ΣΥΡΙΖΑ: Αμήχανη «φυγή προς τα μπρος», ευθύνες σε όσους «εγκατέλειψαν» το κόμμα και πρέσινγκ στους αποχωρήσαντες για την παράδοση των εδρών

Την επόμενη μέρα ψηλαφεί ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά την «δεύτερη διάσπαση» η οποία επισημοποιήθηκε χθες το πρωί με την αποχώρηση 9 βουλευτών της τάσης 6+6 και οδηγεί το κόμμα σε μια νέα τελείως αχαρτογράφητη εποχή.

Ο Στέφανος Κασσελάκης, μιλώντας στην πρώτη Πολιτική Γραμματεία μετά τη διπλή διάσπαση, σχολίασε πως «ένας κύκλος εσωστρέφειας κλείνει» και πως τώρα τα στελέχη πρέπει να επικεντρωθούν «στην παραγωγή πολιτικού έργου και στην δημιουργία

αναχώματος στα αντιλαϊκά και αντικοινωνικά σχέδια της κυβέρνησης Μητσοτάκη» αλλά και στην παρουσίαση προτάσεων και λύσεων για τα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας. Παρά το ότι στην ατζέντα ήταν η συζήτηση για το νέο άτυπο πολιτικό κέντρο, τελικώς κάτι τέτοιο δεν παρουσιάστηκε, ο πρόεδρος θα συνεχίσει με την Πολιτική Γραμματεία ώς έχει, με τα εναπομείναντα μέλη.

Η Κουμουνδούρου επιχείρησε να διαχειριστεί τις εντυπώσεις των 9 αποχωρήσεων και της περαιτέρω αποδυνάμωσης και συρρίκνωσης του κόμματος εν μέσω δημοσκοπικής κατάρρευσης, επιρρίπτοντας τις ευθύνες για την διάσπαση στους αποχωρήσαντες.

“Έφυγαν γιατί έχασαν”

Τους καταλόγισε ουσιαστικά ότι δεν υπάρχουν λόγοι πολιτικής διαφωνίας στην αποχώρησή τους, αλλά μόνο η δυσαρέσκεια για το ότι ηττήθηκαν στις εσωκομματικές εκλογές και η άρνηση να αποδεχθούν την «δημοκρατική ετυμηγορία των δεκάδων χιλιάδων μελών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ». Την ίδια ώρα υποβαθμίζεται το ζήτημα της οργανωτικής αποδυνάμωσης, με πηγές του κόμματος να επισημαίνουν πως από τα 150.000 μέλη που ψήφισαν στις πρόσφατες εκλογές, έχουν αποχωρήσει 1.000, τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής που αποχώρησαν είναι 103 από το 302 και στον i-SYRIZA, χθες μόνο, γράφτηκαν 125 νέα μέλη (υπάρχει αναπλήρωση δηλαδή).

Πάντως η οι βαριές εκφράσεις περί «αποστασίας» αποσύρθηκαν από τις κεντρικές και επίσημες εκφωνήσεις. Δεν υπήρχε ούτε στην επίσημη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ για τις αποχωρήσεις, ενώ ούτε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να την χρησιμοποίησε στην εισήγησή του στην ΠΓ, τουλάχιστον σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, παρόλο που ήταν εκείνος που λίγες μέρες πριν σημείωνε πως αν οι 6+6 φύγουν «θα γίνουν αποστάτες».

Θέλουν πίσω τις έδρες

Πάντως, το βασικό ζήτημα που θέτουν, είτε μιλώντας ανοιχτά για αποστασίες είτε πιο συγκαλυμμένα, είναι το θέμα των εδρών, και αυτό παραμένει. Η ηγεσία αναμένεται να ζητήσει επίσημα τις έδρες από τους συνολικά 11 βουλευτές που αποχώρησαν, μέσω του προεδρείου της ΚΟ. Πηγές χθες σημείωναν ότι εφόσον οι βουλευτές που έφυγαν έχουν υπογράψει την σχετική πρόβλεψη στον κώδικα δεοντολογίας πρέπει να παραχωρήσουν τις έδρες, θέτοντας θέμα ηθικό, καθώς τυπικά η έδρα «ανήκει» στον βουλευτή και είναι στην ευχέρειά του αν θα την παραδώσει ή όχι.

