ΣΥΡΙΖΑ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο για υποψηφιότητες Φάμελλου και Πολάκη – Τι ζυγίζουν τα δύο στελέχη

Η σύντομη ανάπαυλα των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, δίνει σιγά σιγά τη θέση της σε πιο έντονους ρυθμούς από σήμερα, καθώς μόλις τρεις εβδομάδες απομένουν από τον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών στις 10 Σεπτεμβρίου.

Μια εβδομάδα νωρίτερα ωστόσο, στο Διαρκές Συνέδριο που θα γίνει στις 2 Σεπτεμβρίου θα οριστικοποιηθεί και το θέμα του αριθμού των υποψηφιοτήτων, καθώς από τα

τέλη Ιουλίου υπάρχουν σκέψεις και διεργασίες για το ενδεχόμενο υποψηφιότητας του προέδρου της ΚΟ Σωκράτη Φάμελλου, ενώ δεύτερες σκέψεις εμφανίστηκε να κάνει και ο βουλευτής Χανίων Παύλος Πολάκης.

Σε ό,τι αφορά τον Σωκράτη Φάμελλο οι πληροφορίες λένε ότι ο ίδιος το ζυγίζει και το συζητά με ένα περιβάλλον στελεχών που βρίσκεται κοντά του, μεταφέροντας μια αίσθηση που υπάρχει ευρύτερα, ότι θα μπορούσε να αποτελεί μια θεσμική, κι ενωτική υποψηφιότητα. Ήδη από το πρώτο διάστημα ανάληψης των καθηκόντων του είχαν προκύψει συζητήσεις, ως αποτέλεσμα της καλής παρουσίας του ως πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Οι συζητήσεις αυτές φαίνεται πως προχώρησαν κι εντός του Αυγούστου, κι έτσι ο (μεταβατικός) πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποφεύγει να κλείσει με κατηγορηματικό τρόπο το ενδεχόμενο στις συνεντεύξεις του. Από την άλλη, με τις τοποθετήσεις του δείχνει να παραπέμπει στους αποτρεπτικούς παράγοντες για ένα τέτοιο βήμα όπως ότι του ανατέθηκε από το κόμμα ένας πολύ συγκεκριμένος θεσμικός ρόλος, τον οποίο θέλει να σεβαστεί. Βεβαίως, δεν είναι μόνο το γεγονός ότι ανέλαβε να οδηγήσει τον ΣΥΡΙΖΑ ως μεταβατικός πρόεδρος της ΚΟ στις διαδικασίες της εσωκομματικής εκλογής νέου αρχηγού. Αλλά και το ότι αν θέσει υποψηφιότητα, αναγκαστικά θα απευθυνθεί στην ίδια «δεξαμενή» ψήφων στην οποία απευθύνεται και ο Νίκος Παππάς, καθώς ουσιαστικά προέρχονται και οι δύο από τον ευρύτερο χώρο των πρώην «προεδρικών».

Ανάλογο είναι και το «εμπόδιο» για τον Παύλο Πολάκη. Ένας λόγος που επικαλέστηκε δημόσια ως εξήγηση για το ότι δεν θα θέσει υποψηφιότητα ήταν η διαδικασία που ενέκρινε η Κεντρική Επιτροπή, δηλαδή να γίνει πρώτα η εσωκομματική εκλογή, και στην συνέχεια το Έκτακτο Συνέδριο όπου θα αποφασιστεί η πολιτική φυσιογνωμία. Είναι ωστόσο κοινό μυστικό ότι ένας βασικός λόγος που επέλεξε να μην είναι υποψήφιος ήταν για να μην δυσκολέψει την υποψηφιότητα του Νίκου Παππά.

Ανταλλαγή μηνυμάτων και δύσκολες αποφάσεις

Η τελευταία θεωρείται ότι είναι αρκετά πιο αδύναμη σε σχέση με την υποψηφιότητα Αχτσιόγλου, επομένως αν εμφανιστούν από δίπλα μία – δύο υποψηφιότητες ακόμη, που απευθύνονται περίπου στο ίδιο κομμάτι της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ, θα υπάρξει διασπορά της ψήφου. Επιπλέον, ο Νίκος Παππάς φαίνεται να διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ότι δεν πρόκειται να αποσυρθεί από την «κούρσα» για την προεδρία.

Πάντως, από την πλευρά του Παύλου Πολάκη καταγράφονται υψηλοί τόνοι τις τελευταίες εβδομάδες και μάλιστα δεν κρύβει την κριτική του (που ενίοτε γίνεται ειρωνεία) για τις υποψηφιότητες Αχτσιόγλου και Τσακαλώτου (για τα ζητήματα που θέτουν, τη ρητορική τους, το ύφος τους, κλπ.). Μάλιστα με αφορμή αυτές τις δύο υποψηφιότητες σε πρόσφατη ανάρτησή του άφησε να εννοηθεί ότι επειδή δεν θέτουν μια σαφή και στιβαρή πολιτική γραμμή όπως έπραξε ο ίδιος με την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή, τον κάνουν να μπαίνει «σε σκέψεις» (αφήνοντας να εννοηθεί την αναθεώρηση της απόφασής του να μην είναι υποψήφιος). Κανείς δεν ξέρει αν ο Παύλος Πολάκης, εννοεί πραγματικά ότι έχει δεύτερες σκέψεις ή απλά εκφράστηκε με τον συνήθη παρορμητισμό του.

Από την άλλη πολλοί θεωρούν ότι είναι έτσι κι αλλιώς απρόβλεπτος, ενώ ζυγίζει και το ποιο μπορεί να είναι το τοπίο του ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη μέρα και ποιος ο ρόλος του μέσα σε αυτό, για παράδειγμα σε περίπτωση που αναδειχθεί πρόεδρος η Έφη Αχτσιόγλου.

Η τελευταία στέλνει διακριτικά μηνύματα το τελευταίο διάστημα, ότι αναφορές περί «καλλιστείων» (όπως αυτή που είχε κάνει ο Πολάκης στην ΚΕ του Ιουλίου) και διάλογος χωρίς σεβασμό στην προσωπικότητα του άλλου και με σεξιστικές αναφορές, δεν έχουν θέση στον νέο ΣΥΡΙΖΑ.

Ως εκ τούτου, τα δύο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ καλούνται τις επόμενες ημέρες να πάρουν δύσκολες αποφάσεις, με απώτατο ορίζοντα το Διαρκές Συνέδριο στις 2 Σεπτεμβρίου.

Διαβάστε επίσης:

Νίκος Παππάς από το Άργος: Χρέος μας ένα ισχυρό προοδευτικό μέτωπο – Ο Μητσοτάκης φέρνει οπισθοδρόμηση

Τσακαλώτος για Αλεξανδρούπολη: Ολιγωρία του κρατικού μηχανισμού, εξαφανισμένοι οι γαλάζιοι βουλευτές Έβρου

ΣΥΡΙΖΑ για το δείπνο στους ηγέτες των Δυτ. Βαλκανίων: Ο Μητσοτάκης να υπερασπιστεί τις πάγιες θέσεις της χώρας μας

Keywords
Τυχαία Θέματα