ΣΥΡΙΖΑ: Συνεδριακή αυλαία εν μέσω πρωτοφανούς κρίσης – Από μια κλωστή κρέμεται η ανακωχή

Μέσα σε σκηνικό κρίσης και έντονης αμφισβήτησης του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη ξεκινά σήμερα το 4ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ., με τα συνθήματα περί «συσπείρωσης» και «επανεκκίνησης» να έχουν καταρρεύσει απ’ τα αποδυτήρια.

Οι εργασίες του τετραημέρου στις εγκαταστάσεις του σταδίου Τάε Κβον Ντο, στο Παλαιό Φάληρο, ανοίγουν σήμερα με ομιλίες των δύο γραμματέων και του Στέφανου Κασσελάκη (γύρω στις 19.00).

Το συνέδριο λαμβάνει χώρα μέσα σε μια διαλυτική ατμόσφαιρα, κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί

και στις ομιλίες των συνέδρων. Από όσα έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα, με αποκορύφωμα το ερωτηματολόγιο από το Σάββατο και μετά, καταδεικνύεται ότι στην αντίληψη της ηγεσίας το συνέδριο είχε μοναδικό στόχο την επικύρωση της ισχύος του αρχηγού, πέντε με έξι μήνες μετά την εκλογή του, και την επικοινωνιακή προβολή μιας εικόνας ενότητας εν όψει των επικείμενων ευρωεκλογών.

Άλλωστε, τα κρίσιμα ζητήματα στρατηγικής, φυσιογνωμίας και πολιτικού – ιδεολογικού προσανατολισμού, που άνοιξε ο Στέφανος Κασσελάκης με το ερωτηματολόγιο στην πλατφόρμα i-Syriza, παραπέμπονται για μετά τις ευρωεκλογές, δηλαδή περίπου ένα εξάμηνο από τώρα – ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προανήγγειλε καταστατικό συνέδριο το ερχόμενο φθινόπωρο.

Η πρωτοβουλία αυτή οδήγησε σε μια σύγκρουση κορυφής, η εξέλιξη της οποίας – και ύστερα από ένα σκληρό μπρα ντε φερ τριών ημερών – οδήγησε στο να καταγραφεί επισήμως ότι ο Στέφανος Κασσελάκης:

– Είναι υπό αμφισβήτηση από τα κορυφαία στελέχη του κόμματος, ακόμη και από στελέχη που πρωτοστάτησαν στην εκλογή του.

– Θα κριθεί, όπως όλοι, στις ευρωεκλογές σε αντίθεση με τη δική του επιθυμία για «λευκή επιταγή» ώς τις εθνικές εκλογές, κάτι που – όπως του διαμηνύθηκε στη συνεδρίαση – δεν υπάρχει στην πολιτική.

– Αυτή τη στιγμή έχει απέναντί του όλα τα βασικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς όμως να υπάρχει πρόσωπο, πόσο μάλλον κοινής αποδοχής, για μια διάδοχη κατάσταση.

Αμοιβαία καχυποψία

Πιο αναλυτικά, το κλίμα είναι εξαιρετικά πολωμένο και καθόλου δεν καταλάγιασε με τη δεύτερη κατά σειρά συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας την Τρίτη, παρά την αρχική εντύπωση ανακωχής που εκπέμφθηκε και από διαρροές αλλά και από την επίσημη ανακοίνωση της Π.Γ. περί επικύρωσης της «αμοιβαίας εμπιστοσύνης» μεταξύ του προέδρου και των στελεχών του οργάνου.

Τυπικά, για χάρη του συνεδρίου επήλθε συμβιβασμός, όμως στην πραγματικότητα τα ρήγματα πλέον είναι βαθιά και αυτό που υπάρχει στην πραγματικότητα είναι αμοιβαία έλλειψη εμπιστοσύνης.

Ο μεν Στέφανος Κασσελάκης θεωρεί ότι, εφόσον είναι πρόσφατα εκλεγμένος, έχει νωπή εντολή να «τα αλλάξει όλα» αλλά και δικαιοδοσία για οτιδήποτε, χωρίς να ενημερώνει ακόμη και τους συνεργάτες του. Επικαλείται δε τις «διαρροές» από τα όργανα προκειμένου να δικαιολογήσει την απροθυμία του για τακτική λειτουργία ενός πολιτικού κέντρου που του ζητείται εδώ και μήνες από στελέχη και στενούς συνεργάτες.

