ΣΥΡΙΖΑ: Η αριθμητική του β΄γύρου μετά τη στήριξη Παππά σε Κασσελάκη και Τσακαλώτου σε Αχτσιόγλου

Στα βαθιά του του δεύτερου γύρου μπαίνουν οι δύο υποψήφιοι μετά και το ξεκαθάρισμα των στηρίξεων ύστερα από τη χθεσινή συνάντηση ΚασσελάκηΠαππά και την κοινή δήλωση συμπόρευσης και την δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου που «έδειξε» με πιο καθαρό τρόπο από το βράδυ της Κυριακής, την στήριξή του στην Έφη Αχτσιόγλου.

Με αυτό τον τρόπο ο καθένας από τους δύο «ηττημένους» του πρώτου γύρου κατευθύνει τη δεξαμενή των ψήφων του στον υποψήφιο με τον οποίο επιλέγει να συστρατευτεί. Η διαφορά μεταξύ των δύο διατηρείται, αν και η

αριθμητική εδώ δεν είναι «ευθύγραμμη» θα παίξουν ρόλο και άλλοι παράγοντες. Σε κάθε περίπτωση ο Στέφανος Κασσελάκης με το 45% μετά και τη στήριξη του Νίκου Παππά που εισφέρει το «δικό του» 8,63% διατηρεί το προβάδισμά του και κυρίως ξεπερνά το 50%, ενώ αντιστοίχως και η Έφη Αχτσιόγλου «ανεβαίνει» δυνητικά από το 36% στο 45% με το ποσοστό του πρώην ΥΠΟΙΚ.

Προφανώς η αριθμητική εδώ δεν είναι ευθύγραμμη: κανείς δεν μπορεί να πει ότι τα ποσοστά που θα προκύψουν στο δεύτερο γύρο θα είναι το ακριβές άθροισμα των ποσοστών και του απόλυτου αριθμού ψήφων των ανά δύο δεξαμενών. Κι αυτό διότι κανείς δεν ξέρει αν όλοι οι ψηφοφόροι του πρώτου γύρου θα επιστρέψουν στην κάλπη, αν από την δεξαμενή του Νίκου Παππά θα υπάρξουν διαρροές προς την κ. Αχτσιόγλου ή την αποχή και αν από το ποσοστό του κ. Τσακαλώτου κάποιοι θα υπάρξουν απογοητευμένοι που δε θα πάνε να ψηφίσουν.

Από εκεί και πέρα, τα βλέμματα είναι στραμμένα και στα παλαιά μέλη που δεν ψήφισαν στον πρώτο γύρο – θέμα δημιουργήθηκε με την απόφαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής να θέσει διορία προς αυτή την κατηγορία των μελών ως το απόγευμα της Τετάρτης για την επαλήθευση των στοιχείων τους ώστε να μπουν στον ηλεκτρονικό εκλογικό κατάλογο. Αντιδράσεις υπήρξαν διατασικώς καθώς θεωρήθηκε ότι η διορία αυτή θέτει εμπόδια στα μέλη, τα οποία για όλους αποτελούν μια κρίσιμη δεξαμενή ψηφοφόρων αυτή τη στιγμή.

Έτσι ή αλλιώς οι δύο υποψήφιοι πλέον εισέρχονται στον δεύτερο γύρο με τον Στέφανο Κασσελάκη να είναι πλέον το φαβορί έναντι της Έφης Αχτσιογλου η οποία δήλωσε πως οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος της ωστόσο θεωρεί ότι μπορεί να κερδίσει, ότι «η μάχη είναι ανοιχτή».

Οι εξελίξεις χθες κύλησαν με καταιγιστικό ρυθμό, και με το κλίμα να παραμένει «τοξικό» ή και εκρηκτικό, σίγουρα κάθε άλλο παρά ενωτικό, με τα αλληλοκαρφώματα περί της «μεταπολιτικής» από τη μία και «υπονόμευσης του Τσίπρα» εκ μέρους της Έφης Αχτσιόγλου και όσων τη στηρίζουν, από την άλλη, να συνεχίζονται.

