ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Αντίστροφη μέτρηση για γερά νεύρα

Σε τρία εικοσιτετράωρα ανοίγει η κρίσιμη κάλπη του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία για την ανάδειξη της νέας ή του νέου αρχηγού που θα βάλει το κόμμα σε τροχιά ανασυγκρότησης με στόχο την πολιτική και εκλογική του ανάκαμψη και την επάνοδο στην εξουσία.

Η κυρίαρχη εκτίμηση βέβαια είναι, μετά και την ανάδειξη 5ης υποψηφιότητας του Στέφανου Κασσελάκη, ότι θα χρειαστεί και δεύτερος γύρος, επομένως αν δεν εκλεγεί νέος πρόεδρος με την πρώτη αναμένεται με έντονο ενδιαφέρον το «ζευγάρι» των αντιπάλων που θα οδηγηθούν στον δεύτερο

γύρο και αν θα επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για μάχη Αχτσιόγλου – Κασσελάκη.

Η είσοδος Κασσελάκη στην κούρσα της διαδοχής, έχει ανατρέψει πολλές βεβαιότητες, δεδομένου ότι δεν μπορούν να εκτιμηθούν ποιες είναι οι δεξαμενές των ψηφοφόρων του εφόσον είναι ένα καινούριο πρόσωπο στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, μετρά μόνο λίγους μήνες παρουσίας και μπήκε πιο δυναμικά στο προσκήνιο με την εκδήλωση της υποψηφιότητάς του λίγες εβδομάδες πριν.

Ο ενθουσιασμός που εκδηλώνεται από ένα κοινό εντός κι εκτός του ΣΥΡΙΖΑ στα σόσιαλ μήντια σίγουρα έχει προβληματίσει πολλούς μέσα στο κόμμα για το ποιοι από όλους αυτούς θα κινητοποιηθούν και θα έρθουν ως την κάλπη για να τον ψηφίσουν με άλλους να ανασκουμπώνονται και να αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά και τους πιο ψύχραιμους να εκτιμούν ότι το κλίμα μαζικής και ενθουσιώδους στήριξης που έρχεται από τα κοινωνικά δίκτυα δια των οποίων δραστηριοποιείται κυρίως ο εν λόγω υποψήφιος παράγει μια επίπλαστη εικόνα που δεν θα επιβεβαιωθεί στην κάλπη.

«Φαβορί» εξακολουθεί να θεωρείται η Έφη Αχτσιόγλου παρά το επικοινωνιακό μπαράζ Κασσελάκη που έχει κατακλύσει το ίντερνετ και προκαλεί επευφημίες και σφοδρές αντιδράσεις.

Άσπρο – μαύρο

Αν και μέχρι να εμφανιστεί ο Στέφανος Κασσελάκης το κλίμα της κούρσας διαδοχής εμφανιζόταν να είναι κατά γενική ομολογία υποτονικό, οι βασικές διαφορές στις προτεραιότητες και τα σχέδια που έβαζαν οι άλλοι τέσσερις υποψήφιοι είχαν εν πολλοίς αναδειχθεί. Η νέα υποψηφιότητα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της – ένα νέο πρόσωπο με σχεδόν ανύπαρκτη σχέση με την πολιτική, την Αριστερά, και την ελληνική πραγματικότητα ήρθε να διεκδικήσει την προεδρία του ευρισκόμενου σε αναζήτηση και κλυδωνισμό κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης – δεν τάραξε απλώς τα νερά, αλλά μετατόπισε τη συζήτηση σε λογικές «μαύρο – άσπρο».

Ο ίδιος ο Κασσελάκης και οι υποστηρικτές του, προερχόμενοι σε ένα μεγάλο βαθμό από τον «στρατό» του Παύλου Πολάκη και κομμάτι της πρώην πλειοψηφικής Κίνησης Μελών, τοποθετούν αυτή την υποψηφιότητα, απέναντι στο κόμμα και κατά συνέπεια τις «κομματικές» υποψηφιότητες των άλλων υποψηφίων κυρίως των Αχτσιόγλου και Τσακαλώτου προσδίδοντάς τους συλλήβδην αρνητικά χαρακτηριστικά και νοηματοδοτήσεις, όπως ότι εκπροσωπούν την παλιά αριστερή γραφειοκρατία που επέβαλλε αριστερόμετρα και δεν επέτρεψε το άνοιγμα στην κοινωνία και άρα ευθύνεται για την ήττα στις εκλογές.

Στον αντίποδα ο Κασσελάκης επιχειρείται να καταγράψει το στίγμα του νέου και φρέσκου προσώπου, που δεν βαρύνεται από την κυβερνητική εμπειρία και τις ευθύνες της, και κυρίως δεν προέρχεται από τον «κομματικό σωλήνα», που είναι όλα όσα δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και που μπορεί να νικήσει τον Μητσοτάκη.

