Ξεκίνησε την προεκλογική μάχη το ΠΑΣΟΚ

Την έναρξη του προεκλογικού αγώνα για τις ευρωεκλογές ανακοίνωσε μέσες άκρες ο Νίκος Ανδρουλάκης από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ την περασμένη Κυριακή.

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ έκανε μία «αναδρομή» στα όσα έχει καταφέρει ο ίδιος από την εκλογή του στην ηγεσία έως και σήμερα, ενώ προς το τέλος της ομιλίας του δεσμεύτηκε απέναντι στα μέλη του οργάνου για «πολλές νίκες». Αυτές «οι πολλές νίκες» που θα έρθουν, με αφετηρία

τις ευρωεκλογές, χαράζονται μέσα από την αποκλειστική στρατηγική του αρχηγού του κόμματος, ο οποίος είναι σε διαρκή επαφή με τους συνεργάτες του, ενώ παράλληλα «οργώνει» τη χώρα.

Την ίδια ώρα στο Κίνημα δεν μπορούν να κρύψουν το άγχος τους για το γεγονός ότι είναι πιθανό να εμφανιστούν φαινόμενα αλαζονείας λόγω των δημοσκοπήσεων. Συνεργάτες του προέδρου του ΠΑΣΟΚ προσπαθούν με κάθε τρόπο να «καταστείλουν» αυτές τις εξάρσεις καθώς, όπως λένε, ο αγώνας είναι διαρκής και «τίποτα δεν είναι δεδομένο».

«Να νικήσουμε τη Ν.Δ.»

«Στόχος δεν είναι να ξεπεράσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά να νικήσουμε τη Ν.Δ. για να αλλάξει ο τόπος σελίδα και να έχει προοπτική ο ελληνικός λαός. Βήμα – βήμα πετυχαίνουμε αυτό που φάνταζε ακατόρθωτο»». Με αυτό το σύνθημα ο Ανδρουλάκης θέλησε να καταστήσει σαφές πως το κόμμα του θα έχει ως στρατηγική το μέτωπο με τη Νέα Δημοκρατία και όχι με τον ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη, για τον οποίο, όπως λένε στο «Ποντίκι» κορυφαία στελέχη, «αδιαφορούν».

Το «αδιαφορούν» όμως στη Χαριλάου Τρικούπη δεν σημαίνει ότι δεν παρακολουθούν τις εξελίξεις. Αντιθέτως. Προσέχουν τόσο τα βήματα που κάνει ο Κασσελάκης όσο και τις διεργασίες που γίνονται στην «ομάδα Αχτσιόγλου». Κορυφαίο στέλεχος του κόμματος θεωρεί βέβαιο ότι οι βουλευτές που στήριξαν την Αχτσιόγλου και πλέον βρίσκονται απέναντι από τον Κασσελάκη, μαζί με τους «δύο» της Ομπρέλας, θα δημιουργήσουν τη δική τους κοινοβουλευτική ομάδα.

Στο ερώτημα ποιος θα μπορούσε να είναι εκφραστής – αρχηγός αυτού του νέου σχηματισμού, απαντά πως στην παρούσα φάση ο μόνος που έχει τη δυνατότητα να ηγηθεί είναι ο Αλέξης Χαρίτσης επειδή «Αχτσιόγλου – Τσακαλώτος δοκιμάστηκαν στις εσωκομματικές εκλογές και απέτυχαν». Την ίδια στιγμή βασικό μέλημα των συνεργατών του Ανδρουλάκη είναι να μην φανεί πως το ΠΑΣΟΚ κερδίζει δημοσκοπικά μόνο λόγω της πτώσης του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό μάλιστα επιχειρείται να πλασαριστεί ως εξής:

● Η στρατηγική και οι επιλογές του ΠΑΣΟΚ (καθώς και η δουλειά που έχει γίνει με παρεμβάσεις για τα θέματα της καθημερινότητας των πολιτών) οδήγησαν στην εκλογική και δημοσκοπική άνοδο.

● Απέναντι στην πολιτική της κυβέρνησης υπάρχει μια εναλλακτική, ρεαλιστική και τεκμηριωμένη πρόταση που μπορεί να υλοποιηθεί.

● Στόχος είναι να ενταθεί η άνοδος και να αποδώσει περισσότερο στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση των ευρωεκλογών.

● Η στρατηγική του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να είναι πλειοψηφική και νικηφόρα στις εθνικές εκλογές.

● Να πάρει το ΠΑΣΟΚ την ευκαιρία να είναι η επόμενη κυβέρνηση της χώρας.

