ΣΥΡΙΖΑ: «Σηκώνει» το σκάνδαλο των e-mails – Επίσκεψη Φάμελλου και Πούλου σε Μενουδάκο και αίτημα για κλήση Κεραμέως στην Θεσμών για εξηγήσεις

Το σκάνδαλο της διαρροής προσωπικών δεδομένων εκλογέων του εξωτερικού – γνωστό και ως σκάνδαλο Ασημακοπούλου – «σηκώνει» εκ νέου ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, και στο πλαίσιο αυτό υπήρξε σήμερα επίσκεψη του προέδρου της ΚΟ Σωκράτη Φάμελλου και της τομεάρχη Εσωτερικών Γιώτας Πούλου στον πρόεδρο της Ανεξάρτητης Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων Κωνσταντίνο Μενουδάκο, προκειμένου να ενημερωθούν για την πορεία της διερεύνησης της υπόθεσης και να θέσουν υπόψη του κρίσιμα ζητήματα και στοιχεία.

Παράλληλα

ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά να συγκληθεί πριν τις ευρωεκλογές η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας ώστε να κληθεί η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως για να καταθέσει. Αίτημα που υπέβαλλε ο Σωκράτης Φάμελλος στην σημερινή Διάσκεψη των προέδρων αλλά απορρίφθηκε από τον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα με την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ να καταγγέλλει συγκάλυψη.

Κατά την επίσκεψη στον πρόεδρο της Αρχής η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ ενημερώθηκε ότι αναμένεται η απόφαση της Αρχής πριν τις εκλογές, καθώς ολοκληρώθηκαν οι ακροάσεις. Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Φάμελλος ανέφερε ότι παρουσιάστηκαν ανησυχίες αλλά και στοιχεία που καταγράφονται στον Τύπο σχετικά με την εμπλοκή και άλλων στελεχών της ΝΔ  δημιουργώντας ερωτήματαπόσα στελέχη και σε πόσα γραφεία της ΝΔ διακινήθηκαν παρανόμως προσωπικά δεδομένα εκλογέων.

Επίσης, σύμφωνα με τα όσα είπε ο Σωκράτης Φάμελλος σε δήλωσή του, τα δύο στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έθεσαν και ζήτημα σχετικά με τις συμβάσεις που τρέχουν από το 2020 σχετικά με την προετοιμασία του Δημοσίου για την προστασία των προσωπικών δεδομένων καθώς και τη σύμβαση με την Singular Logic για την πλατφόρμα της Επιστολικής Ψήφου.

Ακόμη, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως «έχουμε σε εξέλιξη ένα μεγάλο σκάνδαλο το οποίο παραβιάζει και συνταγματικές αρχές αλλά και ευρωπαϊκές υποχρεώσεις και είναι η τουλάχιστον για 7 μήνες παράνομη διαχείριση προσωπικών δεδομένων εκλογέων από τη Νέα Δημοκρατία».

Αναλυτικά η δήλωση του Σωκράτη Φάμελλου μετά την επίσκεψη στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων:

«Επισκεφτήκαμε σήμερα το πρόεδρο και τα μέλη της Ανεξάρτητης Αρχής για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων πρώτα απ’ όλα για να ενημερωθούμε για το μεγάλο σκάνδαλο της διαρροής προσωπικών δεδομένων και παράνομης χρήσης προσωπικών δεδομένων εκλογών και ταυτόχρονα για να καταθέσουμε και τα δικά μας στοιχεία αλλά και δικές μας ανησυχίες.

Όπως ενημερωθήκαμε από τον πρόεδρο και τα μέλη της Αρχής περιμένουμε την απόφαση της Αρχής, η οποία αναμένεται να γίνει πριν τις εκλογές και μάλιστα σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα ώστε να μην επηρεάσει τις ευρωεκλογές.

Ζητήσαμε να γίνει το ταχύτερο δυνατόν δηλώνοντας ταυτόχρονα τον σεβασμό μας και την υποστήριξη στο έργο της Ανεξάρτητης Αρχής.

Ταυτόχρονα, ενημερωθήκαμε για την ολοκλήρωση των ακροάσεων και για την φάση της επεξεργασίας της απόφασης και των πορισμάτων της αρχής.

