ΣΥΡΙΖΑ: Σκηνικό μετωπικής σύγκρουσης μετά το μήνυμα Κασσελάκη σε διαφωνούντες

Η δεκαπενθήμερη ανακωχή στον ΣΥΡΙΖΑ για τις αυτοδιοικητικές εκλογές έληξε πρόωρα και από χθες στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ηχούν τύμπανα πολέμου.

Το ήδη βαρύ κλίμα για τη νέα εκλογική ήττα επιβαρύνθηκε περαιτέρω με την ομιλία Κασσελάκη στον ΣΕΒ, αλλά και τις δηλώσεις της Θεοδώρας Τζάκρη

και του Βαγγέλη Αποστολάκη. Πλέον βγαίνει εκτός ελέγχου, μετά την απειλή του προέδρου πως «όσοι υπονομεύουν την ενότητα δεν θα μπαίνουν στα ψηφοδέλτια» με την οποία στράφηκε κατά των διαφωνούντων, επιχειρώντας να τους στριμώξει και είτε να ωθήσει στην έξοδο είτε να προκαλέσει βεβιασμένες αντιδράσεις.

Η «αυστηρή προειδοποίηση» Κασσελάκη έρχεται ως κλιμάκωση μετά την τοποθέτηση του Παύλου Πολάκη στη θέση του υπερσυντονιστή των τομέων της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, πριν από μία εβδομάδα, επιλογή που θεωρήθηκε «διχαστική» και οδήγησε στην επίσημη καταγραφή του ρήγματος με τα 16 λευκά απέναντι στην ενιαία πρόταση για τα πρόσωπα του προεδρείου.

«Ακονίζουν» μαχαίρια

Η δημόσια προειδοποίηση του νέου προέδρου από την πλευρά της εσωκομματικής αντιπολίτευσης γίνεται αντιληπτή ως επιθετική ενέργεια, υπονομευτική του κόμματος συνολικά, με αποτέλεσμα να δίνει ραντεβού στα όργανα, ακονίζοντας παράλληλα τα μαχαίρια, εφ’ όλης της ύλης.

Θεωρούν ότι ουσιαστικά συνιστά επίθεση στο 44% του κόμματος, με βάση την καταγραφή των εσωκομματικών εκλογών, και εμφανώς συνεχίζει την προεκλογική γραμμή περί «υπονομευτών» και του «εσωτερικού εχθρού». Επιπλέον μία ακόμη ερμηνεία είναι ότι η διαφωνία με τον πρόεδρο δεν είναι ανεκτή.

Διαδικτυακή πρεμιέρα;

Το επόμενο σκηνικό σύγκρουσης θα διεξαχθεί στην Πολιτική Γραμματεία, η οποία, αν δεν αλλάξει κάτι, αναμένεται να συνεδριάσει μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, υπό περίεργες συνθήκες. Αν και το βράδυ της Τρίτης υπήρχαν πληροφορίες για συνεδρίαση την Παρασκευή, τελικώς νεότερες πληροφορίες μετά τη συνεδρίαση του Προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μιλούσαν για Δευτέρα ή Τρίτη. Σημειώνεται ότι ο Στέφανος Κασσελάκης θα αναχωρήσει την Κυριακή για τις ΗΠΑ και, σύμφωνα με μία εκδοχή, αυτό δεν σημαίνει αναβολή της συνεδρίασης, αλλά πραγματοποίησή της διαδικτυακά με τον πρόεδρο στις ΗΠΑ και τα μέλη του οργάνου στην Κουμουνδούρου.

Μήνυμα προς «ομάδα Έφης»

Από το ηγετικό στρατόπεδο αυτή η σκληρή προειδοποίηση έδειξε να απευθύνεται κυρίως στα στελέχη τα οποία έχουν αναφορά στην Έφη Αχτσιόγλου (Αλέξης Χαρίτσης, Νάσος Ηλιόπουλος, Δημήτρης Τζανακόπουλος) και στην ίδια ασφαλώς. Τα στελέχη αυτά μέχρι στιγμής δεν δείχνουν να συντονίζονται με την Ομπρέλα, η οποία εκδηλώνει δημόσια τις διαφωνίες της. Η στάση αποχής απέναντι στη διανομή ρόλων στην Κοινοβουλευτική Ομάδα ερμηνεύεται περαιτέρω από την ηγεσία ως «λευκή απεργία». Έτσι χαρακτηρίζουν, ειδικότερα, τις αρνήσεις για την ανάληψη τομέων ευθύνης, αρχής γενομένης από την περίπτωση της βουλευτή Δυτικής Αθήνας, δυο μέρες μετά την ήττα της στις εσωκομματικές εκλογές, στην κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Στέφανο Κασσελάκη.