Από την άλλη, είναι τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και εκείνα που στήριξαν τον Στέφανο Κασσελάκη στην εκλογή του, τα οποία από τη διάσπαση και μετά τρώνε το ένα χαστούκι πίσω από το άλλο από τους αλλεπάλληλους αιφνιδιασμούς του προέδρου. Οι τελευταίοι έφτασαν να εκδηλώνονται έως και τις παραμονές του συνεδρίου.

Εκτός από τους συνεχείς αιφνιδιασμούς, στη ζυγαριά είναι η ανύπαρκτη πολιτική λειτουργία του κόμματος, το οποίο ουσιαστικά είναι στον αυτόματο. Υπό αυτές τις συνθήκες, η κεντρική αντιπολιτευτική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση είναι σε δεύτερη μοίρα. Ακόμη και οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν ότι το αντιπολιτευτικό στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ισχυρό, με το ΚΚΕ και το ΠΑΣΟΚ να υπερέχουν.

Παραλίγο νέος καυγάς

Χθες, λίγες ώρες μετά την Π.Γ., παραλίγο να προκύψει νέα κρίση, εξαιτίας διαρροής από την Κουμουνδούρου, η οποία προωθούσε μια νέα, παραλλαγμένη ερμηνεία για το τι διημείφθη στη συνεδρίαση της Τρίτης και ποιο ήταν το διακύβευμα.

Αντιδρώντας σε τίτλους και πρωτοσέλιδα που μιλούσαν για «συμβιβασμό» ή ακόμη για «ήττα» και «υπαναχώρηση» Κασσελάκη, η ηγεσία προχώρησε σε νέα διαρροή σε διαφορετικό μήκος κύματος από τη συμφωνημένη νυχτερινή ανακοίνωση της Π.Γ. Έτσι το εξέλαβαν στελέχη του οργάνου, τα οποία μέχρι την ώρα που έκλεινε αυτό το κείμενο δεν είχαν προχωρήσει σε κάποια ηχηρή αντίδραση. Υπήρξαν κάποιες διαρροές, αλλά δεν δόθηκε έκταση καθώς… κοντός ψαλμός αλληλούια, έτσι κι αλλιώς τα «μαχαίρια» θα ξαναβγούν από σήμερα και έως την Κυριακή.

Έτσι, παρά τις επίσημες διαρροές το βράδυ της Τρίτης, περί του τελεσίγραφου «ή με στηρίζετε ώς τις εθνικές εκλογές είτε προσφεύγω στα μέλη», η διαρροή χθες το πρωί που δόθηκε από κομματικές πηγές «προς αποκατάσταση της αλήθειας» υποστήριζε πως το διακύβευμα της συνεδρίασης ήταν η «επαναβεβαίωση της εμπιστοσύνης προς τον πρόεδρο των μελών της Π.Γ. ή αλλιώς προσφυγή στα μέλη».

Προσέθεταν ότι η «Π.Γ. επαναβεβαίωσε την εμπιστοσύνη και τη στήριξη στο πρόσωπο του προέδρου», αφαιρώντας τα περί «αμοιβαίας εμπιστοσύνης». Παράλληλα σημείωναν πως «μόνο ένα μέλος της Π.Γ. ζήτησε να τεθεί σε ψηφοφορία το θέμα της ανάκλησης της επιστολής του προέδρου και απορρίφθηκε από όλους στην Π.Γ.», φωτογραφίζοντας τον Διονύση Τεμπονέρα. Η εντύπωση όμως ότι μόνο ο Τεμπονέρας έβαλε θέμα για ανάκληση της επιστολής ενόχλησε άλλα στελέχη του οργάνου που είχαν ζητήσει να παρθεί πίσω, απλώς δεν θέλησαν, όπως μετέφεραν κάποιοι, να το τραβήξουν στα άκρα και έτσι αντέδρασαν και στην ψηφοφορία.

Την ίδια ώρα, κόντρα σε ρεπορτάζ που σημείωναν ότι «ο Κασσελάκης τα πήρε πίσω όλα», η διαρροή σημείωνε πως «το ερωτηματολόγιο παραμένει αναρτημένο στον i-Syriza».