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και μάλιστα ήταν η πιο ήπια εκδοχή στην οποία κατέληξαν τα μέλη του οργάνου μετά από ενστάσεις που υπήρξαν, αναφέρεται πως όσοι «εγκατέλειψαν» το κόμμα, «παραβίασαν (…) τη διπλή εντολή των αριστερών, προοδευτικών πολιτών, όπως εκφράστηκε στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές» δηλαδή «την εντολή ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, για να γίνει ξανά ο εκφραστής των προσδοκιών και των ελπίδων της μεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού» αλλά και την εντολή ο ΣΥΡΙΖΑ «να ασκήσει τα καθήκοντα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο ελληνικός λαός αποφάσισε οι 47 βουλευτές του κόμματος, που εκλέχτηκαν στις εκλογές του Ιουλίου, να αποτελέσουν ανάχωμα στα αντιλαϊκά και αντικοινωνικά σχέδια της κυβέρνησης». Κοινώς ο ελληνικός λαός ανέδειξε τον ΣΥΡΙΖΑ αξιωματική αντιπολίτευση με 47 έδρες και όχι με 36 που μένει σήμερα.

Το πολιτικό κέντρο που θα είναι … η μισή Πολιτική Γραμματεία

Από εκεί και πέρα η φυγή προς τα μπρος που επιχείρησε ο Στέφανος Κασσελάκης στην Πολιτική Γραμματεία, μιλώντας για το έργο που πρέπει να παραχθεί από εδώ και πέρα, δεν συνοδεύεται στην παρούσα φάση από νέο πολιτικό κέντρο, το οποίο περιείχε και η ημερήσια διάταξη ή νέα πρόσωπα όπως προανήγγειλε τις προηγούμενες μέρες. Αντιθέτως, ανακοίνωσε ότι ουσιαστικά η Πολιτική Γραμματεία θα λειτουργεί ως νέο πολιτικό κέντρο, και το όργανο θα συνεδριάζει κάθε δύο εβδομάδες. Εν ολίγοις η Πολιτική Γραμματεία μένει ως έχει, με τα 24 μέλη που απομένουν (από τα 42) μετά τις διαδοχικές αποχωρήσεις της Ομπρέλας και των 6+6 και θα αποτελεί το όργανο χάραξης πολιτικής.

Συνέδριο νωρίτερα ζήτησε ο Τεμπονέρας, αργότερα έδειξαν στελέχη

Θολό πάντως φαίνεται να είναι το θέμα του συνεδρίου. Ενώ δεν έχει ξεκινήσει ουσιαστικά η οργανωτική προετοιμασία και η προσυνεδριακή συζήτηση και δραστηριότητα, χθες, σύμφωνα με πληροφορίες, κατατέθηκαν «σκέψεις» από τους Πάνο Ρήγα, Θεοδώρα Τζάκρη και Γιώργο Βασιλειάδη είτε να πάει το συνέδριο μετά τις ευρωεκλογές είτε να γίνει στον χρόνο που έχει οριστεί ένα «υβριδικό» ή Διαρκές Συνέδριο, ή μια Συνδιάσκεψη, κλπ. Κάτι που ερμηνεύεται ως προσπάθεια να διολισθήσει το Έκτακτο Συνέδριο προς τα πίσω ή ακόμη και να μπει στις ελληνικές καλένδες είτε να γίνει μια διαδικασία επικοινωνιακή χωρίς ουσιαστική προγραμματική συζήτηση και εκλογή νέων οργάνων. Απέναντι τάχθηκε ο Διονύσης Τεμπονέρας ο οποίος ζήτησε το Έκτακτο Συνέδριο να γίνει το αργότερο τον Ιανουάριο, νωρίτερα δηλαδή από τα τέλη Φεβρουαρίου όπως έχει ανακοινωθεί.