Κασσελάκης – Παππά έδωσαν τα χέρια

Νωρίς το πρωί υπήρξε η συνάντηση ΚασσελάκηΠαππά στη Βουλή, με τον δεύτερο να εκφράζει τη δημόσια στήριξή του στον νικητή του πρώτου γύρου, στήριξη η οποία συνοδεύτηκε από κοινό πολιτικό πλαίσιο προκειμένου να διασκεδαστούν εντυπώσεις περί «παζαριού». Άλλωστε ο Νίκος Παππάς διαβεβαίωσε ότι ούτε ζήτησε ούτε επιθυμεί τη θέση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ενώ εξέφρασε παράλληλα την θετική του γνώμη για την παρουσία του Σωκράτη Φάμελλου στον ρόλο αυτό – πρόσωπο που η πλευρά Κασσελάκη συζητά ούτως ή άλλως. Σε περίπου παράλληλο χρόνο υπήρξαν και νέες δημόσιες στηρίξεις στην υποψηφιότητα Κασσελάκη, αφενός από την Έλενα Ακρίτα και την Ραλλία Χρηστίδου. Αίσθηση προκάλεσε η κ. Ακρίτα, η οποία με επίσημη δήλωση στήριξης, μετακινήθηκε από την αρχική της επιλογή, την Αχτσιόγλου, και μάλιστα το έπραξε με αιχμές και καρφιά.

Εν τω μεταξύ, με φόντο τους υπολογισμούς για το πώς μπορεί να εκλεγεί ο Στέφανος Κασσελάκης στη Βουλή- ουσιαστικά το σενάριο είναι ένα, να παραιτηθεί ένας βουλευτής Επικρατείας και 5 επιλαχόντες – πρόθυμος εμφανίστηκε να ακολουθήσει την οδό της παραίτησης αν χρειαστεί, ο έβδομος επιλαχών, καθηγητής Αθανάσιος Τσακρής.

Τα παραπάνω, σηματοδοτούν κι ένα ρεύμα προς την πλευρά του νικητή που καταγράφηκε έντονα κατά τη χθεσινή μέρα, ένα 48ωρο μετά το εκλογικό αποτέλεσμα.

Το κάλεσμα σε ντιμπέιτ, η παρέμβαση Καρτερού

Παράλληλα προς την συνάντηση ΚασσελάκηΠαππά τα χαρτιά της άνοιξε η Έφη Αχτσιόγλου (στην εκπομπή Παπαδάκη – Αναστασοπούλου) ζητώντας ντιμπέιτ από τον συνυποψήφιό της με τον Στέφανο Κασσελάκη να απορρίπτει το αίτημα και να καλεί σε κοινή περιοδεία ορίζοντας ως μοναδικό αντίπαλο με τον οποίο θα προσερχόταν σε ντιμπέιτ τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η ίδια θέλησε να απαντήσει και για τις επιθέσεις που δέχεται με ένταση τις τελευταίες ημέρες, ως «υπονομεύτρια» του Αλέξη Τσίπρα. Μίλησε για «χυδαία λασπολογία» και αποκάλυψε την πρόθεσή της να καταθέσει μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση στο σάιτ το οποίο ανάρτησε – ξημερώματα Σαββάτου λίγες ώρες πριν την κάλπη – δημοσίευμα περί sms της κ. Αχτσιόγλου το οποίο υποτίθεται εξόργισε τον Αλέξη Τσίπρα και τον εξώθησε σε παραίτηση.