Τα παραπάνω που για πολλούς μέσα στο κόμμα θεωρούνται υπεραπλουστεύσεις στην υπηρεσία των επικοινωνιακών αναγκών της νέας αυτής υποψηφιότητας, καθώς και η συγκρουσιακή λογική όσων περιστοιχίζουν τον 35χρονο επιχειρηματία με προεξάρχοντα τον Παύλο Πολάκη, και άλλα πρόσωπα που βγαίνουν στην επιφάνεια (πχ. Νίκος Μωραϊτης), έχουν προκαλέσει σκηνικά αντιπαραθέσεων και συγκρούσεων που δείχνουν να ξεφεύγουν από τον έλεγχο τις τελευταίες μέρες.

Τραυματισμένο το κλίμα

Το κόμμα κάθε άλλο παρά σε κλίμα ενότητας οδεύει προς την κάλπη, – ενδεικτική η έκκληση για ενότητα και προστασία της εκλογικής διαδικασίας από τον Αντώνη Κοτσακά ο οποίος ως πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας είναι αρμόδιος για την παρακολούθηση της τήρησης του καταστατικού που επιτάσσει κόσμιους τρόπους συζήτησης δημόσια και εσωτερικά μεταξύ των μελών του κόμματος. Στο πολύ αρνητικό εσωτερικό κλίμα προστίθεται και η κατάσταση που επικρατεί στη χώρα μετά τις φωτιές του καλοκαιριού και τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία.

Είναι δε με ερωτηματικό αν η εκλογή νέου αρχηγού θα βάλει τέλος στα βάσανα του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, στη δημόσια σφαίρα έχουν μπει στην ημερήσια διάταξη ερωτήματα και συζητήσεις γύρω από σενάρια διάσπασης. Ήδη από το καλοκαίρι υπάρχουν ψίθυροι και σενάρια για το ενδεχόμενο μαζικών αποχωρήσεων στο επικείμενο Έκτακτο Συνέδριο αν στην ηγεσία αναδειχθεί πρόσωπο με αριστερόστροφο στίγμα που στην συνείδηση αρκετών, προερχόμενων από το ΠΑΣΟΚ θα σημάνει ένα πιο «κλειστό» και «μικρό» κόμμα που δεν τους χωράει ιδεολογικά και πολιτικά αλλά και οργανωτικά (με την έννοια της αξιοποίησης σε θέσεις και ρόλους). Έτσι προκειμένου να συγκρατηθεί ένα κομμάτι που προήλθε ουσιαστικά από την διεύρυνση και συμπορεύεται με πρόσωπα που θεωρείται ότι τοποθετούνται στα «δεξιά» της εσωκομματικής γεωγραφίας δίνεται μια μάχη μέχρις εσχάτων και χωρίς προσχήματα και ευγένειες, για την επόμενη μέρα.

Από την άλλη όσοι ανήκουν στην παραδοσιακή δομή και μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ που είναι και η πλειοψηφία σε όργανα και οργανώσεις, δεν μπορούν να διανοηθούν ότι μπορεί να προκύψει πρόεδρος στο κόμμα στο οποίο έχουν πορευτεί σε όλη τους τη διαδρομή, κάποιος ουσιαστικά «ουρανοκατέβατος».

Η Όλγα Γεροβασίλη με παρέμβασή της επέλεξε να απαντήσει σε όσους διαμηνύουν ότι αν ο αρχηγός δεν είναι της αρεσκείας τους θα αποχωρήσουν λέγοντας πως «καμιά φορά οι διασπάσεις δεν είναι κακές», στέλνοντας το μήνυμα ότι αυτά συμβαίνουν, ο ΣΥΡΙΖΑ τα έχει αντιμετωπίσει ξανά στο παρελθόν, δεν τον φοβίζουν, μπορεί να τα ξεπερνά και να προχωρά μπροστά.

Σε κάθε περίπτωση η εκλογή αρχηγού θα ξεκαθαρίσει κάπως το τοπίο, αλλά μένει να φανεί τι θα σημάνει η εκλογή του ενός ή του άλλου προσώπου. Υπάρχει ο κίνδυνος διάσπασης, υπάρχει ο κίνδυνος αποχωρήσεων, αδρανοποιήσεων στελεχών, μελών κλπ, υπάρχει και ο κίνδυνος όλοι να παραμείνουν στη θέση τους και να συνεχίσουν τους αλληλοσπαραγμούς. Το ερώτημα είναι αν υπάρχει χώρος για ενότητα σε ένα σχέδιο ουσιαστικής πολιτικής και οργανωτικής ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο παραπέντε της κάλπης

Οδεύοντας στην τελική ευθεία οι υποψήφιοι κινούνται πάνω κάτω όπως έχουν κινηθεί μέχρι σήμερα.

