ΣΥΡΙΖΑ: Ένα βήμα πιο κοντά στην τελική ρήξη μετά τη διαγραφή Τζουμάκα» – Ορόσημο για διάσπαση η Κεντρική Επιτροπή του Νοεμβρίου

«Εμπόλεμη ζώνη» θυμίζει πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ με ηγεσία και εσωκομματική αντιπολίτευση να μην κρύβουν τις διαθέσεις τους, που είναι καταφανώς πια σε αποκλίνουσα τροχιά. Μετά τη χθεσινή εξ αποστάσεως διαγραφή Τζουμάκα, το φιτίλι του πολέμου άναψε στο εσωτερικό του κόμματος και πλέον η αίσθηση που υπάρχει είναι πως η διάσπαση ή έστω κάποιες ομαδικές αποχωρήσεις είναι εξελίξεις αναπότρεπτες, σε ορατό ορίζοντα. Σε κάθε περίπτωση η εντύπωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ

έχει παρασυρθεί σε μια δίνη διάλυσης από την οποία δύσκολα θα μπορέσει να βγει, είναι έντονη.

Η ηγεσία δείχνει ευθέως την έξοδο στα στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης η οποία με τη σειρά της κλιμακώνει τις κινήσεις της με ορίζοντα την Κεντρική Επιτροπή (πιθανόν στις 11 – 12 Νοεμβρίου)– προς τα εκεί έδειξε και η «προφητεία» Τσακαλώτου σύμφωνα με την οποία «η ενότητα θα δοκιμαστεί τις επόμενες εβδομάδες». Εκεί θα γίνει ό,τι είναι να γίνει, καθώς το Έκτακτο συνέδριο που ορίστηκε στις 23 – 25 Φεβρουαρίου 2024 είναι πολύ μακριά, ο πολιτικός χρόνος πολύ πυκνός και η συμβίωση δείχνει αβίωτη.

Οι προϋποθέσεις για ενότητα έχουν προ πολλού «τορπιλιστεί» από την πλευρά της ηγεσίας η οποία δείχνει ευθέως την έξοδο σε όσους διαφωνούν και μοιάζει να επιθυμεί άμεσο «ξεκαθάρισμα» εκτιμώντας ότι η «θυσία» του μισού κόμματος θα της επιτρέψει να το ελέγξει πλήρως και να ανακάμψει.

Από την άλλη πλευρά η αμφισβήτηση της ηγεσίας είναι εμφανής και οι κατηγορίες πέφτουν βροχή για απομάκρυνση του ΣΥΡΙΖΑ από την ιδεολογική και πολιτική του φυσιογνωμία, για «εκφυλισμό» του κόμματος, για «αντικαταστατικές συμπεριφορές» και «αντιδημοκρατικές και αυταρχικές πρακτικές» και για δημιουργία όρων νέας ήττας στις επικείμενες ευρωεκλογές.

Χθες ο Δημήτρης Παπαδημούλης ανέφερε ότι «δεν είναι ανύπαρκτο το ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι τρίτο κόμμα στις ευρωεκλογές» – κάτι βέβαια που πλέον συζητείται ευρέως στο παρασκήνιο, τόσο στο εσωτερικό του κόμματος όσο και ευρύτερα στην πολιτικοδημοσιογραφική πιάτσα – ενώ και ο Στέφανος Τζουμάκας προέβλεψε νέα ήττα στις ευρωεκλογές.

Το χρονικό της «διαγραφής» Τζουμάκα

Ωστόσο ήταν τα όσα είπε για τη δυνατότητα να αμφισβητηθεί ο πρόεδρος στο συνέδριο αλλά και το ότι στον ΣΥΡΙΖΑ «έχει εγκατασταθεί η ολιγαρχία και η διαπλοκή» που προκάλεσαν την οργή και την αντίδραση της ηγεσίας με τον Στέφανο Κασσελάκη να ανακοινώνει μέσω social media την διαγραφή του ιστορικού στελέχους με τη φράση πως «έθεσε εαυτόν εκτός κόμματος». Ταυτόχρονα παρέπεμψε για «τα περαιτέρω» το στέλεχος της ΠΓ στην Επιτροπή Δεοντολογίας.

Με την ευκαιρία, έδειξε την έξοδο και στους υπόλοιπους διαφωνούντες που καταθέτουν την κριτική τους δημόσια, και δη μέσω ΜΜΕ: «Η παρουσία στα κανάλια στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που αντί να αντιπολιτεύονται την κυβέρνηση Μητσοτάκη αντιπολιτεύονται το κόμμα τους -προς μεγάλη ικανοποίηση των μεγαλοδημοσιογράφων- σταματάει εδώ.