Λίγο αργότερα, από το επιτελείο της υποψήφιας για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ παρέπεμπαν σε άρθρο του Θανάση Καρτερού στην «Αυγή» το οποίο ουσιαστικά διέψευδε για λογαριασμό του Αλέξη Τσίπρα (έτσι εκλήφθηκε ευρύτερα) με ηχηρό τρόπο το δημοσίευμα περί sms: «Ψέματα, προβοκάτσιες, αποκαλύψεις της γαστέρας για κακούργα SMS, που δεν τα αντιλήφθηκε ούτε ο παραλήπτης, ούτε κανένας άλλος, παρά όταν μας φώτισαν οι αρουραίοι του διαδικτύου», έγραψε μεταξύ άλλων.

Έκκληση Έφης σε Κασσελάκη να καταδικάσει τα περί υπονόμευσης – Στήριξη από Τσακαλώτο

Το απόγευμα, με βίντεο που ανέβασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η Έφη Αχτσιόγλου και με την ευκαιρία του παραπάνω άρθρου, πήγε ένα βήμα παραπέρα: κάλεσε τον Στέφανο Κασσελάκη να καταδικάσει αυτές τις επιθέσεις θυμίζοντας πως και εκείνη καταδίκασε τις ανοίκειες επιθέσεις με ομοφοβικό υπόβαθρο που δέχτηκε ο συνυποψήφιός της. Διεμήνυσε παράλληλα πως δεν υπονόμευσε τον Αλέξη Τσίπρα αντιθέτως υπήρξε «στρατιώτης» στο πλευρό του.

Το βράδυ, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προχώρησε στην πολυαναμενόμενη δήλωση στήριξης προς την Έφη Αχτσιόγλου, αναφέροντας ουσιαστικά ότι από την μία πλευρά υπάρχει πολιτικό σχέδιο «με αρχή, μέση και τέλος», ενώ από την άλλη «δεν έχουμε σχέδιο αλλά μια πρόταση: “ψηφίστε με γιατί μπορώ να κερδίσω, γιατί είμαι πετυχημένος, γιατί έχω προσόντα… εμπιστευτείτε με”». Είχε δώσει ένα πρώτο σήμα το βράδυ της Κυριακής, ωστόσο κρίθηκε σκόπιμο να υπάρξει και μια πιο σαφής δήλωση, ειδικά μετά την επίσημη στήριξη Παππά σε Κασσελάκη νωρίς το πρωί.

Στο ενδιάμεσο όλων αυτών, ο Στέφανος Κασσελάκης ο οποίος χθες επισκέφθηκε την Καρδίτσα, απάντησε σε ρεπορτάζ τηλεοπτικής εκπομπής για δηλώσεις της γιαγιάς του υποψηφίου, διαψεύδοντας όχι μόνο τις δηλώσεις (ότι η ίδια ψηφίζει ΝΔ και πως ο Στ. Κασσελάκης ήταν επίσης ΝΔ) αλλά διαψεύδοντας επιπλέον ότι αυτή είναι η γιαγιά του: «Ζητώ σεβασμό στη μνήμη των δύο γιαγιάδων μου. Σε εκπομπή φιλοξενήθηκε κυρία που δεν έχω δει ποτέ μου, παρουσιάστηκε ως γιαγιά μου και είπε ότι… ψήφιζα ΝΔ!». Ουσιαστικά μίλησε για προβοκάτσια, την οποία απέδωσε στο γεγονός ότι όπως έχει πει τον πολεμούν τα συμφέροντα «Οι πολίτες καταλαβαίνουν. Και με ποιους τα έχω βάλει. Και ότι δεν με “κρατάει” κανένας”» ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του.

Διαβάστε επίσης

Νίκος Παππάς: «Δεν θα είμαι ο επόμενος πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ» (Video)

Ηλιόπουλος για Κασσελάκη: Δεν είναι καλό σημάδι να αποφεύγεις το debate

Τσακαλώτος για εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: «Δείχνει» Αχτσιόγλου, απορρίπτει Κασσελάκη

Keywords
Τυχαία Θέματα