ΣΥΡΙΖΑ: Οι μετατοπίσεις Κασσελάκη και οι δύο παράλληλοι κόσμοι

Σε δύο παράλληλους κόσμους φαίνεται να κινούνται πλέον στον ΣΥΡΙΖΑ.

Από τη μία είναι ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος έχει πάρει πάνω του την προεκλογική εκστρατεία και επιχειρεί να σηματοδοτήσει τη νέα εποχή, τον «νέο ΣΥΡΙΖΑ» όπως συχνά λέει, μαζί και τα στελέχη που συντάσσονται μαζί του.

Από την άλλη είναι τα στελέχη που επιμένουν να έχουν ως σημείο αναφοράς τον παλαιό ΣΥΡΙΖΑ

και τις θέσεις του.

Σε ό,τι αφορά τους δεύτερους, το άτυπο μορατόριουμ που έχει κηρυχθεί ουσιαστικά μετά το συνέδριο λόγω ευρωεκλογών «κάνει νερά» τις τελευταίες μέρες, καθώς έχουν αρχίσει οι αιχμές και οι διαφοροποιήσεις. Κάποιοι τοποθετούνται με πιο ηχηρό τρόπο, άλλοι πιο προσεκτικά, έχοντας πάντα κατά νου ότι δεν θέλουν να δώσουν λαβές περί υπονόμευσης την επομένη των ευρωεκλογών. Όλο και περισσότεροι πάντως από αυτό το κομμάτι των στελεχών δείχνουν να συμφωνούν με την κριτική ότι το κόμμα υφίσταται «μετάλλαξη» λόγω των απόψεων που εκφράζει ο πρόεδρός του.

Με «γαλάζιο» Άρη ο «νέος ΣΥΡΙΖΑ»

Η γνωστοποίηση στην αρχή της Μεγάλης Εβδομάδας της συνεργασίας με τον «καραμανλικό» πρώην υπουργό της Ν.Δ. Άρη Σπηλιωτόπουλο για πολλούς ήταν ένα κερασάκι στην τούρτα που ήρθε να επιβεβαιώσει τη γενικότερη κατεύθυνση – ήδη είχαν αρχίσει να καταγράφονται απόψεις ότι ο κασσελακικός ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί «συνιστώσα της Δεξιάς» (Μαραντζίδης).

Κι αυτό διότι ήρθε να προστεθεί σε μια αλυσίδα πρόσφατων γεγονότων (για παράδειγμα οι θέσεις Κασσελάκη για την πίστη, τη θρησκεία, το ΝΑΤΟ και η επίκληση του «πατρίς – θρησκεία – οικογένεια») που επέτρεψαν να μην αντιμετωπιστεί ως μεμονωμένο γεγονός.

Αντιθέτως, και ανεξαρτήτως των προθέσεων της Κουμουνδούρου να τον ανακοινώσει ή όχι (οι πληροφορίες λένε ότι θα ανακοίνωνε στενό συνεργάτη του), κυριάρχησαν οι εντυπώσεις μιας πολιτικής σηματοδότησης.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν ότι πρόκειται για επαγγελματική συνεργασία και όχι πολιτική «προσχώρηση», η οποία θα περιορίζεται στην ανάλυση δημοσκοπήσεων και τη διενέργεια focus groups, διευκρινίζοντας επιπλέον ότι το εν λόγω στέλεχος δεν εντάσσεται καν στον κύκλο συνεργατών Κασσελάκη, αλλά μόνο στην επικοινωνιακή ομάδα για τις ευρωεκλογές. Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη συνέντευξή του προς την Κατερίνα Καινούριου τον ενέταξε στην κατηγορία των «συμβούλων» και «εργαζομένων της Κουμουνδούρου», για τους οποίους είπε δεν σχολιάζει.

