ΣΥΡΙΖΑ: Πιο κοντά στο… ΠΑΣΟΚ και την πολιτική ανατροπή

Την «επόμενη μέρα» του σκανδάλου των παρακολουθήσεων προσπαθούν να ιχνηλατήσουν στην Κουμουνδούρου, που φαίνεται να ακούει βερέσε τα περί εξάντλησης της τετραετίας. Αντιθέτως, θεωρεί ότι η κυβέρνηση θα δυσκολευτεί να βγάλει τον χειμώνα. Προς το παρόν παρακολουθούν την πολιτική απομόνωση Μητσοτάκη,η οποία εκτιμούν πως αναδείχθηκε με τον πλέον εμφατικό τρόπο στην προ ημερησίας την Παρασκευή και στη συζήτηση για την Εξεταστική τη Δευτέρα.

Η οποία απομόνωση εκτιμούν ότι θα συνεχιστεί έως τις εκλογές αλλά και μετά, αφού

ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜΕΡΑ25 είναι βέβαιο ότι θα παραμείνουν απέναντι, ενώ πλέον και το ΠΑΣΟΚ εκ των πραγμάτων έχει κόψει γέφυρες και δεν μπορεί να θεωρηθεί πιθανός μετεκλογικός εταίρος του Μητσοτάκη μετά την αποκάλυψη της παρακολούθησης του αρχηγού του, Νίκου Ανδρουλάκη, από την ΕΥΠ. Εκ των πραγμάτων και παρά την προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛΛ να κρατά αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ συνεχώς, οι τροχιές των δύο κομμάτων συγκλίνουν περισσότερο λόγω των παρακολουθήσεων, με τον Τσίπρα να δίνει συχνά την εντύπωση ότι υπερασπίζεται τα «δίκια» του Ανδρουλάκη.

Αξίζει να σημειωθεί και η τακτική που ακολούθησε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την προ ημερήσιας και συνέχισαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τη Δευτέρα, και η οποία στόχευσε τους βουλευτές της Ν.Δ.

Win win δίλημμα στους γαλάζιους

Πιο συγκεκριμένα, επιχείρησε να στριμώξει τους γαλάζιους βουλευτές ασκώντας κριτική για το ότι αυτή τη στιγμή σιωπούν μπροστά σε μια κατάφωρη εκτροπή και τους έθεσε ουσιαστικά το δίλημμα αν θα συνεχίσουν σε αυτή την κατεύθυνση επωμιζόμενοι συνολικά τις ευθύνες Μητσοτάκη ή όχι: «Εσείς οι ίδιοι θα αποφασίσετε αν αυτό το πρωτοφανές σκάνδαλο στα χρονικά της Μεταπολίτευσης θα καταγραφεί στην ιστορία ως ένα σκάνδαλο επιτελικού παρακράτους του κ. Μητσοτάκη προσωπικά ή θα καταγραφεί στην ιστορία ως ένα σκάνδαλο επιτελικού παρακράτους της Νέας Δημοκρατίας, της παράταξής σας συνολικά» ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του. Παράλληλα, επιχειρώντας να «τσιγκλήσει» ακόμη πιο πολύ το εσωτερικό του κόμματος, απέδωσε την πρόταση της Ν.Δ. για Εξεταστική σε βάθος δεκαετίας σε πρόθεση του Μαξίμου να φοβερίσει τους εσωκομματικούς του αντιπάλους, Σαμαρά και Δένδια.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, η τακτική αυτή μάλλον αποφέρει κέρδη σε κάθε περίπτωση: Αν αποδώσει η πολιτική πίεση στο εσωτερικό της Ν.Δ., ώστε να βαθύνουν τα ρήγματα, έχει καλώς, αν όμως η παράταξη επιλέξει να μη διαφοροποιηθεί από τον Μητσοτάκη, η Κουμουνδούρου θα την κατηγορήσει για συνενοχή, «καίγοντας» και ένα ενδεχόμενο συνεργασίας ΠΑΣΟΚ με μια Ν.Δ. απαλλαγμένη από τον σημερινό αρχηγό της και πρωθυπουργό.

