ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί επιμένει σε πρόωρες ο Κασσελάκης – Τα μπρος πίσω ως προς τον εκλογικό στόχο

Επιμένει να ζητά πρόωρες εκλογές ο Στέφανος Κασσελάκης και τους λόγους εξήγησε χθες με άρθρο του στην εφημερίδα «Καθημερινή», επικαλούμενος ουσιαστικά τα Τέμπη, την υπόθεση της διαρροής προσωπικών δεδομένων, και τις υποκλοπές. Αλλά και το ζήτημα της ασφάλειας, την ακρίβεια και την οικονομία.

Ουσιαστικά ζητά να μπει «τέλος στην αλαζονεία του 41%» διότι όπως αναφέρει στο άρθρο του «τους τελευταίους δέκα μήνες έχουν μεσολαβήσει καθοριστικά γεγονότα που διαφοροποιούν τα δεδομένα βάσει των οποίων οι ψηφοφόροι εμπιστεύτηκαν

στον Κυριάκο Μητσοτάκη τη διακυβέρνηση της χώρας».

«Αναγνωρίζει ότι θα είναι δεύτερο κόμμα με μεγάλη διαφορά αλλά ταυτόχρονα ζητάει εθνικές εκλογές. Γιατί; Για να αποσταθεροποιήσει τη χώρα; Δεν θα του κάνουμε τη χάρη. Εθνικές εκλογές θα γίνουν στο τέλος τετραετίας» απάντησε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε πολίτες σε περιοδεία του στην Πολίχνη Θεσσαλονίκης. Θύμισε δε ότι προ ημερών ο Στέφανος Κασσελάκης είπε ότι ο πήχης είναι το ποσοστό των εθνικών εκλογών, δηλαδή το 17% (17,8%).

Το βράδυ, παρουσιάζοντας την πρώτη δέσμη υποψηφίων της Αττικής στην διαδικασία των προκριματικών για το ευρωψηφοδέλτιο, ο Στέφανος Κασσελάκης ανταπάντησε λέγοντας ότι είχε δίκιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν τον Ιούνιο έλεγε πως «η κάλπη είναι άδεια» και ζήτησε από τους ψηφοφόρους να αναδείξουν τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα.

Εκλογικός πήχης: Επισήμως στο 17,8%, ατύπως έως και 20%

Μιλώντας, όμως νωρίτερα το πρωί στον Real FM η εκπρόσωπος Τύπου Βούλα Κεχαγιά, σημείωνε πως «όταν λέμε ότι μπορεί να υπάρξει ανατροπή στις ευρωεκλογές -γιατί αυτές τις εκλογές έχουμε μπροστά μας- δεν εννοούμε ότι θα πέσει η κυβέρνηση ή η Νέα Δημοκρατία δεν θα είναι το πρώτο κόμμα, το λέω για να είμαστε σαφείς. Θεωρούμε όμως ότι θα είμαστε η πρώτη προοδευτική δύναμη, δηλαδή θα είμαστε το δεύτερο κόμμα και η κυβέρνηση θα έχει τέτοια φθορά που θα υπάρξει ανατροπή στην πολιτική εικόνα. Εξ αυτού του λόγου ζητάμε και τις εκλογές. Δηλαδή είναι άλλο η κυβέρνηση να έχει το 41%, που το έχει από τις εκλογές του περασμένου Ιουνίου, και άλλο να έχει 31 – 32% και το δεύτερο κόμμα να έχει 17, 18 ή 20%».

Με άλλα λόγια επισήμως ο πήχης βρίσκεται στο 17,8% των εκλογών του Ιουνίου του 2023, ατύπως φαίνεται να φτάνει και το 20%.

Ωστόσο τα πράγματα φαίνεται πως περιπλέκει το αίτημα Κασσελάκη για εκλογές, το οποίο εφόσον έχει μπει στο τραπέζι δεν μπορεί να το πάρει πίσω – από την Κουμουνδούρου εξ άλλου προ ημερών επισήμαιναν πως το ποσοστό 35% που δείχνει να συμφωνεί με το αίτημα (Pulse), είναι σημαντικό ποσοστό.

Μεταξύ ρεαλισμού και διεκδίκησης της εξουσίας

Φαίνεται όμως να υπάρχει μια δυσκολία – όπως έδειξε και η απάντησή του στον Μητσοτάκη – στην τεκμηρίωση του αιτήματος μόνο με το επιχείρημα ότι το κλίμα έχει αλλάξει σε βάρος της κυβέρνησης καθώς και πάλι η διαφορά με τη Νέα Δημοκρατία παραμένει περί τις 17 – 20 μονάδες. Ο ΣΥΡΙΖΑ στον κύκλο δημοσκοπήσεων που τρέχουν παρουσιάζει μικρή άνοδο που του επιτρέπει να προσεγγίζει τον εκλογικό του στόχο, μένει όμως να φανεί αν μιλάμε για δυναμική. Η προεκλογική περίοδος ουσιαστικά άνοιξε, όμως ο δρόμος για την ευρωκάλπη, είναι μακρύς καθώς απομένουν δύο ολόκληροι μήνες.

Έτσι ο Στέφανος Κασσελάκης δείχνει υποχρεωμένος να κινείται μεταξύ ρεαλισμού (οπότε στέκεται στον πήχη του 17,8%) και της υπενθύμισης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί εαυτόν κόμμα εξουσίας και συνεχίζει να διεκδικεί την κυβέρνηση (οπότε μιλά για ανατροπή και για πρωτιά). Μολονότι, η πορεία από το 17% (εφόσον πιαστεί) έως την διακυβέρνηση είναι αντιληπτή στην Κουμουνδούρου ως μια πορεία με στάδια (στις ευρωεκλογές κατοχύρωση της δεύτερης θέσης και καλό ποσοστό, στις εθνικές διεκδίκηση της πρωτιάς) αυτά τα στάδια στο λόγο του προέδρου ενίοτε συγχέονται.

Σήμερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ θα παρουσιάζει την δεύτερη δέσμη υποψηφίων της περιφέρειας Αττικής για τις προκριματικές της Κυριακής, σε εκδήλωση στο Περιστέρι στην πλατεία Δημαρχείου.

Κατά το κλείσιμο της χθεσινής εκδήλωσης, ο Στέφανος Κασσελάκης διεμήνυσε σε όσους μιλούν για άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ λόγω στροφής στο «απολιτίκ κοινό», πως ο κόσμος δεν είναι «απολιτίκ», αλλά απογοητευμένος από την πολιτική, και στρέφεται στον ΣΥΡΙΖΑ γιατί «βλέπει ξαφνικά ένα κόμμα που δεν φοβάται να ανανεωθεί, να αναδείξει καλό κόσμο από την κοινωνία, και να πει τις προτάσεις του ξεκάθαρα».

Διαβάστε επίσης

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Αμείλικτα ερωτήματα από την παραδοχή Τερεζάκη για τη μονταζιέρα των Τεμπών

Νίκος Παππάς: Εγκώμια για Κασσελάκη, μπηχτές για τους αποχωρήσαντες από τον ΣΥΡΙΖΑ – «Μου έκαναν πόλεμο»

Ανδρουλάκης από Ηράκλειο: «Στις 9 Ιουνίου να στείλουμε το μήνυμα ότι η Ελλάδα χρειάζεται μία άλλη πολιτική δύναμη»

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΣΥΡΙΖΑ, Κασσελάκης –,syriza, kasselakis –