Προαναγγελία μέσω Ναταλίας

Πάντως, πριν από λίγο καιρό, σε μια άλλη συνέντευξη, εκείνη που είχε παραχωρήσει στη Ναταλία Γερμανού αμέσως μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής του θητείας (31.3.2024), είχε εμφανιστεί θετικός στις «μεταγραφές» από Ν.Δ. Ειδικότερα, η δημοσιογράφος είχε απευθύνει το ερώτημα «αν μπορούσες να πάρεις μεταγραφή στον ΣΥΡΙΖΑ ένα στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας ποιον θα ήθελες;» με τον Στέφανο Κασσελάκη να απαντά πως δεν υπάρχει περίπτωση ν’ απαντήσει διότι δεν ήθελε να «κάψει» το άτομο. Προσθέτοντας στη συνέχεια «έχω ονόματα στο μυαλό μου, αλλά δεν υπάρχει περίπτωση ν’ απαντήσω».

Κατόπιν τούτων, πολλοί αναρωτιούνται αν έπεται συνέχεια και αν είναι καθ’ οδόν κι άλλα πρώην στελέχη της Ν.Δ. που έχουν απομακρυνθεί από αυτήν τα τελευταία χρόνια. Μπορεί και ο Αλέξης Τσίπρας να είχε εντάξει στον ΣΥΡΙΖΑ πρόσωπα όπως ο Ευάγγελος Αντώναρος πιο πρόσφατα, ή η Έλενα Κουντουρά, ο Βασίλης Κόκκαλης, η Κατερίνα Παπακώστα και άλλους, στο πλαίσιο των ανοιγμάτων στους καραμανλικούς ήδη από την εποχή της διακυβέρνησης, αλλά μέσα σε ένα ξεκάθαρα ΣΥΡΙΖικό πλαίσιο, με το οποίο κάποιοι συμφιλιώθηκαν, άλλοι όχι (εδώ που τα λέμε, από τη μειοψηφία και τότε ενοχλούνταν). Στη σημερινή εποχή του ΣΥΡΙΖΑ όμως, με τις θέσεις που εκφράζει ο Κασσελάκης, αυτές οι κινήσεις θεωρείται πως εκπέμπουν το σήμα μιας συνολικής μετατόπισης προς τα δεξιά.

Αντώναρος και Παπακώστα φαίνεται πως ήταν ο σύνδεσμος Σπηλιωτόπουλου και με τη σημερινή ηγεσία – το πρώην «γαλάζιο» στέλεχος με την ιδιότητα του επικοινωνιολόγου άλλωστε είχε βοηθήσει τον γιο της Κατερίνας Παπακώστα, Κωνσταντίνο Σιδηρόπουλο, με την υποψηφιότητά του στις προκριματικές εκλογές. Το «φλερτ» με τον ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο είχε ξεκινήσει επί Τσίπρα αλλά δεν προχώρησε (μάλιστα ο Σπηλιωτόπουλος έδειχνε να λοξοκοιτάει προς την Κουμουνδούρου από το 2019). Ενώ ο Ευάγγελος Αντώναρος έδειχνε εξοικείωση με τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και εκδήλωνε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έντονο αντιμητσοτακικό μένος, ο Άρης Σπηλιωτόπουλος θεωρήθηκε ότι φέρει πιο έντονα το στίγμα της Ν.Δ., κι εν πάση περιπτώσει δύο από την ίδια πολιτική οικογένεια ήταν μάλλον πολλοί.