Με τα δεδομένα να διαμορφώνονται κατ’ αυτόν τον τρόπο στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι ο Μητσοτάκης θα υποχρεωθεί μετεκλογικά σε αναγκαστική συνεργασία με τον Βελόπουλο, συμμαχία που μέχρι σήμερα ξορκίζει. Όσο για την προσπάθεια του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης να υποβαθμίσουν το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων στο όνομα της πολιτικής σταθερότητας που κινδυνεύει όσο «στοχοποιείται» ο Μητσοτάκης, από την Κουμουνδούρου απαντούν ότι ο ίδιος είναι πλέον παράγοντας αστάθειας και αυτός που δεν θα μπορεί μετεκλογικά να σχηματίσει κυβέρνηση.

Εν ολίγοις, για την Κουμουνδούρου το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων πέρα από τη σοβαρότητα στην ουσία του, αποτελεί το πλέον κομβικό σημείο κατά τη διάρκεια της τριετούς διακυβέρνησης Μητσοτάκη που μπορεί να αποδειχθεί αφετηρία για την «πολιτική ανατροπή» που επιδιώκει. Σε συνδυασμό μάλιστα με το σκηνικό της ακρίβειας σε αγαθά και ενέργεια, που προετοιμάζει για έναν δύσκολο χειμώνα από κάθε άποψη, ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει ένα εκρηκτικό μείγμα, το οποίο δεν θα μπορέσει να σηκώσει η κυβέρνηση που έχει μπει σε διαδικασία ραγδαίας φθοράς.

«Δημοκρατία – Οικονομία πάνε μαζί»

Προφανώς από την Κουμουνδούρου επισημαίνουν όχι μόνο την κοινοβουλευτική απομόνωση, αλλά και την κριτική και τις σαφείς αποστάσεις που παίρνουν σχεδόν όλοι οι κορυφαίοι συνταγματολόγοι και ο νομικός κόσμος της χώρας, τη διεθνή κατακραυγή μέσα από τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, αλλά και τη στάση της κοινωνίας όπως καταγράφεται σε ένα πρώτο δειλό δείγμα των δημοσκοπήσεων του Αυγούστου που διενεργήθηκαν κατ’ εξαίρεση λόγω των εξελίξεων. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος σε συνέντευξή του στο Kontra επισήμανε πως οι έρευνες του Αυγούστου «δείχνουν μια ταχύτατη φθορά της Νέας Δημοκρατίας, την οποία πλέον δεν μπορούν να κρύψουν ούτε οι δημοσκοπικές εταιρείες ή τα μιντιακά συγκροτήματα με τα οποία αυτές συνεργάζονται». Στάθηκε ιδιαίτερα στην δημοσκόπηση της GPO που κατέγραψε τη διαφορά στις 6 μονάδες, προσθέτοντας ότι «άλλες δημοσκοπικές εταιρείες που πριν από μερικούς μήνες έδιναν διαφορά στις πέντε μονάδες, πριν καν μεσολαβήσει το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, των υποκλοπών».

Επίσης, ο Νάσος Ηλιόπουλος σχολίασε τα τελευταία στοιχεία από το βαρόμετρο της Public Issue, επισημαίνοντας ότι «το 75% των πολιτών θεωρεί ότι υπάρχει ευθύνη του κ. Μητσοτάκη για αυτό που έχει συμβεί, ενώ και το 35% των ψηφοφόρων της Ν.Δ. θεωρεί ότι υπάρχει ευθύνη του Κυριάκου Μητσοτάκη» και πως «το 54% των ερωτηθέντων ζητά την παραίτηση του πρωθυπουργού». «Εδώ που βρισκόμαστε υπάρχει ένα αίτημα επαναφοράς κανόνων ασφάλειας για τη Δημοκρατία», δήλωσε.

Δεδομένου ότι δημοσκοπήσεις τον Αύγουστο κατά κανόνα δεν γίνονται λόγω των θερινών διακοπών των πολιτών, τις διαβάζουν με προσοχή και επιφύλαξη και αναμένουν και τις επόμενες.

Σε κάθε περίπτωση πάντως επισημαίνουν ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ τα θέματα της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου συνδέονται με τα θέματα της Οικονομίας και της ακρίβειας και θα συνεχίσουν να τίθενται με ένταση και ταυτόχρονα.

Διαβάστε επίσης:

Βολές Καραμανλή εναντίον της κυβέρνησης για τις υποκλοπές – «Όλα στο φως»

Ψάχνοντας… Σβαρτσενέγκερ κατά του Predator – Η κυβέρνηση ρίχνει το βάρος στην οικονομία για αλλαγή ατζέντας

Κριτής όλων η μεσαία τάξη

Keywords
Τυχαία Θέματα