειδοποίηση από Ρωσία για «άμεση σύγκρουση» με ΝΑΤΟ αν σταλεί στρατός στην Ουκρανία – «Άδειασμα» σε Μακρόν από ΕΕ-ΗΠΑ

Γερμανία: Συνελήφθη 65χρονη, πρώην μέλος της Φράξιας Κόκκινος Στρατός (RAF) μετά από δεκαετίες

Το ψάρι που άφησε άφωνους τους επιστήμονες – Είναι 12 χιλιοστά και παράγει ήχο… 140 ντεσιμπέλ! (Video)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Συγκρατημένη, Γάζα –,sygkratimeni, gaza –