Χθες, μετά την ανάρτηση Κασσελάκη, που αρχικώς πάγωσε το κόμμα, πηγές από το στρατόπεδο της ηγεσίας παραδέχονταν ότι η αναφορά στην «υπονόμευση της ενότητας» σχετίζεται με τις αρνήσεις σε προτάσεις ανάληψης τομέων. Έδιναν δε τη δική τους εκδοχή για τις αρνήσεις, αφήνοντας ουσιαστικά να εννοηθεί πως η επίκληση του Παύλου Πολάκη ως εμποδίου για την ανάληψη ευθύνης ήταν προσχηματική, καθώς οι κρούσεις σε πρόσωπα αυτής της πλευράς έγινε πριν απότην ανακοίνωση του βουλευτή Χανίων στον ρόλο του υπερσυντονιστή.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως έγιναν προτάσεις, πριν από τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας σε στελέχη όπως ο Αλέξης Χαρίτσης, ο Νάσος Ηλιόπουλος και η Σία Αναγνωστοπούλου (δεν ανήκει σε κάποια ομαδοποίηση, η ίδια δηλώνει «είμαι με το κόμμα»), οι οποίοι αρνήθηκαν.

Επιπλέον, σημείωναν πως δεν υπάρχει ουσιαστικό επιχείρημα για τις αρνήσεις, καθώς εδώ πρόκειται για τη διάταξη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας απέναντι στην κυβέρνηση του Μητσοτάκη, δεν επρόκειτο για μοιρασιά ρόλων στο κόμμα ώστε να μην θέλουν να αναλάβουν κάποια ευθύνη.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, η άλλη πλευρά επικαλείται την καταστρατήγηση κάθε κομματικής διαδικασίας και απουσία ενημέρωσης για το πολιτικό σχέδιο στα όργανα, σαν να μην υπάρχει κόμμα, παρά προσωπικά ντιλ. Επιπλέον, η πρόθεση για την αξιοποίηση Πολάκη ήταν γνωστή πολύ πριν από την ανακοίνωσή της, ως εκ τούτου, υποστηρίζει πρόσωπο αυτής της πλευράς, τέθηκε ευθέως ως ζήτημα στη βολιδοσκόπηση που έγινε, όπως και η περίπτωση της Θεοδώρας Τζάκρη.

Από το κομμάτι αυτό της εσωκομματικής αντιπολίτευσης που μέχρι σήμερα τηρεί αποστάσεις από τη δημόσια συζήτηση για τα εσωκομματικά εκπέμπεται σήμα ότι τα νέα δεδομένα θα εξεταστούν με ψυχραιμία και πως η συζήτηση θα γίνει συντεταγμένα στα όργανα.

Από τις αυτοδιοικητικές ώς τον ΣΕΒ

Στο μεταξύ, και μέχρι την κίνηση – μπουρλότο του Στέφανου Κασσελάκη, το κλίμα στο παρασκήνιο έβραζε:

– Με τις υπόγειες αντιπαραθέσεις σχετικά με τις ευθύνες για την κακή επίδοση στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Χθες, αιχμές κατά Σπίρτζη άφησαν τόσο η βουλευτής Φλώρινας Πέτη Πέρκα όσο και ο πρώην υπουργός Πάνος Σκουρλέτης, θυμίζοντας ότι ο Χρήστος Σπίρτζης είχε αναλάβει να εκπονήσει το σχέδιο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές, το οποίο τελικά ουδέποτε έφερε και επιπρόσθετα παραιτήθηκε από την Πολιτική Γραμματεία. «Παρέδωσε λευκή κόλλα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πάνος Σκουρλέτης.

– Με τις δηλώσεις Τζάκρη ότι η εσωκομματική αντιπολίτευση θα χάσει στο συνέδριο με 80% (εννοώντας ότι θα πέσει από το 25% στο 20%) και πως η ίδια θέλει ριζική αλλαγή πολιτικής κατεύθυνσης – σε σχέση με αυτό η Πέτη Πέρκα άφησε την αιχμή «αν κάποιος ήθελε ένα άλλο κεντρώο κόμμα, μπορούσε να κάνει ένα δικό του άλλο κεντρώο κόμμα».

– Με τις δηλώσεις Αποστολάκη περί του ενδεχομένου στήριξης ανταρτών της Ν.Δ. στον δεύτερο γύρο – ο οποίος πάντως αδειάστηκε στη συνέχεια από την Κουμουνδούρου.