Όλα αυτά ξεκίνησαν από το ερωτηματολόγιο Κασσελάκη, που αποτέλεσε έναν ακόμη αιφνιδιασμό, μερικές μέρες πριν από το συνέδριο κι ενώ ο προσυνεδριακός διάλογος είχε κλείσει. Σε αυτή την πρωτοβουλία πολλοί είδαν να προαναγγέλλεται η πλήρης αλλαγή φυσιογνωμίας «του κόμματος που ο Αλέξης Τσίπρας έφερε στη διακυβέρνηση του τόπου και το οποίο παρέδωσε στον διάδοχό του στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης», όπως ανέφερε στην οργισμένη αντίδρασή της η Όλγα Γεροβασίλη το πρωί της Κυριακής, σέρνοντας τον χορό των αντιδράσεων. Επισημαίνοντας παράλληλα με νόημα τον κίνδυνο μιας «ντε φάκτο διάλυσης».

Σημειώνεται πως η εκλογή συνέδρων έγινε το περασμένο Σαββατοκύριακο, με την προσέλευση να είναι, κατά πληροφορίες, κάτω του αναμενόμενου και μέσα σε τεταμένο κλίμα, καθώς κεντρικά έτρεχε εσωκομματική σύγκρουση για το ερωτηματολόγιο. Την ίδια ώρα, υπάρχουν φόβοι για το ενδεχόμενο να μην προσέλθουν σύνεδροι από την επαρχία στις εργασίες, εξαιτίας του αυξημένου κόστους για τη διαμονή τους στην Αθήνα, κάτι που ενέχει τον κίνδυνο το συνέδριο να δώσει εικόνα αποσυσπείρωσης.

Οι βασικοί παίκτες

Εν όψει του συνεδρίου έχει μια αξία να δούμε πώς έχουν διαμορφωθεί τα «στρατόπεδα» και οι συσχετισμοί στην κορυφή του ΣΥΡΙΖΑ.

Δείχνοντας να έχει υιοθετήσει το σχετικό μότο Πολάκη, ο Στέφανος Κασσελάκης δείχνει να κινείται σε μια λογική «όλοι σας και μόνος μου» μέχρι στιγμής και θα διαπιστωθεί στη συνέχεια βήμα βήμα αν θα αναθεωρήσει μερικώς ή συνολικώς τη στάση του.

Στο πλευρό του έχει τον διευθυντή του Πολιτικού του Γραφείου Μανώλη Καπνισάκη και στελέχη όπως η Θεοδώρα Τζάκρη, ο Πέτρος Παππάς, ο Βαγγέλης Αποστολάκης, ενώ τις τελευταίες ημέρες κατά την εκδήλωση της κρίσης προς στήριξη έσπευσαν επίσης οι Έλενα Ακρίτα, Νίνα Κασιμάτη, Ραλλία Χρηστίδου.

Απέναντι έχουν βγει μέχρι στιγμής με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στελέχη που τον στήριξαν, όπως ο Παύλος Πολάκης και ο Γιώργος Τσίπρας, οι οποίοι δεν εντάσσονται σε κάποια ομάδα, ο καθένας δείχνει να έχει το δικό του «μπαϊράκι». Ο πρώτος δείχνει να είναι σφόδρα απογοητευμένος από τον πρόεδρο όλο το τελευταίο διάστημα, από την άλλη δεν δείχνει διατεθειμένος να συμμαχήσει με αντιπάλους του προέδρου, που κατά τα άλλα θέλουν τη διαγραφή του.

Ένας διακριτός πόλος είναι ο Νίκος Παππάς, ο οποίος έχει υπολογίσιμη οργανωτική ισχύ, ειδικά έναντι όλων των άλλων. Ο Νίκος Παππάς είναι από τους πρώτους που άσκησαν σφοδρή κριτική εφ’ όλης της ύλης στον Στέφανο Κασσελάκη, προ μερικών εβδομάδων, εντούτοις δείχνει να αναζητεί ισορροπίες ανάμεσα στον πρόεδρο και όσους φαίνεται να έχουν αποφασίσει ότι έχει ραγίσει το γυαλί και δεν ξανακολλάει. Τις τελευταίες μέρες κινείται ανάμεσα σε δηλώσεις από τη μία ότι όλοι θα κριθούν στην ευρωκάλπη, από την άλλη ότι δεν μετάνιωσε που στήριξε τον Στέφανο Κασσελάκη.

Σε αντιπολιτευτικό κλίμα κινείται έντονα το τελευταίο διάστημα ο Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος μετείχε στην οργανωτική προετοιμασία του συνεδρίου και σε μία από τις πρόσφατες συνεδριάσεις της οργανωτικής επιτροπής (ΚΟΕΣ) φέρεται να δήλωσε πως «όταν εμείς πλακωνόμασταν για τα μέλη, ο Κασσελάκης ζητούσε να γίνει υπουργός του Μητσοτάκη». Επανερχόμενος χθες σε νέες δηλώσεις του επέρριψε την ευθύνη για την εσωστρέφεια, μέσα από τις συνεχείς προκλήσεις του, στον Στέφανο Κασσελάκη.

