ΣΥΡΙΖΑ: Το «πρέσινγκ» για τα Τέμπη και η πρωτοβουλία Σπίρτζη, εν μέσω κυβερνητικής φθοράς – Σταθεροποίηση στη δεύτερη θέση

Συνέχεια στην αντιπαράθεση με την κυβέρνηση για τα Τέμπη δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, με τις χθεσινές δημοσκοπήσεις να επιβεβαιώνουν σημαντική κυβερνητική φθορά, που οφείλεται και στην υπόθεση της διερεύνησης των ευθυνών για τη σιδηροδρομική τραγωδία, αλλά και σε άλλες βασικές κυβερνητικές επιλογές, όπως η διαχείριση της ακρίβειας, αλλά

και ο νόμος για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Την ίδια ώρα η αισιοδοξία στον ΣΥΡΙΖΑ εντείνεται στο βαθμό που καταγράφεται μια τάση σταθεροποίησης στη δεύτερη θέση.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τα Τέμπη, η αξιωματική αντιπολίτευση (όπως και όλα τα υπόλοιπα κόμματα) επιμένει παρά το κλείσιμο της Εξεταστικής, στο οποίο η κυβέρνηση πόνταρε ευελπιστώντας ότι σιγά σιγά το θέμα θα υποχωρήσει από την επικαιρότητα και θα ξεχαστεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει πως θα συνεχίσει, λαμβάνοντας υπόψη την γενικευμένη κοινωνική δυσαρέσκεια για την κυβερνητική διαχείριση της υπόθεσης και την αποφασιστικότητα των συγγενών των θυμάτων για τιμωρία των υπαιτίων.

Χθες η πρωτοβουλία του Χρήστου Σπίρτζη, πρώην υπουργού Μεταφορών και Υποδομών, να ζητήσει τον έλεγχό του μέσα από την ενεργοποίηση του άρθρου 86, παρ. 5 του Συντάγματος έδωσε ώθηση στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να εντείνει την πίεση στην κυβέρνηση και προκάλεσε εκνευρισμό στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Μάλιστα στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι ήταν αποκαλυπτική ως προς αυτό, η χθεσινή αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη, στο αίτημα Σπίρτζη.

Τι σηματοδοτεί το αίτημα Σπίρτζη

Ειδικότερα, ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ χθες το πρωί με επιστολή του στον πρόεδρο της Βουλής ζήτησε να ελεγχθεί ο ίδιος για τις κατηγορίες που τον αφορούν σε σχέση με την σύμβαση 717 και για τις οποίες δεν του δόθηκε, όπως ανέφερε, η ευκαιρία να δώσει εξηγήσεις στο πλαίσιο της Εξεταστικής, αν και το ζήτησε επανειλημμένως. Και ζήτησε αυτό να γίνει μέσα την άρση της ασυλίας του ουσιαστικά, δηλαδή με την ενεργοποίηση του άρθρου 86, παρ. 5 του Συντάγματος το οποίο προβλέπει τη δυνατότητα η Βουλή να συστήσει ειδική επιτροπή, στην οποία μπορούν να μετέχουν και ανώτατοι δικαστικοί, για τον έλεγχο της κατηγορίας.

Ο πρώην υπουργός, με αυτή την πρωτοβουλία επιχειρεί ουσιαστικά να θέσει εαυτόν εκτός κάδρου των ευθυνών, αφού ζητά να ελεγχθεί για να μην μείνουν σκιές για την περίπτωσή του, εξουδετερώνοντας έτσι την τακτική διάχυσης από μέρους της κυβέρνησης. Παράλληλα, εμφανίζεται εναρμονιζόμενος με το αίσθημα των συγγενών των θυμάτων και των πολιτών που ζητούν καταλογισμό ευθυνών και στα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα.

Παράλληλα, εκθέτει τον Κ. Αχ. Καραμανλή προς την πλευρά του οποίου έδειξε εκφράζοντας την ελπίδα να πράξουν αναλόγως «και τα υπόλοιπα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα», ώστε να δοθεί στους πολίτες «το μήνυμα ότι δεν κρυβόμαστε πίσω από την ασυλία».

Στη «σέντρα» ο Καραμανλής – «Φοβάται ποινική δίωξη»

Η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου ήταν ότι ο Χρήστος Σπίρτζης προβαίνει σε αυτή την κίνηση «εκ του ασφαλούς», διότι γνωρίζει ότι στην περίπτωσή του έχει επέλθει παραγραφή.

«Επί της ουσίας, ο κ. Μαρινάκης παραδέχτηκε, για να μη πω ομολόγησε, ότι ο κ. Καραμανλής φοβάται για ποινικές ευθύνες και γι’ αυτό δεν το κάνει» ήταν η απάντηση της εκπροσώπου Τύπου Βούλας Κεχαγιά. Παράλληλα, πηγές του κόμματος σημείωναν πως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ουσιαστικά είπε «πως ο βουλευτής Σερρών της Νέας Δημοκρατίας δεν θα προβεί σε ανάλογη κίνηση γιατί φοβάται ότι μπορεί να πάει σε ποινική δίωξη». Επισήμαιναν ότι η διάταξη του Συντάγματος της οποίας την ενεργοποίηση ζητά ο Σπίρτζης προβλέπει συγκρότηση επιτροπής παρά την παραγραφή (αναφέρεται και στην επιστολή), άρα δεν καλύπτεται από αυτήν. Αντίθετα, «ο κ. Καραμανλής δεν αιτείται και η ΝΔ δεν ενεργοποιεί καμία διαδικασία, ούτε καν την κλήση ουσιωδών μαρτύρων, κάτι που μαρτυρά ξεκάθαρα, ενοχή και συγκάλυψη».