Η Έφη Αχτσιόγλου επιχειρεί να εκφράζει τον όλο ΣΥΡΙΖΑ και ενώ έχει αναδείξει κυρίως το ζήτημα του εκσυγχρονισμού του κόμματος με το «κόμμα δομών και κανόνων», πλέον η ρητορική της έχει έντονη αντιπολιτευτική χροιά. Επιμένει δε στην στρατηγική της αποφυγής του λάθους, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η αποφυγή αρνητικών αναφορών στους υποψηφίους της και κυρίως σε εκείνον που έχει αναδειχθεί ως αντίπαλο δέος, τον Στέφανο Κασσελάκη. Μέσα στο καλοκαίρι είχε αφήσει να εννοηθούν καταστατικά μέτρα (διαγραφές) έναντι όσον δεν σέβονται το κοινό σχέδιο κάτι που ωστόσο είχε χαμηλώσει στην πρόσφατη συνέντευξή της στην Ράνια Τζίμα λέγοντας ότι θα ξεκινήσει με το καλό σενάριο ότι όλοι ακολουθούν το πολιτικό σχέδιο που θα επιλέξουν τα μέλη στην κάλπη.

Ο Στέφανος Κασσελάκης επιμένει στην ανάδειξη του στοιχείου ότι η δική του υποψηφιότητα «τελειώνει» τον Μητσοτάκη και το 41% και ότι θα αλλάξει το κόμμα, ενώ επιχειρεί να εμφανιστεί ως συνεχιστής του Αλέξη Τσίπρα απέναντι σε όσους τον υπονόμευσαν.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ουσιαστικά προβάλει ως η ψυχή και το πνεύμα του κόμματος προτάσσοντας την άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να δώσει και ιδεολογικές μάχες, αν θέλει να κατακτήσει όχι μόνο την εξουσία αλλά και την ηγεμονία σε βάθος χρόνου. Την ίδια ώρα με τις παρεμβάσεις και τις συζητήσεις που οργανώνει επιχειρεί να αναδείξει προτάσεις για τη χώρα, είτε γενικά είτε με αφορμή τις καταστροφικές συνέπειες των διαδοχικών κρίσεων. Δεν αποφεύγει πάντως τις αιχμές όταν χρειάζεται, όπως ότι δεν υπήρξε προσπάθεια για συλλογική παρουσία των υποψηφίων στη Θεσσαλία ή ότι για τη σημερινή κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ ευθύνεται το καταστατικό που κάποιοι το στήριξαν.

Ο Νίκος Παππάς υπερασπίζεται σθεναρά το στοιχείο της διεύρυνσης, της εκπροσώπησης του ευρύτερου δυνατού ακροατηρίου από τα αριστερά ως το προοδευτικό κέντρο, και επίσης της ουσιαστικής απεύθυνσης στη μεσαία τάξη και όχι μόνο της μισθωτής εργασίας, ώστε να ξαναέχει ο ΣΥΡΙΖΑ προοπτική εξουσίας. Προβάλλει επίσης το στοιχείο των πατριωτικών θέσεων, πεδίο στο οποίο επιχειρεί να στριμώξει τους συνυποψηφίους του. Αν και έχει αφήσει να εννοηθεί ότι οι θέσεις του «συγγενεύουν» με αυτές που προβάλλει ο Στέφανος Κασσελάκης, τις τελευταίες μέρες εντείνει τις αιχμές του προς αυτή την πλευρά λέγοντας πως «ξενίζουν» απόψεις οι οποίες «παραπέμπουν σε ένα κόμμα “χυλό” που έχει έναν ηγέτη που δεν λογοδοτεί πουθενά. Δεν μπορεί να είναι αυτό το πρότυπό μας» απευθυνόμενος σε ένα κομμάτι της βάσης που έδειξε ενδιαφέρον για την υποψηφιότητα Κασσελάκη, ωστόσο διαθέτει και κομματικό «πατριωτισμό» και θέλει να αποτρέψει φαινόμενα διάλυσης και αποσάρθρωσης. Επιμένει ταυτόχρονα και στο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να είναι ένα κόμμα «στρείδι», ένα κόμμα «κλειστό» που δεν αφήνει μέσω των δομών του να εκφραστούν τα μέλη.

Τέλος, ο Στέφανος Τζουμάκας, προβάλλει την υποψηφιότητά του ως την πιο πολιτική όλων δεδομένου ότι το σύνθημά του είναι η επιστροφή της πολιτικής ενώ έχει αντιπαρατεθεί ιδιαιτέρως με την υποψηφιότητα Κασσελάκη για την οποία έχει πει ότι συνιστά «εκφυλισμό και παρακμή της πολιτικής».

Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την εκλογική διαδικασία της Κυριακής

Σύμφωνα με τα χρηστικά στοιχεία που έδωσε η Κουμουνδούρου στη δημοσιότητα την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου, οπότε πραγματοποιούνται οι εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία για την ανάδειξη Προέδρου, οι κάλπες θα ανοίξουν στις 8:00 π.μ. και θα κλείσουν στις 8:00 μ.μ. (σ.σ. Εκτιμάται ότι γύρω στις 22:00 θα υπάρχει μια ασφαλής εκτίμηση για το αποτέλεσμα).

·       Δικαίωμα ψήφου έχουν ΟΛΕΣ και ΟΛΟΙ από την ηλικία των 15ετών και άνω, που είτε έχουν γραφτεί μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έως τις 16 Σεπτεμβρίου είτε εγγραφούν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ακόμη και την ημέρα διεξαγωγής των εκλογών επιτόπου στα εκλογικά τμήματα.

· Έχουν οριστεί 570 εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα. Και όσοι είναι ήδη μέλη και όσοι εγγραφούν την ημέρα της ψηφοφορίας μπορούν να ψηφίσουν σε ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΑΝΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ακόμη κι αν βρίσκονται εκτός της εκλογικής τους περιφέρειας.

· Απαιτείται αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο ή δίπλωμα οδήγησης ή βιβλιάριο Υγείας ή άδεια διαμονής ή visa ή μπλε βεβαίωση. Για τη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία ορίζεται καταβολή εκλογικής συνδρομής 2 ευρώ.

· Οι μετανάστες και όσοι είναι κάτω των 17 οφείλουν να επιδείξουν νόμιμο έγγραφο που να προκύπτει ταυτοπροσωπία τους, καθώς και τον ΑΜΚΑ τους.

·       Για τους κατοίκους εξωτερικού η ψηφοφορία θα διεξαχθεί ηλεκτρονικά, την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου από τις 8.00 π.μ. μέχρι τις 8.00 μ.μ. Δικαίωμα ψήφου έχουν τα εγγεγραμμένα μέλη και όσοι εγγραφούν στον isyriza μέχρι και την Πέμπτη 14 Σεπτεμβρίου στις 14.00 ώρα Ελλάδας.

Διαβάστε επίσης:

ΚΝΕ για Μπέο: «Η λάσπη από τον Βόλο θα φύγει, από το στόμα του ποτέ»

ΣΥΡΙΖΑ: Κατατέθηκε το αίτημα για προ ημερησίας διάταξης συζήτησης στη Βουλή για τις πλημμύρες

Συνεργασία Μητσοτάκη – Κικίλια λίγα 24ωρα πριν τη ΔΕΘ για να διαλυθούν τα «σύννεφα»

Keywords
συριζα, νευρα, εν λόγω, νέα, συλλήβδην, εκλογες, καλοκαιρι, ΠΑΣΟΚ, τσιπρας, σθεναρά, προβάλλει, τμημα, ελλαδα, visa, μπλε, βεβαίωση, συμμετοχή, αμκα, ψηφοφορία, κνε, μπεος, βουλη, ΔΕΘ, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, σταση εργασιας, αλλαγη ωρας, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, εκλογες 2012, η ημέρα της γης, τελος του κοσμου, νεος παπας, αλλαγη ωρας 2013, αμκα μου, εχω αμκα, ξανα, κοινωνια, εκλογικα τμηματα, βγαινουν, διαβατηριο, αδεια, ηγεσια, ημερησια, ηττα, σημερινη, σφαιρα, ωρα, αφορμη, βεβαίωση, εβδομαδες, γυρος, δευτερο, δεξαμενες, δεος, δικη, διπλωμα οδηγησης, δομη, δωσει, δικτυα, διπλωμα, εγγραφο, ευρω, υπαρχει, εκτιμηση, ενθουσιασμος, εν λόγω, εννοια, ερωτηματικο, ερχεται, ευκλειδης, ηγεμονια, ιδια, η δικη, ηλικια, ιντερνετ, υπηρεσια, θεσσαλια, εικονα, κλιμα, κομμα, μηνες, μπλε, προβάλλει, ολγα, ουσιαστικα, πεδιο, πεμπτη, ψυχη, ρητορικη, σεναριο, σιγουρα, συζητηση, σθεναρά, συμμετοχή, στιγμα, στομα, συλλήβδην, σχεδια, σχεδιο, ταυτοτητα, τμημα, τρια, φορα, ψιθυροι, ψηφοφορία, ωρα ελλαδας, δικαιωμα, ευθεια, χωρα, ιδιαιτερα, ηλεκτρονικα, χροια, κομματι, κυριακη, μπροστα, οργανα, θεσεις, υγειας
Τυχαία Θέματα