Την έξοδο έδειξε το ηγετικό στρατόπεδο και στον Νίκο Φίλη ο οποίος ήταν ο πρώτος που αντέδρασε και υπερασπίστηκε τον Στέφανο Τζουμάκα καλώντας σε στήριξή του. Ο πρώην υπουργός Παιδείας χαρακτήρισε την ενέργεια Κασσελάκη «απαράδεκτη», προσθέτοντας πως «βαθαίνει την κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ» και πως ο πρόεδρος «προφανώς δεν γνωρίζει το καταστατικό και τη δημοκρατική κουλτούρα του κόμματός μας» και «στην ουσία επιθυμεί τη διαγραφή του αγωνιστή της Δημοκρατίας Στέφανου Τζουμάκα». Η απάντηση ήρθε από την Κουμουνδούρου: «Αν ο Νίκος Φίλης ή οποιοδήποτε στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ συμμερίζεται την συγκεκριμένη αναφορά του Στέφανου Τζουμάκα, τίθεται το ερώτημα γιατί παραμένει στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ;». Είναι σαφές ότι η αιχμή – παρότρυνση δεν αφορά μόνο τον πρώην υπουργό Παιδείας.

Από την Ομπρέλα σηκώθηκε κριτική περί «αντικαταστατικής» ενέργειας, (Φίλης, Τσακαλώτος, Σκουρλέτης) επισημαίνοντας ότι δεν διαγράφει ο πρόεδρος αλλά παραπέμπει στο αρμόδιο όργανο, εν προκειμένω η Επιτροπή Δεοντολογίας η οποίας αποφασίζει με πλειοψηφία δύο τρίτων (για περιπτώσεις διαγραφής ή αναστολής κομματικής ιδιότητας), προκειμένου να καταδείξει ουσιαστικά ότι ο Κασσελάκης δεν γνωρίζει τις διαδικασίες του κόμματος στο οποίο είναι πρόεδρος. Πολλώ δε μάλλον που προέβη και σε ανακοινώσεις μέσω facebook όντας στην άλλη όχθη του Ατλαντικού για προσωπικές υποθέσεις. Ενδιαφέρον έχει πως στην κριτική αυτή, περί «αντικαταστατικής ενέργειας», «προσχώρησε» και ο βουλευτής Α’ Αθήνας Νάσος Ηλιόπουλος από την «ομάδα» των 6+6, ο οποίος μέχρι σήμερα απείχε από δημόσιες τοποθετήσεις σε σχέση με τα εσωκομματικά και την νέα ηγεσία.

Κείμενο κριτικής από Χανιά με υπογραφές Σταθάκη, Ξανθού

Στο μεταξύ αναμένεται κείμενο από την οργάνωση Χανίων με υπογραφές τοπικών στελεχών, μεταξύ αυτών όμως είναι και οι υπογραφές δύο κορυφαίων στελεχών και πρώην υπουργών του Γιώργου Σταθάκη και του Ανδρέα Ξανθού (ήταν υποψήφιοι βουλευτές Χανίων και Ρεθύμνου, αντιστοίχως, στις εκλογές Μαϊου -Ιουνίου). Η πρωτοβουλία ελήφθη από μέλη της οργάνωσης που αποχώρησαν αλλά και μέλη που παραμένουν, στο πλαίσιο σύσκεψης πριν μια εβδομάδα, στην οποία κλήθηκαν και παραβρέθηκαν τα δύο στελέχη. Το κείμενο θα κινείται στον πνεύμα της κριτικής που ασκήθηκε στον πρόεδρο στην Πολιτική Γραμματεία από στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης. Μένει να φανεί αν οι υπογραφές περιλαμβάνουν ενδεικτικά και πρόσωπα πέραν της τοπικής οργάνωσης, δηλαδή από την Ν.Ε. κλπ. Υπενθυμίζεται πως στα μέσα της εβδομάδας ανακοινώθηκε μια ηχηρή αποχώρηση, εκ μέρους του πρώην υποψηφίου βουλευτή Γιώργου Πετράκη, ο οποίος είχε στηριχθεί στις εκλογές από τον Παύλο Πολάκη.

Παράλληλα, υπάρχει σε εξέλιξη και η πανελλαδική πρωτοβουλία της Ομπρέλας για συλλογή μαζικών υπογραφών (μέλη, μεσαία στελέχη, συντονιστές Νομαρχιακών, πρωτοκλασάτα στελέχη, κλπ) σε κείμενο- πλατφόρμα, που αναμένεται να δημοσιοποιηθεί τις επόμενες μέρες σε χρόνο που θα θεωρηθεί κατάλληλος.

Διαβάστε επίσης:

Ελληνοτουρκικά: Κάτω απ’ τα «ραντάρ» Αθήνα και Άγκυρα ακολουθούν με συνέπεια το πλάνο προσέγγισης

Δεν έχει καμία σημασία τι λέει ο Τζουμάκας – Σημασία έχει ο κίνδυνος απαξίωσης και ρευστοποίησης του ΣΥΡΙΖΑ

Φυγή προς τα εμπρός

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΣΥΡΙΖΑ, Τζουμάκα – Ορόσημο, Κεντρική Επιτροπή, Νοεμβρίου,syriza, tzoumaka – orosimo, kentriki epitropi, noemvriou