ΣΥΡΙΖΑ: Ο εκλογικός βατήρας και η πίεση σε ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ

Το ποσοστό που ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε στις εκλογές του 2019, δηλαδή το 31,5%, θεωρεί ο Αλέξης Τσίπρας ότι είναι η βάση εκκίνησης, εκτιμώντας κατά συνέπεια ότι στην κάλπη της 21ης Μαΐου ο ΣΥΡΙΖΑ

θα κινηθεί από εκεί και πάνω.

Αυτό το μήνυμα «ανεβάζει» τις τελευταίες ημέρες στις συνεντεύξεις και τις ομιλίες του, παράλληλα με το μήνυμα ότι οι δημοσκοπήσεις σταθερά υποεκτιμούν τον ΣΥΡΙΖΑ ήδη από τα χρόνια των μνημονίων και πως οι δημοσκόποι, δύο μέρες πριν από τις εκλογές του Ιουλίου του 2019, έδιναν πρόθεση ψήφου 24,5%, αστοχώντας κατά επτά μονάδες.

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι η κυβερνητική πλευρά επιχειρεί με κάθε τρόπο να επηρεάσει την κοινή γνώμη στην τελική ευθεία προς τις κάλπες και να καλλιεργήσει την αίσθηση ότι προπορεύεται και διευρύνει διαρκώς τη διαφορά.

Γι’ αυτό και ο Αλέξης Τσίπρας έχει πυκνώσει τις αναφορές του για την κρισιμότητα της εκλογικής αναμέτρησης της 21ης Μάη, που «δεν είναι κάλπη χαλαρής ψήφου», αντιθέτως είναι η κάλπη που θα βγάλει κυβέρνηση για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, και είτε θα δώσει την ευκαιρία για μια προοδευτική κυβέρνηση μακράς πνοής, αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα, είτε θα οδηγήσει σε μια «κυβέρνηση κουρελού» με κορμό τη Ν.Δ.

Η Κουμουνδούρου παρακολουθεί πολύ στενά τις αποχρώσεις και τις μεταβολές στον λόγο του Κυριάκου Μητσοτάκη όσον αφορά στα μηνύματα για την πρώτη κάλπη και τις δυνατότητες σχηματισμού κυβέρνησης.

Έτσι στην αναφορά του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πάρει τη διερευνητική εντολή, ο Αλέξης Τσίπρας «διαβάζει» υπαναχώρηση από τη γραμμή της πάση θυσία επιδίωξης αυτοδυναμίας με προσφυγή σε δεύτερες κάλπες.

Από τη μία τονίζει ότι το πρώτο με το τρίτο κόμμα θα μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση από την κάλπη της απλής αναλογικής και από την άλλη κάνει την εκτίμηση πως ο Μητσοτάκης δεν θα ρισκάρει επαναληπτικές εκλογές, αντιθέτως θα επιδιώξει να σχηματίσει κυβέρνηση «με πιέσεις, εκβιασμούς και αποστασίες».

Την ίδια ώρα, ο Αλέξης Τσίπρας περνά στην αντεπίθεση αναφορικά και με τον «ενδοαριστερό» καυγά, ανταποδίδοντας τα βέλη όταν και όπου χρειάζεται, ενώ λίγες εβδομάδες πριν απέφευγε να ανεβάσει τους τόνους με τα μικρότερα κόμματα.

Έτσι επιχειρεί να κλιμακώσει την πίεση στους «μικρούς» και ιδίως στο ΚΚΕ και το ΠΑΣΟΚ, ενώ το ΜέΡΑ25 φαίνεται ουσιαστικά να φεύγει από το κάδρο μετά το σχέδιο «Δήμητρα».

Ως προς το τελευταίο υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Πέμπτη στη συνέντευξή του προς τον Νίκο Χατζηνικολάου ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε ότι ζητά από τους ψηφοφόρους την ισχυρότερη δυνατή εντολή, γιατί επιδιώκει μια προοδευτική κυβέρνηση μακράς πνοής, κάτι που δεν μπορεί να το εξασφαλίσει μια κυβέρνηση που θα στηρίζεται στην ανοχή ενός κόμματος του 3%.

Ακόμη, λοιπόν, και αν η απεύθυνση προς τα «προοδευτικά κόμματα» γενικώς και αορίστως παραμένει, η προσπάθεια είναι να αποσυνδεθεί πλήρως ο ΣΥΡΙΖΑ από τον Βαρουφάκη (αν και τις τελευταίες μέρες την Κουμουνδούρου «λαχτάρησε» ένα ξεχασμένο «Κείμενο συμβολής στο κυβερνητικό πρόγραμμα», που είχε συνταχθεί από πρόσωπα που ανήκουν στην εσωκομματική μειοψηφία και περιείχε μια αναφορά σε «τοπικά νομίσματα»).

Σε ό,τι αφορά στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, τα πνεύματα οξύνθηκαν περαιτέρω την προηγούμενη εβδομάδα λόγω του τίτλου που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ («Συμβόλαιο για την Αλλαγή»), καθώς ο Νίκος Ανδρουλάκης είδε «κλοπή» των συνθημάτων του Ανδρέα Παπανδρέου και του 1981.

Από την Κουμουνδούρου όλες αυτές τις μέρες απαντούν ότι δεν υπάρχει ούτε παρθενογένεση ούτε πνευματικά δικαιώματα στα συνθήματα και τους όρους «Συμβόλαιο» και «Αλλαγή» που πάντα κυριαρχούσαν στον λόγο της Αριστεράς.

Επιπλέον ο Αλέξης Τσίπρας ανταποδίδει ευθέως τα βέλη στον Νίκο Ανδρουλάκη, λέγοντας πως εμφανίζεται ως «αποκλειστικός κληρονόμος της παρακαταθήκης του Ανδρέα Παπανδρέου», ξεχνά όμως ότι ο τελευταίος δεν έκανε ποτέ «διμέτωπο», αντιθέτως είχε πάντα μέτωπο μόνο με τη Δεξιά.

Αιχμές ανταποδίδει και προς τον Δημήτρη Κουτσούμπα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, με το επιχείρημα ότι είναι «ανιστόρητη η λογική του “τι Πλαστήρας, τι Παπάγος”», αν και δεν έχει προσδοκίες για μετεκλογική συνεργασία.

Στοχεύοντας ωστόσο σε ένα κοινό ακροατήριο, αναδεικνύει τις δηλώσεις του γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν η χειρότερη κυβέρνηση και έφερε το χειρότερο μνημόνιο, προκειμένου να προκαλέσει συσπείρωση από τα αριστερά.

Διαβάστε επίσης

ΣΥΡΙΖΑ: Μάχη για τους «προοδευτικούς» και τους αναποφάσιστους ψηφοφόρους

Επιστροφή στη δημοσιονομική σύσφιξη

Πώς ενισχύονται οι μεγάλοι παίκτες των ΗΠΑ με την πλάτη του… Δημοσίου

Keywords
Τυχαία Θέματα