Με την απάντησή του «βγάζει στην σέντρα τον κ. Καραμανλή και τους άλλους υπουργούς που σχετίζονται με το έγκλημα των Τεμπών» ήταν το σχόλιο Σπίρτζη για την δήλωση Μαρινάκη, στο Kontra Channel και την Αναστασία Γιάμαλη. Διότι, συνέχισε, αυτό που λέει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είναι ότι «ο Σπίρτζης το κάνει εκ του ασφαλούς, γιατί [τυχόν αδικήματα] έχουν παραγραφεί οπότε εμείς καλύπτουμε τους υπουργούς της ΝΔ διότι δεν έχουν παραγραφεί».

Κοινώς η κυβέρνηση επιχείρησε να ξεμπερδέψει λέγοντας ότι ο Σπίρτζης παίζει με τις εντυπώσεις και αν θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ ας ζητήσει προανακριτική. Μόνο που φαίνεται να υπάρχει και η ανάποδη ανάγνωση, ότι η κυβέρνηση φοβάται πως ο Κ. Καραμανλής δεν είναι «ασφαλής» αν προχωρούσε η εν λόγω διαδικασία. Όσο για την Προανακριτική, ο Σωκράτης Φάμελλος απαντώντας στην κυβερνητικές προτροπές, σημείωσε η ΝΔ «έχει διαμηνύσει με όλους τους τρόπους ότι θα καταψηφίσει οποιαδήποτε πρόταση (σ.σ. για Προανακριτική) κατατεθεί, αμνηστεύοντας με αυτόν τον τρόπο αυτά τα πρόσωπα».

Δεύτερη θέση και άνοιγμα της διαφοράς με ΠΑΣΟΚ

Το κλίμα δυσαρέσκειας έναντι της κυβέρνησης στα διάφορα μέτωπα, μεταξύ άλλων και για τα Τέμπη, αποτυπώνεται όλο και πιο έντονα στις δημοσκοπήσεις, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, ένα μήνα μετά το Συνέδριο, δείχνει να σταθεροποιείται στην δεύτερη θέση, όπως κατέγραψαν χθες δύο ακόμη δημοσκοπήσεις, με αυτή της Metron Analysis για το Mega να είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική για την Κουμουνδούρου.

Κι αυτό διότι παράλληλα με την καταγραφή όλο και μεγαλύτερης κυβερνητικής φθοράς, η δημοσκόπηση της Metron Analysis, χθες κατέγραψε, όχι μόνο τάση σταθεροποίησης του ΣΥΡΙΖΑ στην δεύτερη θέση, αλλά και άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Στράτο Φαναρά να αναφέρει ότι πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ είναι καθαρό ότι καταλαμβάνει την δεύτερη θέση. Βέβαια, κατά τα λοιπά ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει χαμηλά σε δείκτες κυβερνησιμότητας, αντιπολιτευτικής αποτελεσματικότητας, κ.ο.κ. Στην πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει 11,8% έναντι 10,2% που συγκεντρώνει το ΠΑΣΟΚ, ενώ στην εκτίμηση ψήφου τα ποσοστά είναι 15,1% και 13% αντιστοίχως. Την ίδια ώρα, στην ίδια δημοσκόπηση καταγράφεται πτώση 5 μονάδων για την κυβέρνηση σε σχέση με τον Φεβρουάριο, ενώ πτώση και μάλιστα 6 μονάδων καταγράφει προσωπικά και ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσον αφορά την αξιολόγηση του ως πρωθυπουργού.

Σε δημοσκόπηση της Opinion Poll (Action24) ο ΣΥΡΙΖΑ καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση με 10,8% έναντι 10% του ΠΑΣΟΚ, στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή, ενώ στην εκτίμηση ψήφου τα ποσοστά είναι 13,4% και 12,5% αντιστοίχως.

Διαβάστε επίσης

Δημοσκόπηση Opinion Poll: Στο 27,7% η ΝΔ – Δεύτερος ο ΣΥΡΙΖΑ – Tο πρόσωπο έκπληξη στη δημοφιλία των πολιτικών αρχηγών

Μετά το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ ζητεί την κλήση Ασημακοπούλου-Κεραμέως-Μενουδάκου στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για το «Email-gate»

ΣΥΡΙΖΑ: «Κατάληψη» Βουτυράκου στα social του φαντάρου Κασσελάκη – Αυτό είναι το νέο think tank τεχνολογίας, oι 6 επιστήμονες που το συγκροτούν

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΣΥΡΙΖΑ, Τέμπη, Σπίρτζη, – Σταθεροποίηση,syriza, tebi, spirtzi, – statheropoiisi