ΣΥΡΙΖΑ: Τρικυμία από τη νέα πτώση στις αυτοδιοικητικές – Δεν βοήθησε ο «άνεμος» Κασσελάκη

Τα δυσάρεστα νέα από το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών, φέρνουν τρικυμία και έντονο προβληματισμό στον ΣΥΡΙΖΑ, παρότι ουδείς ανέμενε ότι αυτές οι κάλπες θα ήταν προνομιακό πεδίο για ανασύνταξη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει περαιτέρω πτώση σε σύγκριση με το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών

(17,83%) και φαίνεται πως ο «άνεμος Κασσελάκη», δεν βοήθησε στην συγκράτηση των ποσοστών και την αποτροπή των νέων απωλειών.

Υπό αυτό το πρίσμα, το κάλεσμα που απηύθυνε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για συγκρότηση «μεγάλης προοδευτικής παράταξης», αποκτά ιδιαίτερο νόημα, αν και πρέπει να προσδιοριστεί το περιεχόμενο μία πρότασης και να ξεκαθαριστεί ποιο ακριβώς πολιτικό σχέδιο αυτή υπηρετεί.

Προς το παρόν, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ στέλενει σαφές μήνυμα για στήριξη των προοδευτικών τυποψηφίων απέναντι στους εκλεκτούς της κυβέρνησης στο β’ γύρο.

Ως προς τα αποτελέσματα, οι επιδόσεις είναι αποκαρδιωτικές.

Με εξαίρεση την Θεσσαλία, όπου σημειώνεται η είσοδος του Κώστα Κουρέτα στον β’ γύρο απέναντι στον Κώστα Αγοραστό, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταφέρνει να έχει υποψηφίους του στον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών. Στην Αθήνα ο Κώστας Ζαχαριάδης ήρθε τρίτος (και μάλιστα με περίπου 13%), με τον Στέφανο Κασσελάκη στην δήλωσή του να δίνει στήριξη για το δεύτερο γύρο στον υποψήφιο που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ, τον Χάρη Δούκα. Κατά κανόνα, οι υποψήφιοί του δεν καταφέρνουν να συγκρατήσουν τα ποσοστά κοντά στο πανελλαδικό ποσοστό των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών – αντιθέτως, σημειώνεται πτώση 3 και 4 μονάδων.

Μπορεί να θεωρείται εξ αρχής ότι ο Στέφανος Κασσελάκης δε θα φέρει ευθύνη για ένα κακό αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στις αυτοδιοικητικές και περιφερειακές εκλογές, από την άλλη η παρουσία του δε φαίνεται να λειτούργησε προωθητικά και να έδωσε αέρα στα πανιά των υποψηφίων που στήριξε το κόμμα σε περιφέρειες και Δήμους.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι ακόμη και σε περιφέρειες που υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ έρχονται δεύτεροι η απόσταση είναι πολύ μεγάλη από τον υποψήφιο που έρχεται πρώτος και που ενίοτε εκλέγεται από τον πρώτο γύρο, όπως ο Χαρδαλιάς στην Αττική και ο Αρναουτάκης στην Κρήτη.

Σε αυτές τις περιπτώσεις ο μεν Γ. Ιωακειμίδης ήρθε δεύτερος αλλά με διαφορά περίπου 30 μονάδες (κατά το ήμισυ της ενσωμάτωσης) ο δε Σπύρος Δανελλης έρχεται δεύτερος με… αστρονομική απόσταση από τον Σταύρο Αρναουτάκη, (στο 46, 78% της ενσωμάτωσης η διαφορά ήταν περίπου 66 μονάδες).

Δεύτερος ήρθε στην Στερεά Ελλάδα και ο Απόστολος Γκλέτσος με τον πρώτο Φάνη Σπανό, υποψήφιο της ΝΔ να εκλέγεται όμως από την πρώτη Κυριακή.

Ομοίως, στην Περιφέρεια Ηπείρου ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Στέφος έρχεται δεύτερο αλλά με απόσταση από τον Αλέξανδρο Καχριμάνη, υποψήφιο της ΝΔ, ο οποίος εκλέγεται από τον πρώτο γύρο.

Κακή εικόνα προκύπτει και από το γεγονός ότι σε αρκετές περιφέρειες ο ΣΥΡΙΖΑ – οι υποψήφιοι που στήριξε είτε μόνος του είτε από με το ΠΑΣΟΚ – έρχονται σε τρίτη και τέταρτη θέση.

Στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας η Γεωργία Ζεμπελιάδου η οποία στηρίχθηκε από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ έρχεται τρίτη, όπως τρίτος έρχεται ο Θεόδωρος Γαλατσιάτος στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και η Χρύσα Καραγιάννη στην Περιφέρεια Νότιου Αιγαίου. Και στην Δυτική Ελλάδα ο Κώστας Καρπέτας είναι τρίτος, πίσω από τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ και με τον υποψήφιο της ΝΔ Νεκτάριο Φαρμάκη να εκλέγεται από τον πρώτο γύρο.

Στην Κεντρική Μακεδονία ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, καθηγητής Γιάννης Μυλόπουλος έρχεται τέταρτος, πίσω από τον Τζιτζικώστα και τους υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ.

Τέταρτος έρχεται και ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Στέργιος Ηλιόπουλος στην Ανατολική Μακεδονία Θράκη, όπως και ο Μανώλης Μάκαρης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Επίσης, στο Βόρειο Αιγαίο η υποψήφια του ΠΑΣΟΚ την οποία στήριξε και ο ΣΥΡΙΖΑ, Βάσω Χοχλάκα, έρχεται τέταρτη.

Στους 7 μεγάλους Δήμους της χώρας επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τα πήγε καλά.

Στον Δήμο της Αθήνας όπως είπαμε ο Κώστας Ζαχαριάδης έρχεται τρίτος, ενώ στο Δήμο Πειραιώς ο Γιώργος Γαβρίλης είναι δεύτερος με τον Γιάννη Μώραλη όμως να εκλέγεται από τον πρώτο γύρο. Στην Θεσσαλονίκη ο Σπύρος Πέγκας ήρθε τρίτος, συγκεντρώνοντας πάντως από τα πιο υψηλά ποσοστά και κοντά με τον υποψήφιο που μπαίνει στον δεύτερο γύρο με τον Κωνσταντίνο Ζέρβα.

Στον Δήμο Πάτρας ο υποψήφιος που στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Αϊβαλής είναι τρίτος με πρώτο τον Κώστα Πελετίδη. Στην Λάρισα, ο Απόστολος Καλογιάννης απερχόμενος δήμαρχος, ήρθε στην δεύτερη θέση με τον γαλάζιο «αντάρτη» Θανάση Μαμάκο να εκλέγεται από τον πρώτο γύρο. Στο Αγρίνιο, ο Δημήτρης Τραπεζιώτης έρχεται τρίτος με την κάλπη να «καθαρίζει» από τον πρώτο γύρο.

Ειδική περίπτωση, ο Ανδρέας Παχατουρίδης στο Περιστέρι ο οποίος εκλέγεται από τον πρώτο γύρο, ανανεώνοντας την θητεία για 6η συνεχόμενη φορά.

Διαβάστε επίσης:

Μεγάλη άνοδος για το ΚΚΕ σε δήμους και περιφέρειες – Πού περνά στον β’ γύρο

Δήμος Πάτρας: Καθαρή νίκη Πελετίδη από τον πρώτο γύρο δείχνει το exit poll

Το πρώτο αποτέλεσμα στη μάχη της Θεσσαλίας- Προηγείται ο Αγοραστός

Keywords
Τυχαία Θέματα