ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί ο Κασσελάκης «σήκωσε το γάντι» που πέταξε ο Αλέξης Τσίπρας – Τι επιδιώκει

Σε νέα προεδρική κάλπη οδηγείται ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την χθεσινή «βόμβα» Τσίπρα ο οποίος κάλεσε τον Στέφανο Κασσελάκη να προσφύγει εκ νέου στη βάση για να επαναβεβαιώσει την εμπιστοσύνη της πλειοψηφίας και να πάψει το κόμμα να σέρνεται σε παρατεταμένη κρίση.

Ο Στέφανος Κασσελάκης, «σήκωσε το γάντι» κατά τη διάρκεια της ομιλίας του λίγο μετά, ανήγγειλε ότι προσφεύγει στην βάση, και προέτρεψε «βρείτε μου αντίπαλο».

Η

αναστάτωση στον ΣΥΡΙΖΑ πλέον είναι μεγάλη και από σήμερα θα καταγραφεί ποιο είναι το κλίμα της βάσης, στις ομιλίες των συνέδρων

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, εμφανίστηκε έτοιμος να απαντήσει στην πρόκληση του Αλέξη Τσίπρα, καθώς φαίνεται να στοχεύει:

-Στην «αναβάπτισή» του από τα μέλη του κόμματος, καθώς οι δημοσκοπήσεις και η εσωκομματική αμφισβήτηση του τελευταίου διαστήματος δείχνουν πως η προ 6 περίπου μηνών «λαϊκή εντολή» έχει αποδυναμωθεί. Άλλωστε ο ίδιος αντιλαμβανόμενος ότι δεν μπορεί να προχωρήσει με αμφισβητήσεις, ήδη από την Πολιτική Γραμματεία της Τρίτης είχε εμφανιστεί – με το γνωστό «τελεσίγραφο» -ανοιχτός στο ενδεχόμενο νέας προσφυγής στα μέλη.

-Στην «εξουδετέρωση» της ευρωκάλπης, υπό την έννοια πως θεωρεί ότι εφόσον λάβει τώρα νέα εντολή, θα έχει ανοιχτό διάδρομο ως τις εθνικές εκλογές, χωρίς το σκόπελο των ευρωεκλογών. Χτες είπε πως χρειάζεται χρόνο και ομοψυχία καθώς και πως δεν θα είναι «πρόεδρος υπό προθεσμία» αλλά θα κριθεί πολύ σκληρά στις πρώτες εθνικές εκλογές, κοινώς διεμήνυσε πως δεν θα κριθεί στις ευρωεκλογές. Σε αντίθεση με το κλίμα της πλειοψηφίας των στελεχών της ΠΓ πως «όλοι, και ο πρόεδρος θα κριθούν» στην επικείμενη κάλπη.

-Στην «αλλαγή φρουράς» και τον έλεγχο του κόμματος μέσα από την επανεκλογή οργάνων, καθώς ανήγγειλε και εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής (η οποία εκλέγει στη συνέχεια Πολιτική Γραμματεία). Μέχρι στιγμής, είχε περίπου συνομολογηθεί πως η εκλογή της νέας Κεντρικής Επιτροπής δεν θα γινόταν μετά το Συνέδριο, αλλά μετά τις ευρωεκλογές για να μπορέσει το κόμμα να επικεντρωθεί στην εκλογική εκστρατεία του και όχι σε έναν ακόμη γύρο εσωκομματικής μάχης για τους συσχετισμούς. Σε κάθε περίπτωση η οριστικοποίηση της απόφασης αυτής είχε παραπεμφθεί στο Συνέδριο. Χτες, ο Στέφανος Κασσελάκης είπε ότι θα στηθούν τετραπλές κάλπες, δηλαδή μαζί με τις εκλογές για τα νέα συντονιστικά των οργανώσεων και των Νομαρχιακών Επιτροπών που είχαν μετατεθεί για 15 μέρες μετά το Συνέδριο θα γίνουν και εκλογές για την Κεντρική Επιτροπή και τον πρόεδρο.

Ο Στέφανος Κασσελάκης ουσιαστικά επιστρέφει το μήνυμα «όλοι κρινόμαστε» στα στελέχη της Πολιτική Γραμματείας, υπονοώντας με την κίνησή του, ότι δεν μπορεί να μπαίνει ο ίδιος σε νέα δοκιμασία έξι μήνες μετά την εκλογή του και να μην ισχύει το ίδιο για τα στελέχη που δεν έχουν κριθεί από την άνοιξη του 2022 και ας μεσολάβησαν εκλογές.

Σε κάθε περίπτωση αν πετύχει εκ νέου την εκλογή του και επιβεβαιώσει την κυριαρχία του, στη συνέχεια θα μπορεί να διαμορφώσει στα μέτρα του το κόμμα που παρέδωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Διαβάστε επίσης

Νέα Αριστερά: Να κοιτάξει πρώτα τον καθρέφτη του ο Κασσελάκης

Μωραΐτης: Η αινιγματική δήλωση που αποθεώνει τον Τσίπρα έναντι … όλων – «Ο Μαραντόνα επέστρεψε, κρατήστε σημειώσεις»

ΣΥΡΙΖΑ: Θολή η εικόνα με τη διαδικασία για τις νέες κάλπες ανάδειξης προέδρου

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΣΥΡΙΖΑ, Κασσελάκης, Αλέξης Τσίπρας –,syriza, kasselakis, alexis tsipras –