Υπάρχει επίσης η ομάδα των λεγόμενων «προεδρικών» (που έχουν αναφορές στην ηγεσία Τσίπρα), η οποία στα μείζονα δείχνει να κινείται με συνεννόηση, όπως τις τελευταίες μέρες. Πρόκειται για τους Όλγα Γεροβασίλη, Αλέκο Φλαμπουράρη, Θανάση Θεοχαρόπουλο, Κώστα Ζαχαριάδη και Γιάννη Ραγκούση. Οι δύο πρώτοι, λόγω και του ότι ανήκουν στον στενό κύκλο του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, θεωρείται ότι συχνά απηχούν τις διαθέσεις του.

Τέλος, το τελευταίο διάστημα σε αντιπολιτευτικό πόλο, χωρίς να κρύβει ότι έχει αξιώσεις για το μέλλον, έχει αναδειχθεί ο Διονύσης Τεμπονέρας, ο οποίος συμμετέχει στην εσωκομματική ομαδοποίηση «Αριστερό Δίκτυο» με τους Αντώνη Κοτσακά, Χάρη Τσιόκα και άλλα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής. Ο Δ. Τεμπονέρας έχει αναδείξει συγκεκριμένη πλατφόρμα θέσεων υπό τον τίτλο «Μέτωπο Δημοκρατίας» για την ανασύνθεση των προοδευτικών δυνάμεων με αφετηρία την ώσμωση από τα κάτω και προσπάθησε να δώσει και ένα απτό παράδειγμα για αυτή τη συνεννόηση με την πρόσφατη εκδήλωση, που προκάλεσε συζητήσεις, με τους Μανώλη Χριστοδουλάκη και Έφη Αχτσιόγλου.

Διαβάστε επίσης:

Βουλή: Σφοδρή αντιπαράθεση κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ για τους νέους ποινικούς κώδικες

Μητσοτάκης στο «Raisina Dialogue 2024»: «Κεντρικός στόχος για την Ελλάδα και βασικός για την Ευρώπη η ενίσχυση των σχέσεων ΕΕ-Ινδίας» (video)

Μήνυμα Δένδια στην Αλβανία: «Ανάγκη τήρησης του ευρωπαϊκού κεκτημένου»

Keywords
συριζα, αυλαια, κλωστη, αλέξης τσίπρας, θεοδωρα τζακρη, εκλογες, ζητείται, δημοσκοπηση, ΚΚΕ, ΠΑΣΟΚ, νέα, ψηφοφορία, τσιπρας, αθηνα, ισχύ, ραγκουσης, βουλη, ελλαδα, μυστικες δημοσκοπησεις, αποστολακης γιωργος, ομαδα διας, αλλαγη ωρας, σισσυ χρηστιδου, αξια, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, εκλογες 2012, αλλαγη ωρας 2012, νεος παπας, αλλαγη ωρας 2013, ωσμωση, αλέξης τσίπρας, syriza, ζητείται, το θεμα, αλβανια, βημα, ηγεσια, θεμα, κοντρα, πρωτοσελιδα, ωρα, αμοιβαια, ατμοσφαιρα, βραδυ, γινει, γυαλι, διαστημα, δηλωσεις, δικη, δειχνει, δωσει, δοθηκε, εγινε, ελενα, υπαρχει, ελλειψη, εξελιξη, εξι, επιθυμια, ερωτηματολογιο, ευθυνη, ευρωπη, ζυγαρια, ιδια, θεοδωρα, εικονα, κυβερνηση, κειμενο, κλιμα, λειτουργια, μηκος, μηκος κυματος, μηνες, μοιρα, μοτο, νοημα, νωπη, ομαδα, ολγα, ουσιαστικα, παλαιο φαληρο, πρωι, ραλλια χρηστιδου, ραλλια, σαββατο, συνεχεια, σειρα, στα ακρα, στιγμα, συνθηματα, ταε, ταε κβον ντο, τεμπονερας, τριτη, ισχύ, φαληρο, φθινοπωρο, χρηστος, ψηφοφορία, ωρες, χωρα, κυριακη, οργανα, παυλος, πηγες, πληροφοριες
Τυχαία Θέματα
ΣΥΡΙΖΑ, Συνεδριακή,syriza, synedriaki