Στο μεταξύ, κινήσεις όπως η παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής προκειμένου να καταθέσει στεφάνι στη μνήμη των 200 εκτελεσθέντων της Πρωτομαγιάς του 1944 εκλήφθηκαν από ορισμένους ως προσπάθεια αναχαίτισης των διαρροών προς τα αριστερά. Ωστόσο εκεί πλέον δείχνει να έχει χαθεί το παιχνίδι. Πιθανόν τέτοιες κινήσεις, όπως και η αποκήρυξη των ψήφων των Σπαρτιατών, να βοηθούν να συγκρατηθεί κάποιος κόσμος από το προοδευτικό Κέντρο, ωστόσο μοιάζουν να λειτουργούν περισσότερο ως κατευνασμός στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο «παλαιός» ΣΥΡΙΖΑ

Από την άλλη μπάντα πυκνώνουν οι παρεμβάσεις από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ σε διαφορετική κατεύθυνση από εκείνη που εκπέμπει ο Στέφανος Κασσελάκης και δείχνει να αποσκοπεί κυρίως στην προσέλκυση «απολίτικων» ή δεξιών ψηφοφόρων, πιστεύοντας ότι το κόμμα μπορεί να ανέβει πάνω από το 17% ή και το 20% και να απειλήσει την παντοδυναμία της Ν.Δ.

Η άλλη άποψη που έχουν αναπτύξει το τελευταίο διάστημα κορυφαία στελέχη, τσιπρικής αναφοράς ή φιλικοί προς τον πρώην πρωθυπουργό, λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να ικανοποιείται να πετύχει μια «αμελητέα» αύξηση των ποσοστών που απλώς θα τον κατοχυρώνουν στη δεύτερη θέση και πως πρέπει να δει σοβαρά το θέμα της συνεργασίας του προοδευτικού χώρου αν θέλει να διαμορφώσει έναν ισοδύναμο πόλο απέναντι στον Μητσοτάκη.

Με επίκεντρο αυτήν την πρόταση εκτοξεύονται και άλλες βολές για την πρόταξη του lifestyle έναντι της πολιτικής από τον Κασσελάκη, το ότι λειτουργεί τελείως αυτόνομα και εκφράζει προσωπικές του απόψεις, ότι δεν έχει προοπτική διακυβέρνησης (κριτική που πατάει στον πολύ χαμηλό δείκτη «καταλληλότητας» του Κασσελάκη) κ.ο.κ.

Όχι τόσο ως κριτική, καθώς όσοι τα λένε δεν περιμένουν ότι θα εισακουστούν πια στο παραμικρό και θα τους λάβει υπόψη του ο πρόεδρος, αλλά ουσιαστικά για λόγους διαχωρισμού τους, ως επίδειξη του ότι δεν γίνονται «ανεκτά» όσα εκφράζει ερήμην τους και ερήμην των καταστατικών θέσεων του κόμματος.

Βολές, πλατφόρμες και διαχωριστικές

Τις τελευταίες μέρες μια σειρά στελεχών έχει βγει μπροστά με αυτές τις θέσεις πάνω κάτω. Ενδεικτικά:

– Ο Χρήστος Σπίρτζης την Παρασκευή, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είπε ότι δεν βλέπει τον Κασσελάκη να γίνεται πρωθυπουργός, ενώ με άρθρο του το Σάββατο (dnews) έθεσε επιτακτικά το θέμα των πολιτικών συνεργασιών των προοδευτικών δυνάμεων, υποστηρίζοντας ότι η σύγκλιση στη βάση έχει ήδη συντελεστεί και πως η κοινωνία δεν μπορεί να περιμένει. Άφησε δε ουκ ολίγες αιχμές κατά Κασσελάκη, και συγκεκριμένα για το lifestyle που έχει βάλει στη θέση των κοινωνικών διεκδικήσεων, για «μικρομεγαλισμούς», για την υιοθέτηση απαντήσεων της Δεξιάς που όπως λέει δεν είναι αυτό που ζητά η κοινωνία («πατρίς – θρησκεία – οικογένεια»), για τις μικροκομματικές σκοπιμότητες ηγετικών ομάδων που επιδιώκουν τη διατήρησή τους αλλά «δεν έχουν προοπτική διακυβέρνησης» και δεν πείθουν ότι μπορούν να κυβερνήσουν.