– Με την ομιλία Κασσελάκη στον ΣΕΒ, ο οποίος πάνω σε βασικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε δικές του πινελιές, που ξεφεύγουν από τις επίσημες θέσεις του κόμματος. Σχετικώς αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στο Open ο Νίκος Βούτσης, παραπέμποντας μεταξύ άλλων στις αναφορές Κασσελάκη σε σχέση με την επιχειρηματικότητα και το πώς το κράτος βοηθάει την επιχειρηματικότητα ή παρεμβαίνει στην αναπτυξιακή διαδικασία ή πώς αμείβονται οι εργαζόμενοι (αναφορά για την πρόταση Κασσελάκη περί της συμμετοχής των εργαζομένων σε μια επιχείρηση με μετοχές).

– Με το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή δείχνει να μην λειτουργεί τίποτα και κανείς δεν έχει υπεύθυνη ενημέρωση για τις κινήσεις του προέδρου, τον οποίο ακόμη πολλά στελέχη αναφέρουν ότι δεν τον έχουν γνωρίσει διά ζώσης.

Με Παππά σε ρόλο σκιώδους ΥΠΟΙΚ

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο Στέφανος Κασσελάκης μετά τη συνεδρίαση του προεδρείου έδωσε στη δημοσιότητα τους τομεάρχες της Κοινοβουλευτικής Ομάδας κλείνοντας την εκκρεμότητα της σκιώδους κυβέρνησης.

Στην κορυφή συναντάμε πρόσωπα που προέρχονται από τον παραδοσιακό κομματικό μηχανισμό και την κυρίαρχη εσωκομματική τάση του ΣΥΡΙΖΑ επί Τσίπρα, όπως ο Νίκος Παππάς και η Ρένα Δούρου, ενώ στο οργανόγραμμα περιλαμβάνονται βουλευτές που συγκροτούν το στενό ή ευρύτερο περιβάλλον του νέου προέδρου. Η προσπάθεια για «διεύρυνση», για την οποία έκανε λόγο στη χθεσινή ανάρτησή του ο Στέφανος Κασσελάκης, περνά μέσα από την αξιοποίηση τριών βουλευτών που ψήφισαν λευκό (για διαφορετικούς λόγους ο καθένας) στην πρόσφατη Κοινοβουλευτική Ομάδα, όπως ο βουλευτής Πρέβεζας Κώστας Μπάρκας, ο βουλευτής Κορινθίας Γιώργος Ψυχογιός, αλλά και η Κατερίνα Νοτοπούλου. Σημειώνεται πως ο Γιώργος Ψυχογιός δεν ανακοινώθηκε στην αρχική σύνθεση, αλλά μερικές ώρες αργότερα, κάτι που αποδόθηκε σε παράλειψη «εκ παραδρομής» και όχι σε μετέπειτα εξέλιξη.

Ειδικότερα, κρίσιμα χαρτοφυλάκια αναλαμβάνουν ο Νίκος Παππάς, ο οποίος θα είναι τομεάρχης Οικονομικών, κατέχοντας και τη θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, η Ρένα Δούρου (Εξωτερικών) με αναπληρωτή για θέματα Απόδημου Ελληνισμού τον βουλευτή Επικρατείας Όθωνα Ηλιόπουλο, ο Ευάγγελος Αποστολάκης (Άμυνας), ο Χάρης Μαμουλάκης (Υποδομών) και τομεάρχης Ανάπτυξης αναλαμβάνει ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης Χρήστος Γιαννούλης.

Η βουλευτής Βοιωτίας Γιώτα Πούλου αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο των Εσωτερικών με αναπληρωτή για θέματα Μακεδονίας – Θράκης τον Πέτρο Παππά, εκ των στενών συνεργατών του Στέφανου Κασσελάκη, και τη Ραλλία Χρηστίδου, αναπληρώτρια για τη Διαφάνεια. Επομένως το εν λόγω χαρτοφυλάκιο φεύγει από τον Παύλο Πολάκη, αν και πιθανότατα θα προσφέρει τη βοήθειά του στη νέα τομεάρχη.

Η Αθηνά Λινού αναλαμβάνει τομεάρχης Παιδείας τελικώς, με πρώτη αναπληρώτρια τη Ράνια Θρασκιά και δεύτερο αναπληρωτή, με αρμοδιότητα τον Αθλητισμό, τον βουλευτή Μαγνησίας Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο.

Στον τομέα Υγείας τοποθετείται ο Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, βουλευτής Αχαΐας και καρδιολόγος στο επάγγελμα, ενώ τον τομέα Πολιτισμού αναλαμβάνει η Κυριακή Μάλαμα.

Τον τομέα Δικαιοσύνης αναλαμβάνει ο βουλευτής Φθιώτιδας Γιάννης Σαρακιώτης, με αναπληρώτρια την Έλενα Ακρίτα, που παίρνει αρμοδιότητα για τα δικαιώματα και την ισότητα, σύμφωνα με το ενδιαφέρον που είχε εκδηλώσει η ίδια.

Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Προστασίας ορίζεται ο βουλευτής Αργολίδας Γιώργος Γαβρήλος, ενώ Αγροτικής Ανάπτυξης αναλαμβάνει ο Βασίλης Κόκκαλης με αναπληρωτή τομεάρχη αρμόδιο για την Κτηνοτροφία τον βουλευτή Αρκαδίας Γιώργο Παπαηλιού.

Το δύσκολο χαρτοφυλάκιο του τομέα Μετανάστευσης και Ασύλου αναλαμβάνει η Νίνα Κασιμάτη, η οποία είχε συνοδεύσει τον Στέφανο Κασσελάκη στην πρώτη του επίσκεψη στην Κύπρο μαζί με τον Βαγγέλη Αποστολάκη.

Τομεάρχης Ψηφιακής Πολιτικής αναλαμβάνει ο Γιώργος Καραμέρος, ενώ ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Μίλτος Ζαμπάρας παίρνει τον τομέα Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Χωριστός τομέας είναι αυτός της Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασίας και τον αναλαμβάνει ο Συμεών Κεδίκογλου, βουλευτής Εύβοιας, ενώ το χαρτοφυλάκιο της Ναυτιλίας παίρνει ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης, βουλευτής Κέρκυρας.

Από την κατηγορία των βουλευτών που είχαν ψηφίσει λευκό στην πρόσφατη Κοινοβουλευτική Ομάδα ενδιαφέρον έχει η παρουσία του Κώστα Μπάρκα, ο οποίος έχει στηρίξει την Έφη Αχτσιόγλου (τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη), του Γιώργου Ψυχογιού, που αναλαμβάνει αναπληρωτής Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου, και της Κατερίνας Νοτοπούλου, η οποία ψήφισε λευκό, αν και προέρχεται από την τάση των προεδρικών – αναλαμβάνει τον τομέα της Πρόνοιας και της Κοινωνικής Συνοχής.

Διαβάστε επίσης:

Όλα έτοιμα για το debate Μπακογιάννη-Δούκα – Στο Ραδιομέγαρο οι 2 υποψήφιοι για το Δήμο Αθηναίων (Photos)

Παρέμβαση Τσίπρα για τις υποκλοπές – «Δεν μπορούμε να μιλάμε για Φιλελεύθερη Δημοκρατία, όταν κράτος και παρακράτος γίνονται ένα»

Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Ανεπίτρεπτο το λοξοδρόμισμα προς τη Δεξιά» – Δεν παραδίδει την έδρα ο Χουρδάκης μετά τη διαγραφή του

Keywords
συριζα, θεοδωρα τζακρη, εν λόγω, εκλογες, νέα, σεβ, ψηφοδελτια, ηπα, σημαίνει, απεργια, αθηνα, εκκρεμότητα, τσιπρας, θεσσαλονικη, κυπρος, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010, υπουργειο εσωτερικων, αποστολακης γιωργος, σταση εργασιας, απεργια υπα, απεργιες σημερα, ομαδα διας, αλλαγη ωρας, απεργια μμε, σισσυ χρηστιδου, απεργια ταξι, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, απεργια 1 δεκεμβριου, εκλογες 2012, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες ηπα, σχεδιο αθηνα, κυπρος εκλογες, αλλαγη ωρας 2013, ρενα δουρου, δουρου, βουλευτες, αποστολακη, αιχμη, δημοκρατια, εδρα, ηγεσια, ηπα, ηττα, σεβ, τα νεα, ψυχογιος, αυλωνιτης, βγαινει, βοηθεια, βραδυ, γεγονος, γινει, γινεται, γινονται, δευτερο, δευτερα, δηλωσεις, δικη, δειχνει, εγινε, ελενα, υπαρχει, εκκρεμότητα, εβδομαδα, ενεργεια, ενημερωση, εν λόγω, εξελιξη, ερχεται, εσωτερικων, ευθυνη, ιδια, υπηρχαν, ομιλια, κυβερνηση, κινηση, κλιμα, κομμα, λευκη, λευκα, λογο, μαχαιρια, ομαδα, ομπρελα, οργανογραμμα, ουσιαστικα, ουσιαστικο, περιβαλλον, κτηνοτροφια, ραλλια χρηστιδου, ραλλια, ραντεβου, ρανια θρασκια, ρολο, συζητηση, συνεχεια, σια, σχεδιο, ταση, τριτη, τυμπανα, χρηστος, ψυχραιμια, ωρες, ανηκει, δημητρης, δικαιωματα, γιωτα, κομματι, κωστας, κυριακη, λευκο, οργανα, πηγες, πληροφοριες, σημαίνει, σημα, θεματα, θεσεις, υγειας
Τυχαία Θέματα