Τα παραπάνω σημεία είναι τα κεντρικά αφηγήματα του ΠΑΣΟΚ. Αυτή η γραμμή δόθηκε σε βουλευτές και στελέχη και αυτήν υπερασπίζονται στις καθημερινές παρεμβάσεις σε Βουλή και μέσα ενημέρωσης. «Το ΠΑΣΟΚ δρα ήδη ως πραγματική αξιωματική αντιπολίτευση εντός και εκτός Βουλής. Η κυβέρνηση καταγράφει ήδη τα πρώτα σημάδια πολιτικής κόπωσης και μεταρρυθμιστικής άπνοιας» λένε συνεργάτες του Ανδρουλάκη.

Δίαυλοι με πρώην ΣΥΡΙΖΑ;

Το επόμενο κρίσιμο ερώτημα στο ΠΑΣΟΚ είναι αν θα επιχειρηθεί η άντληση στελεχών που ήταν στον ΣΥΡΙΖΑ και πλέον φεύγουν. Και αυτό δεν αφορά μόνο πρόσωπα που ήταν παλαιότερα στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και κόσμο από την Ανανεωτική Αριστερά. Μάλιστα, όπως είναι σε θέση το «Π» να γνωρίζει, κάτι τέτοιο συζητήθηκε και εντός του Πολιτικού Συμβουλίου το οποίο προηγήθηκε της Κεντρικής Επιτροπής.

Η συνιστώσα του ΠΑΣΟΚ Ανανεωτική Αριστερά, της οποίας ηγείται ο Θόδωρος Μαργαρίτης, υποστήριξε στο Πολιτικό Συμβούλιο πως μπορεί να παίξει αυτόν τον ρόλο. Δηλαδή της προσέγγισης προσώπων που ήταν παλιότερα στον ΣΥΡΙΖΑ. Στην πρόταση του Μαργαρίτη ο Ανδρουλάκης εμφανίστηκε διστακτικός. Μπορεί σε κορυφαίο επίπεδο να μην υπάρχουν συμφωνίες, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες ο διάλογος με κάποια πρόσωπα έχει ανοίξει.

«Οι συμμαχίες θα γίνουν με όρους πολιτικούς και όχι εξουσίας. Το κάλεσμα είναι πολιτικό και προς την κοινωνία και προς ανθρώπους της ευρύτερης Κεντροαριστεράς, του προοδευτικού Κέντρου, της προοδευτικής Αριστεράς, της Ανανεωτικής Αριστεράς», είπε ο Ανδρουλάκης από τη Θεσσαλονίκη. Όπως εξηγούν συνεργάτες του, στο Κίνημα δεν θέλουν να οικοδομηθεί ένα κόμμα με οπορτουνιστικούς όρους όπως «έγινε στον ΣΥΡΙΖΑ».

«Διαφήμιση στο brand μας»

Για να αποφύγει τη συζήτηση περί μεταγραφών και άλλων σεναρίων, ο Ανδρουλάκης επιχειρεί σε όλους τους τόνους να διαφημίσει το γεγονός ότι ο ίδιος – και μάλιστα πετυχημένα – ανέδειξε πρόσωπα μέσα από την παράταξη και αυτό θα συνεχίσει να κάνει ως προτεραιότητά του.

«Ανανέωσα το ΠΑΣΟΚ με πρόσωπα, που ήταν μέσα στο ΠΑΣΟΚ. Ίσως δεν είχαν ευρεία αναγνωρισιμότητα. Προτεραιότητά μου είναι να συνεχίσει η ανανέωση με ανθρώπους που ανήκουν στην Κεντροαριστερά και την ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία φύσει και θέσει, πρόσωπα τα οποία πιστεύω και όχι πρόσωπα τα οποία είναι οι λεγόμενοι “άριστοι κάθε χρήσης”. Όπου βρουν καρέκλα, βαπτίζουν αριστεία την πολιτική τους προίκα. Δεν προσφέρω καρέκλες. Δεν πρόκειται να επαναλάβω ούτε αυτό που έκανε ο κ. Μητσοτάκης ούτε αυτό που έκανε ο κ. Τσίπρας. Οικοδομώ την ανανέωση της παράταξης από τα σπλάχνα της» είπε στο Thessaloniki Summit.

Διαβάστε επίσης:

ΠΑΣΟΚ: Ποιοι λένε «ναι» στις μεταγραφές από τον ΣΥΡΙΖΑ – Πώς το απέκλεισε ο Ανδρουλάκης

Δημήτρης Ρέππας: Ο «Παπανδρεϊκός» που αφήνει αιχμές κατά του Ανδρουλάκη

ΣΥΡΙΖΑ: Μία πρώην υφυπουργός και τρεις πρώην βουλευτές μεταξύ των στελεχών που αποχώρησαν

Keywords
Τυχαία Θέματα