– Λίγες μέρες νωρίτερα σε άρθρο του ο πρώην αναπληρωτής γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Βασιλειάδης, αφού έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για την οικονομία, σημείωνε: «Η Αριστερά, ο προοδευτικός χώρος συνολικά, είναι υποχρεωμένοι να βρεθούν στην πρώτη γραμμή των επεξεργασιών, των συμμαχιών και των δράσεων, χωρίς μικρομεγαλισμούς και αποκλεισμούς, ώστε σε αυτήν την γκρίζα πραγματικότητα να ξαναγεννηθεί η ελπίδα». Προσθέτοντας την αιχμή: «Σε μια κοινωνία που ζει από θαύμα, δεν έχουμε ανάγκη από θαυματοποιούς» αλλά από «ορθολογισμό και ρεαλιστικό ριζοσπαστισμό».

– Επιχειρώντας να συντηρήσει την ίδια συζήτηση ο Κώστας Ζαχαριάδης την Παρασκευή έκανε λόγο για ενιαίο προοδευτικό ψηφοδέλτιο σε περίπτωση που το Εκλογοδικείο αποφασίσει να διεξαχθούν επαναληπτικές εκλογές στις 10 εκλογικές περιφέρειες που εξέλεξαν βουλευτές των Σπαρτιατών. Πρόταση την οποία υποδέχτηκαν θετικά ο Γιώργος Βασιλειάδης, ο Κώστας Σκανδαλίδης αλλά και ο Θόδωρος Μαργαρίτης από το ΠΑΣΟΚ.

– Σε συνέντευξή της στην «Αυγή της Κυριακής» η Όλγα Γεροβασίλη, η οποία δεν βλέπει αρνητικά τη συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων, προτάσσει την «κυβερνησιμότητα» του ΣΥΡΙΖΑ. Ειδικότερα, κρατά ψηλά τον πήχη των ευρωεκλογών, τονίζοντας πως στόχος του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι η ανάκτηση της κυβερνητικής του προοπτικής άρα εκλογικά «πρέπει να είμαστε πάνω από τις δημοσκοπήσεις και να είναι η διαφορά μας με τη Ν.Δ. τέτοια που να επαναφέρει την ισορροπία στο πολιτικό σύστημα της χώρας».

Επισημαίνει πως η μάχη των ευρωεκλογών «πρέπει να δοθεί με πολιτικούς όρους», αφήνοντας σαφώς αιχμή για το lifestyle και την προσωπική προβολή Κασσελάκη. Επίσης επιστρατεύει τις πρόσφατα ψηφισμένες στο συνέδριο θέσεις και αρχές του κόμματος για να επισημάνει πως δεν περιλαμβάνουν ούτε τρίπτυχα όπως το «πατρίς – θρησκεία – οικογένεια», ούτε στήριξη στο ΝΑΤΟ. Δηλώνει άλλωστε και πιο καθαρά πως «για να αντιμετωπίσουμε την Ακροδεξιά πρέπει να μιλήσουμε για δημοκρατία, ισότητα, αλληλεγγύη, ειρήνη. Όχι για “πατρίς, θρησκεία, οικογένεια”».

– Τη λογική της συνεργασίας των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων και όχι μόνο από τα κάτω με προοπτική τη διακυβέρνηση υιοθετεί και ο πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας Αντώνης Κοτσακάς σε άρθρο του στην «Εφ.Συν»: «Χρειαζόμαστε ένα minimum κοινό πρόγραμμα όλων των δυνάμεων του αριστερού προοδευτικού χώρου» αναφέρει, «ένα μέτωπο για την προάσπιση της δημοκρατίας και των θεσμών» και «μία κίνηση των “από τα κάτω” που θα καταστήσει σαφή στις κομματικές ηγεσίες του πολυδιασπασμένου χώρου την απαίτηση για συμπόρευση», υπό τη λογική ότι «δεν μας ενδιαφέρει απλώς και μόνο η σειρά κατάταξης των επιμέρους κομμάτων» αλλά «πρωτίστως να δούμε στον ορίζοντα διέξοδο κυβερνησιμότητας» για να αντιμετωπιστούν προβλήματα. «Θέλουμε ένα μέτωπο δημοκρατίας με τη συμμετοχή κομμάτων, κινημάτων, συνδικάτων, συλλογικοτήτων, μαζικών φορέων και πολιτών αποφασισμένο για αντιπαράθεση».

