ΣΥΡΙΖΑ: Πρόταση Τεμπονέρα για συνεργασία με ΠΑΣΟΚ στις αυτοδιοικητικές – «Πόρτα» από την Χαριλάου Τρικούπη

“Έχουμε μια βαριά ήττα, οι αναλύσεις όλων πρέπει να είναι προσεκτικές”, δήλωσε ο επικεφαλής της Εκλογικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Διονύσης Τεμπονέρας και τόνισε ότι τα όργανα του κόμματος θα συνεδριάσουν και θα τεθεί επί τάπητος ένας οδικός χάρτης προκειμένου να αναζητηθούν το στίγμα και οι πολιτικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τεμπονέρας τόνισε επίσης μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 πως είναι απαραίτητη η ανανέωση, η οποία

δεν αφορά τον Αλέξη Τσίπρα, χαρακτηρίζοντάς τον ηγέτη διεθνούς εμβέλειας. Υπογράμμισε ότι είναι εγγυητής της ενότητας και πως έχει τον πρώτο λόγο στις διεργασίας που θα ακολουθήσουν.

Για την κυβέρνηση είπε πως αποτυπώνει ίδιες πολιτικές με αυτές που ζήσαμε την προηγούμενη τετραετία. Παράλληλα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ να κατέβουν από κοινού στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Συγκεκριμένα, ερωτηθείς αν αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ να κατέβουν από κοινού στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές είπε πως “όποιος δεν το συμμερίζεται αυτό θεωρώ ότι δεν έχει αντιληφθεί τι συντελέστηκε στη χώρα την προηγούμενη Κυριακή”.

Πάντως στο ΠΑΣΟΚ εμφανίζονται αρνητικοί να συμμετέχουν στη συζήτηση, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, και θεωρούν ότι από την πλευρά των «προεδρικών» του ΣΥΡΙΖΑ ανοίγουν αυτά τα θέματα ως αντιπερισπασμό στη συζήτηση που έχει αρχίσει να γίνεται μέσα από τοποθετήσεις στελεχών για την επόμενη μέρα του Αλέξη Τσίπρα και τον ρόλο του στο κόμμα και για το ενδεχόμενο ανάδειξης νέας ηγεσίας.

Είναι φανερό ότι επιλέγουν να παρακολουθήσουν τις συζητήσεις, να δουν πως θα εξελιχθούν και σε καμία περίπτωση να μην φανεί ότι ταυτίζονται ή σχετίζονται με όσα συμβαίνουν εκεί ή να λειτουργήσουν ως άλλοθι ή ως σωσίβιο για να διασωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ από ακόμα μεγαλύτερη φθορά.

Εντωμεταξύ, ο κ. Τεμπονέρας τόνισε μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 αναφορικά με τις δηλώσεις του κ. Βίτσα: Έχουμε υποστεί μια μεγάλη ήττα, μια βαριά ήττα και οι αναλύσεις και οι τοποθετήσεις όλων θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικές. Να περιμένουμε πρώτα να συνεδριάσουν τα όργανα, να ληφθούν οι αποφάσεις και να τεθεί επί τάπητος ένας οδικός χάρτης, ο οποίος θα μας πάει συντεταγμένα σε διαδικασίες όπου θα αποφασίσουμε κρίσιμα ζητήματα, όπως είναι το πολιτικό μας στίγμα, η πολιτική ταυτότητα, η θέση και η φυσιογνωμία μας, να δούμε ποια συμφέροντα θέλουμε να εκπροσωπήσουμε στην κοινωνία.

Βεβαίως είναι απαραίτητη η πολιτική ανανέωση, αυτό δεν αφορά βεβαίως τον Αλ. Τσίπρα, στον βαθμό που μας φέρνει σε επαφή με κοινωνικές διεργασίες που γίνονται στην κοινωνία προκειμένου να ανακτήσουμε και ένα σημαντικό κεφάλαιο πολιτικής αξιοπιστίας το οποίο έχουμε χάσει. Το κρίσιμο είναι να παρουσιάσουμε μέσω του οδικού χάρτη ένα συγκεκριμένο πολιτικό σχέδιο, γιατί προφανώς το πολιτικό σχέδιο που είχαμε στα πλαίσια των δύο εκλογικών διαδικασιών δεν πέτυχε. Δεν πείσαμε τους πολίτες, δεν το καταφέραμε αυτό, από εκεί και πέρα στον βαθμό που οι πολιτικές θα διαμορφωθούν και η πολιτική ταυτότητα θα οριστεί, βεβαίως θα προκύψουν τα πρόσωπα τα οποία μπορούν να υπηρετήσουν τις πολιτικές αυτές.

Για τη νέα κυβέρνηση: Η κυβέρνηση που παρουσιάστηκε είναι ένα ογκώδες σχήμα που δεν έχει αλλάξει τίποτα από το 2019, όταν ο κ. Μητσοτάκης υποσχόταν τότε ένα μικρό και ευέλικτο σχήμα. Αν δεν κάνω λάθος, είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που έχει υπουργικό σχήμα με 63 στελέχη, ακολουθεί το Ισραήλ με 33 στελέχη. Προφανώς είναι μια κυβέρνηση διευθετήσεων και εσωτερικών τακτοποιήσεων, μια κυβέρνηση η οποία έχει προκύψει μέσα από μια ανακύκλωση προσώπων μέσω του φαινόμενου της “περιστρεφόμενης καρέκλας”. Η κυβέρνηση αυτή αποτυπώνει ίδιες πολιτικές που ζήσαμε την τελευταία τετραετία, είναι μια κυβέρνηση με ολίγον τι σημιτική ΠΑΣΟΚ, αρκετό ΛΑΟΣ και πάρα πάρα πολύ Μητσοτάκη.

Αναφερόμενος στις δηλώσεις Αποστολάκη και Βίτσα: Θεωρώ αυτονόητο ότι θα υπάρξει αυτοσυγκράτηση και τα ζητήματα αυτά θα απαντηθούν και θα λυθούν συντεταγμένα στα πλαίσια του εσωκομματικού διαλόγου ο οποίος θα γίνει αλλά και στα πλαίσια των συνεδριακών αποφάσεων που θα προκύψουν το αμέσως επόμενο διάστημα. Δεν νομίζω ότι στον δημόσιο χώρο, και ειδικά δύο μέρες μετά τις εκλογές, αυτές οι δηλώσεις έχουν να προσφέρουν κάτι παραπάνω.

Διαβάστε επίσης:

Πριν τις διακοπές το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης – Τι θα περιλαμβάνει

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Ο Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο απέκλεισε νέες προσλήψεις στο ΕΚΑΒ

Μητσοτάκης στο ΥΠΟΙΚ: Πριν τις θερινές διακοπές θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο με τις προεκλογικές εξαγγελίες

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΣΥΡΙΖΑ, Πρόταση Τεμπονέρα, ΠΑΣΟΚ, – Πόρτα, Χαριλάου Τρικούπη,syriza, protasi tebonera, pasok, – porta, charilaou trikoupi