Οφείλω να πω ότι από όλα τα στοιχεία που προκύψει μέχρι στιγμής και την ομολογία ενοχής του κυβερνητικού κόμματος στη χώρα μας, έχουμε σε εξέλιξη ένα μεγάλο σκάνδαλο το οποίο παραβιάζει και συνταγματικές αρχές αλλά και ευρωπαϊκές υποχρεώσεις και είναι η τουλάχιστον για 7 μήνες παράνομη διαχείριση προσωπικών δεδομένων εκλογέων από τη Νέα Δημοκρατία.

Όπως παραδέχτηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Μαρινάκης με τις πρώτες δηλώσεις και η κα Ασημακοπούλου με τις δηλώσεις που έχει κάνει.

Ταυτόχρονα προφανώς και μας ανησυχούν οι πληροφορίες που διακινούνται ή τουλάχιστον που κυκλοφορούν στον Τύπο, σχετικά με την εμπλοκή και άλλων στελεχών της ΝΔ, κάτι το οποίο μας δίνει αν θέλετε δεδομένα για να ανησυχούμε περισσότερο μιας και δεν ξέρουμε τελικά πόσα στελέχη και σε πόσα γραφεία της ΝΔ διακινήθηκαν παρανόμως προσωπικά δεδομένα εκλογέων.

Βάλαμε και άλλα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις συμβάσεις και την προετοιμασία του δημοσίου για την προστασία του προσωπικών δεδομένων οι οποίες τρέχουν από 2020, αλλά και την τρέχουσα σύμβαση με τη Singular Logic που έχει να κάνει με την πλατφόρμα της επιστολικής ψήφου και το back office, το σύστημα δηλαδή υποστήριξη και διαχείρισης της επιστολικής ψήφου.

Διότι όλα αυτά συνηγορούν στην ασφαλή οργάνωση των ευρωεκλογών κάτι το οποίο νομίζω απαιτούμε όλοι από την ελληνική Πολιτεία.

Η δική μας παρέμβαση έχει συνεχιστεί πολλές φορές στη Βουλή με επίκαιρες ερωτήσεις αλλά δεν έχουμε λάβει απαντήσεις. Νομίζω ότι το πιο σημαντικό που μπορούμε να πούμε σήμερα είναι ότι η κ. Κεραμέως οφείλει να έρθει την επόμενη εβδομάδα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, όπως έχουμε ζητήσει, διότι πρέπει πριν κλείσει τη συνεδριάσεις της η Βουλή να έχουμε μία συζήτηση σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, όπως αρμόζει στο δημοκρατικό και κοινοβουλευτικό κανόνα, για να είμαστε όλοι και όλες πεισμένοι, αλλά και να έχουμε διασφαλίσει ότι η πορεία προς τις ευρωεκλογές δεν θα έχει κανένα μεμπτό σημείο και κανένα σκοτεινό σημείο.

Θεωρούμε ότι μέχρι στιγμής η κυβέρνηση έχει αποδειχθεί, σίγουρα ανεπαρκής στο να διαχειριστεί ένα τόσο σοβαρό ζήτημα όπως είναι και τα προσωπικά δεδομένα αλλά και η οργάνωση της επιστολικής ψήφου και ταυτόχρονα η ομολογία ενοχής που έχει γίνει από τον κ. Μαρινάκη και την κ. Ασημακοπούλου, καταρχήν σε δημόσιο βήμα, αποδεικνύεται εκτός από ανεπάρκεια υπάρχει και ένα σοβαρό πρόβλημα παραβίασης δημοκρατικών κανόνων και κανόνων δικαίου από την ΝΔ. Κυβερνητικό κόμμα της Ευρώπης έχει παραδεχτεί ότι παραβίασε το νόμο για τα προσωπικά δεδομένα.

Νομίζω ότι αυτά τα ζητήματα στην ελληνική δημοκρατία πρέπει να λυθούν, είναι βασικό δημοκρατικό καθήκον για όλους μας, ως πολίτες της χώρας. Πολύ δε, περισσότερο ως εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το βάζουμε αυτό με απόλυτο τρόπο. Τα θέματα δημοκρατίας για μας είναι κορυφαίο ζήτημα».

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ για συνέντευξη Μητσοτάκη: Ένα κοκτέιλ, από ψέματα, ευχολόγια και σύγχυση

Η απάντηση της ΕΠΟ στον Παύλο Μαρινάκη για τον τελικό του Κυπέλλου – «Δεν είναι δικό μας το Πανθεσσαλικό»

Υπουργείο Υγείας: Τι απαντά για τη φωτογραφία με τους στοιβαγμένους ασθενείς στην εφημερία του «Γ. Γεννηματάς»

Keywords
Τυχαία Θέματα