Στην χθεσινή συνεδρίαση, υπήρξαν στελέχη που δεν απέφυγαν να ασκήσουν κριτική στον πρόεδρο για τους χειρισμούς του με την αναγγελία του δημοψηφίσματος και την Κεντρική Επιτροπή. Οι Ζαχαριάδης, Θεοχαρόπουλος, Φάμελλος και Τεμπονέρας του επισήμαναν ότι έφυγε κόσμος που θα είχε μείνει στον ΣΥΡΙΖΑ αν δεν είχε υπάρξει η πρόταση για το δημοψήφισμα και η ομιλία στην ΚΕ.

Η νέα εσωκομματική αντιπολίτευση

Ωστόσο, τα ηνία της εσωκομματικής αντιπολίτευσης φαίνεται να παίρνει πλέον ο Διονύσης Τεμπονέρας. Στην εισήγησή του έθεσε επιτακτικά το θέμα του συνεδρίου και της άμεσης κατάρτισης οδικού χάρτη με πρώτο βήμα της συγκρότησης της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου (ΚΟΕΣ), ενώ ζήτησε όπως προαναφέρθηκε το συνέδριο να γίνει ουσιαστικά ένα μήνα νωρίτερα.

Μπορεί ο Στέφανος Κασσελάκης να μην προχώρησε στην παρουσίαση του άτυπου πολιτικού κέντρου που είχε προαναγγείλει, ωστόσο ο Διονύσης Τεμπονέρας, με δεδομένο ότι ήταν και ένα από τα δύο θέματα της συνεδρίασης, χαρακτήρισε ένα τέτοιο όργανο «παράκεντρο», που υπονομεύει τα εκλεγμένα όργανα που προβλέπονται από το καταστατικό, ενώ άφησε την αιχμή ότι μπορεί να λειτουργούσε ένα τέτοιο όργανο και επί Τσίπρα αλλά ήταν «λάθος». «Το αποτέλεσμα ήταν γνωστό» συνέχισε, δηλαδή «οι αποφάσεις λαμβάνονταν στον “πρωινό καφέ”. Η Π.Γ. συνεδρίαζε περίπου μια φορά, κάθε 40 μέρες, με αποτέλεσμα να προκύπτουν λάθη, παραλείψεις και συνεπακόλουθα, δημόσιες διαφωνίες».

Επίσης ζήτησε να σταματήσουν οι δημόσιες αντιπαραθέσεις και να εγκαταλειφθεί ο τοξικός αντιπολιτευτικός λόγος και να αντικατασταθεί από προτάσεις. Ζήτησε ο πρόεδρος να πλαισιωθεί από επαρκές πολιτικό και επιστημονικό προσωπικό αιχμή για την ηγετική ομάδα, στην οποία επίσης διεμήνυσε τα εξής: «Αν ορισμένοι θεωρούν, ότι η περαιτέρω διάσπαση θα ευνοήσει το κόμμα και θα το απογειώσει δημοσκοπικά και εκλογικά, καταργώντας την πολιτική διαφωνία, τότε είναι σίγουρο ότι βρίσκονται σε πλάνη».

Διαβάστε επίσης

Η νέα ΚΟ που συγκροτούν 6+6 και Τσακαλώτος – Επικρατέστερος για επικεφαλής ο Αλέξης Χαρίτσης

Βορίδης: Θα παραιτηθώ αν τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών στους υπουργούς (Video)

Το τέλος του ηττημένου ΣΥΡΙΖΑ και το νέο ακροατήριο

Keywords
Τυχαία Θέματα