– Το Μέτωπο Δημοκρατίας άλλωστε προωθεί εδώ και καιρό ο Διονύσης Τεμπονέρας (από την ίδια τάση με τον Αντ. Κοτσακά, το Αριστερό Δίκτυο), ο οποίος σε πρόσφατο άρθρο του (dnews) απευθύνεται και στις πολιτικές δυνάμεις: «Οι αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις του τόπου δεν έχουν την πολυτέλεια του αλληλοσπαραγμού. Μια ενιαία προγραμματική πρόταση για την οικονομία, τη δημοκρατία και τους θεσμούς πρέπει άμεσα να αποτελέσει τη βάση της προοδευτικής κοινωνικής αντεπίθεσης των πολιτών, για να διεκδικήσουν όχι στα λόγια αλλά στην πράξη μια καλύτερη ζωή».

Αυτή είναι η εικόνα με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ πορεύεται ώς τις ευρωεκλογές, (δεν αναμένεται να αλλάξει κάτι τον Μάιο) και άπαντες περιμένουν να δουν πώς θα διαμορφωθεί το τοπίο το βράδυ της 9ης Ιουνίου.

Διαβάστε επίσης:

Νίκος Ανδρουλάκης σε κυβέρνηση: Είστε στυγνοί υπάλληλοι της εξουσίας

Στέφανος Κασσελάκης: Πάμε να δούμε μαζί κάτι «αστέρια»;

Φάμελλος: «Ο πρωθυπουργός οφείλει να αποβάλλει από την κυβέρνηση τον Δημήτρη Βαρτζόπουλο»

Keywords
συριζα, εν λόγω, αλέξης τσίπρας, νέα, μορατόριουμ, υφίσταται, νατο, focus, τσιπρας, εκλογες, φλερτ, αρης, μνήμη, lifestyle, ΠΑΣΟΚ, πήχη, δημοσκοπηση, συμμετοχή, αντ, ιουνίου, μυστικες δημοσκοπησεις, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, νεος παπας, κοινωνια, αλέξης τσίπρας, μορατόριουμ, βουλευτες, υιοθετηση, μνήμη, αντ, το θεμα, αιχμη, δημοκρατια, ηγεσια, θεμα, οικονομια, ονοματα, πλαισιο, προγραμμα, σημερινη, αυξηση, αρθρο, αλληλεγγυη, ανδρουλακης, ατομο, βραδυ, γεγονος, γινεται, γινονται, διαστημα, δειχνει, δοθει, ελενα, ειπε, υπαρχει, ειρηνη, εκστρατεια, εν λόγω, εξοικειωση, εποχη, ερημην, ζαχαριαδης, ζητα, ιδια, υφίσταται, θαυμα, θρησκεια, εικονα, ισορροπια, κυβερνηση, κινηση, κομμα, λογια, λογο, μυαλο, νατο, ναταλια γερμανου, ομαδα, παντα, οικογενεια, ολγα, ουσιαστικα, παμε, πιστη, πλατφορμες, προβληματα, σαββατο, συγκεκριμενα, συζητηση, συνεχεια, σειρα, συμμετοχή, στιγμα, ταση, τεμπονερας, τουρτα, χρηστος, αλυσιδα, focus, ιουνίου, κομματι, κωστας, lifestyle, μπροστα, παιχνιδι, πήχη, πληροφοριες, σημα, θεσεις, θετικα
Τυχαία Θέματα
ΣΥΡΙΖΑ, Κασσελάκη,syriza, kasselaki