ΣΥΡΙΖΑ: Η νησιωτική περιοδεία Κασσελάκη και ο «περιφερειακός» πόλεμος με ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά

Για τρίτη μέρα συνεχίζει την περιοδεία του στα νησιά του Αιγαίου ο Στέφανος Κασσελάκης ευελπιστώντας να κερδίσει την πολιτική συμπάθεια των κατοίκων των 29 νησιών που θα επισκεφθεί μέχρι την Μεγάλη Δευτέρα, οπότε επιστρέφει στην Αθήνα. Σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει ανακοινωθεί σήμερα επισκέπτεται την Αστυπάλαια, τη Χάλκη και τη Σύμη και αύριο την Ρόδο και το Καστελόριζο.

Όπως υπογράμμισε ο ίδιος, θέλοντας να προσδώσει ένα στοιχείο «τομής», στην πρωτοβουλία του, είναι «μία περιοδεία που δεν έχει κάνει ποτέ κανένας πολιτικός».

Στόχος να αναδειχθεί το ενδιαφέρον του ΣΥΡΙΖΑ για τους νησιώτες, να συζητήσει τα προβλήματά τους και να τους παρουσιάσει τις θέσεις του κόμματος. «Δεν υπάρχουν για μας ξεχασμένοι, παραγκωνισμένοι Έλληνες», τόνισε σε ανάρτησή του το Σάββατο κατά την αναχώρησή του με τον Βαγγέλη Αποστολάκη, ο οποίος τον συνοδεύει.

Έχει ήδη διαφανεί ότι ο Στέφανος Κασσελάκης σκοπεύει να απευθύνεται ως τις ευρωεκλογές στο ευρύτερο δυνατό κοινό, που εν προκειμένω περιλαμβάνει κατηγορίες που ψηφοφόρων που αντιμετωπίζουν επιπρόσθετα προβλήματα λόγω γεωγραφικών ιδιαιτεροτήτων του τόπου που διαβιούν.

Πολιτικά, η προσπάθεια να απευθυνθεί στο ευρύ κοινό, με πήχη το διάστημα 17%-20% δεν πατάει σε κάποια πολιτική και ιδεολογική συνέπεια ή στην ιστορική συνέχεια του ΣΥΡΙΖΑ. Εμφανές, όταν για παράδειγμα από τη μία απευθύνεται σε προοδευτικούς με τον διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας και τα δικαιώματα και από την άλλη σε συντηρητικά κοινά με το «πατρίς- θρησκεία – οικογένεια». Δεδομένου ότι δεν πρόκειται για απλές εξαγγελίες, αλλά για θέσεις σκληρού ιδεολογικού πυρήνα, μένει να φανεί αν αποδίδει αυτή η τακτική εκλογικά.

Δίνει μία γεύση για τον «νέο ΣΥΡΙΖΑ» τον οποίο διακηρύσσει και σιγά σιγά οικοδομεί, και βέβαια, όπως φάνηκε την προηγούμενη εβδομάδα, προκαλεί αμηχανία και ενόχληση στον «παραδοσιακό» ΣΥΡΙΖΑ, στελέχη του οποίου κάνουν λόγο για «μετάλλαξη», δημόσια (Πολάκης, Γ. Τσίπρας) ή στο παρασκήνιο.

Με την πεποίθηση ότι αυτή η «μετάλλαξη» εντείνει, στην κομματική κι εκλογική βάση, την δυσαρέσκεια ενός κόσμου προοδευτικού και αριστερού που έμεινε για διάφορους λόγους στον ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά κλιμακώνουν τις επιθέσεις τους, ώστε να αποσπάσουν προοδευτικές ψήφους.

Η… «μετάλλαξη» φέρνει κλιμάκωση επιθέσεων από ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά

Το ΠΑΣΟΚ, το οποίο είδε να χάνει την δεύτερη θέση, μετά από σερί μηνών, αναδεικνύει κυρίως το θέμα της σοβαρότητας. Χαρακτηριστική ήταν χθες η αναφορά Ανδρουλάκη σε τηλεοπτική του συνέντευξη πως ζητά την θετική ψήφο των πολιτών για μια σοβαρή και αξιόπιστη αντιπολίτευση και πως προτιμά να είναι χρήσιμος για την πατρίδα «παρά διασκεδαστής», βάλλοντας ευθέως κατά του Στέφανου Κασσελάκη.

Από την άλλη η Νέα Αριστερά, η οποία βλέπει να έχει κάποιες σταθερές εισροές από τον ΣΥΡΙΖΑ και θεωρεί ότι υπάρχει ακόμη αρκετό «εγκλωβισμένο» αριστερό κοινό προς «απελευθέρρωση», τονίζει πρωτίστως την δεξιά στροφή ή αλλιώς την απομάκρυνση από τις αρχές και τις αξίες του παλαιού ΣΥΡΙΖΑ. Το μήνυμα το οποίο προωθεί συστηματικά είναι ουσιαστικά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι χαμένη υπόθεση, όσον αφορά και τα πρότερα χαρακτηριστικά του και την διεκδίκηση της εξουσίας. Χαρακτηριστικά, για μια ακόμη φορά ο Αλέξης Χαρίτσης στην συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής έκανε λόγο για «εκφυλιστική μετάλλαξη του χώρου» που δεν μπορεί να σταματήσει υπό την παρούσα ηγεσία. Καταλόγισε επίσης, στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ «ιδεολογικό καιροσκοπισμό που θέλει να ικανοποιήσει τους πάντες».

Αναφέρθηκε επίσης σε «αρχηγικό αυταρχισμό και την κανονικοποίηση του πατρίδα θρησκεία οικογένεια που επιχειρεί ηγεσία», απευθυνόμενος σε όσους ασφυκτιούν με αυτά τα στοιχεία στη νέα κατάσταση.

Η Κουμουνδούρου, αντιδρώντας στην τακτική των δύο όμορων χώρων, τους παρουσιάζει ως δεκανίκια του Μητσοτάκη, κατηγορώντας τους ότι έχουν βασικό μέτωπο την αξιωματική αντιπολίτευση. Ταυτόχρονα υποστηρίζει πως μόνο ο Στέφανος Κασσελάκης και ο ΣΥΡΙΖΑ κάνουν αντιπολίτευση στην κυβέρνηση.

«Έχουν μέτωπο τον ΣΥΡΙΖΑ, ανεβαίνουν στο άρμα του Μητσοτάκη»

Χθες, ο ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε τις δηλώσεις Ανδρουλάκη λέγοντας ότι βρίσκεται σε πανικό και ψάχνει «σωσίβιο» για την διαφαινόμενη αποτυχία του στις εκλογές και πως δεν τον ακούν ούτε από το κόμμα του, παραπέμποντας στα εσωκομματικά της Χαριλάου Τρικούπη.

Όσον αφορά τη Νέα Αριστερά, της καταλόγισε ότι έχει «εμμονή» με τον ΣΥΡΙΖΑ και πως τα στελέχη της επικεντρώνονται σε αυτόν σαν να μην έχουν να πουν κάτι για το κόμμα τους και το τι πρεσβεύει. «Η εμμονή τους με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Πρόεδρο του έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Την ίδια στιγμή γίνεται πλέον φανερή και η πρόθεση, αλλά και η επιδίωξη τους να στηρίξουν μια παραπαίουσα και διεφθαρμένη κυβέρνηση. Ευελπιστούμε να τους καλωσόρισαν στο άρμα Μητσοτάκη με …τιμές» ανέφεραν χαρακτηριστικά πηγές του κόμματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα