Τα hits των Χριστουγέννων: Τα τραγούδια που αγαπάμε να… μισούμε! (Videos)

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν είναι τόσο ευτυχισμένοι την περίοδο των Χριστουγέννων. Υπάρχουν άνθρωποι μόνοι, υπάρχουν άνθρωποι ξεριζωμένοι, υπάρχουν άνθρωποι που οι αναμνήσεις περασμένων ευτυχισμένων Χριστουγέννων της παιδικής ηλικίας, τους κάνουν κομμάτια.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, υπάρχει μια ολόκληρη βιομηχανία «χριστουγεννιάτικης χαράς» που ανακυκλώνει διαρκώς τη φούσκα της «Χριστουγεννιάτικης Κατανάλωσης».

Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα με τα χριστουγεννιάτικα καλούδια, υπάρχουν και τα λεγόμενα «χριστουγεννιάτικα hits», τραγούδια που άλλοτε άμεσα

κι άλλοτε έμμεσα μιλούν για τα Χριστούγεννα και την εμπειρία των γιορτών.

Τα περισσότερα από αυτά τα τραγούδια περνάνε γρήγορα από το χώρο της μουσικής στο χώρο της «muzak», δηλαδή εκείνης της μουσικής που ανακυκλώνει κάποια πολύ γνωστά τραγούδια μέσα από πλήθος μουσικών διασκευών που κυμαίνονται από το «αδιάφορο» μέχρι το «εγκληματικό». Muzak, είναι αυτό το είδος «μουσικής» που ακούμε από τα μεγάφωνα την ώρα που αφηρημένοι τσουλάμε το καροτσάκι μας στους διαδρόμους ενός σούπερ μάρκετ ή εκείνη η «μουσική» που ακούμε μέσα στο ασανσέρ κάποιου εμπορικού κέντρου.

«LastChristmas»

Βέβαια με την πάροδο των χρόνων πέρα από τα κάλαντα, τα κομμάτια κλασσικών συνθετών ή την «Άγια Νύχτα», η λίστα ανανεώνεται συνεχώς και με νέα χριστουγεννιάτικα τραγούδια όπως το «LastChristmas» των Wham!, ή το πασίγνωστο «AllIWantforChristmas (isYou)» της Μαράια Κάρεϊ.

Το «LastChristmas» κυκλοφόρησε τα Χριστούγεννα του 1984 από το νεανικό συγκρότημα των Wham!, και τον τραγουδιστή τους Τζορτζ Μάικλ, ο οποίος τότε δεν είχε ακόμα αποκαλύψει την ομοφυλοφιλία του στο ευρύ κοινό.

Θα περνούσαν 14 ακόμα χρόνια μέχρι να βρει το θάρρος να δηλώσει δημόσια ότι είναι γκέι, το 1998. Έτσι, στην πρώτη ανάγνωση του βίντεο βλέπουμε τον Τζορτζ Μάικλ να μαραζώνει για μια γυναίκα που «έδωσε» αλλού την καρδιά του χριστουγεννιάτικα. Οι στίχοι ακούγονται σαφώς πιο αμφιλεγόμενοι καθώς κάνουν λόγο για έναν ανεκπλήρωτο έρωτα που διάλεξε άλλον άντρα χωρίς να καθορίζει το φύλο του πρώτου.

Πολλά χρόνια αργότερα, το 2007, ο Τζορτζ Μάικλ, περιέγραφε ως εφιαλτικά τα χρόνια που ήταν αναγκασμένος να κρατά τη σεξουαλικότητά του μυστική. Είχε παραδεχτεί επίσης ότι υπέφερε από βαριά κατάθλιψη όταν έχασε τον σύντροφό του Ανσέλμο Φελέπα από AIDS το 1993, και το γεγονός ότι τότε δεν μπορούσε να το συζητήσει δημόσια επιβάρυνε την κατάστασή του.

Το τραγούδι των Wham! έγινε εξ’ αρχής μεγάλη επιτυχία, αλλά μετά τον θάνατο του Τζορτζ Μάικλ, ακριβώς τη μέρα των Χριστουγέννων του 2014, σε ηλικία 53 ετών, η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα έκανε ολόκληρη καμπάνια ώστε το «LastChristmas» να γίνει «Νο 1» στα χριστουγεννιάτικα τσαρτς της Μεγάλης Βρετανίας. Τελικά το τραγούδι κατάφερε κι έφτασε στο «Νο 2»!

AllIWantforChristmas (isYou)

Η περίπτωση της Μαράϊα Κάρεϊ είναι διαφορετική. Το τραγούδι της «AllIWantforChristmas (isYou)» που κυκλοφόρησε το 1994 έχει εξελιχθεί σε ύμνο των Χριστουγέννων και όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος σκαρφάλωσε στην κορυφή των τσαρτς του περιοδικού Billboard, ενώ οι ακροάσεις στο Spotify ξεπερνούν τα 1,3 δισεκατομμύρια.

Καθώς το φαινόμενο επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο, το περιοδικό Billboard έκανε κάποιους υπολογισμούς με τα κέρδη του τραγουδιού την περασμένη χρονιά, και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα παγκόσμια έσοδα από το τραγούδι ανήλθαν σε 4,5 εκατομμύρια δολάρια από την κύρια ηχογράφηση και άλλα 1,66 εκατομμύρια από την έκδοση. Το εκπληκτικό είναι ότι το 2021, η Μαράια Κάρεϊ κέρδισε περισσότερα από 2,38 εκατομμύρια δολάρια στους δύο μήνες των γιορτών.

Η πατέντα της «Βασίλισσας των Χριστουγέννων»

Ενδεικτικό του πόσο προσοδοφόρα είναι η περίοδος των Χριστουγέννων, είναι το γεγονός ότι η Μαράια Κάρεϊ είχε υποβάλλει στο Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας και Εμπορικών Σημάτων των ΗΠΑ, τα απαραίτητα έγγραφα προκειμένου να κατοχυρώσει τον τίτλο «Βασίλισσα των Χριστουγέννων» για τον εαυτό της.

Σε περίπτωση που έπαιρνε την έγκριση, η Κάρεϊ θα είχε τη δυνατότητα να μπλοκάρει κάθε προσπάθεια χρήσης του τίτλου για μουσικούς ή εμπορικούς σκοπούς.

Στην πραγματικότητα η Μαράια Κάρεϊ απέτυχε να κατοχυρώσει τους τίτλους QueenOfChristmas (QOC) («Βασίλισσα των Χριστουγέννων») και PrincessOfChristmas (POC) («Πριγκίπισσα των Χριστουγέννων»). Την αίτηση για κατοχύρωση των τίτλων που προαναφέραμε, έκανε η Μαράια Κάρεϊ μέσω της εταιρείας της LotionLLC, αλλά μια άλλη τραγουδίστρια, η Ελίζαμπεθ Τσαν κατέθεσε εγκαίρως ένσταση ώστε να μπλοκάρει τη διαδικασία κατοχύρωσης.

Η Τσαν, η οποία είχε χαρακτηριστεί «Βασίλισσα των Χριστουγέννων» του 2018, από το περιοδικό New Yorker, κυκλοφορεί εορταστικά τραγούδια εδώ και μία δεκαετία και επέκρινε την Κάρεϊ για μονοπώληση των Χριστουγέννων αφού προσπαθούσε να προχωρήσει την κατοχύρωση με κάθε δυνατό τρόπο, από τη μουσική, τα ρούχα και το αλκοόλ, μέχρι μάσκες κατά της πανδημίας και περιλαίμια σκύλων κ.α.

Η Ελίζαμπεθ Τσαν δήλωσε ότι: «Τα Χριστούγεννα ανήκουν σε όλους. Πρέπει να μοιράζονται και δεν πρέπει να ανήκουν σε κανέναν!».

Ο ακουστικός κορεσμός

Όπως υπάρχουν όμως άνθρωποι που θέλουν να μονοπωλούν τα Χριστούγεννα για να κερδοσκοπούν, υπάρχουν και άνθρωποι που έχουν κουραστεί και κορεστεί από όλο αυτό το πανηγύρι και έχουν βαρεθεί τον εμπορικό καταναγκασμό που επιχειρείται κάθε χρόνο.

Ένα ζευγάρι, ο 50χρονος Τόμας Ματζέτι και η 33χρονη σύζυγός του Χάνα, έχουν ήδη συγκεντρώσει 51.453 λίρες για να εξαφανίσουν το τραγούδι «LastChristmas» από κάθε λίστα.

Η Χάνα, που είναι ζωγράφος και ζει με τον σύζυγό της στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, είπε ότι το μίσος της ξεκίνησε πριν από 13 χρόνια όταν ήταν ακόμα φοιτήτρια και εργαζόταν σε ένα καφέ στην Οξφόρδη όπου το αφεντικό έπαιζε το τραγούδι ξανά και ξανά, συνολικά 111 φορές σε μια εργάσιμη μέρα.

Πέρυσι τα Χριστούγεννα μιλούσε με φίλους για το ότι δεν άντεχε άλλο να ακούει το τραγούδι, λέγοντας ότι θα πλήρωνε όσο κι όσο για να μην το ξανακούσει ποτέ. Κάπως έτσι μπήκε η ιδέα και ξεκίνησε να συγκεντρώνει χρήματα. Μέχρι στιγμής, 327 άτομα έχουν δώσει χρήματα.

Ωστόσο τα πράγματα δεν είναι ούτε εύκολα, ούτε φθηνά. Τα δικαιώματα ανήκουν επί του παρόντος στη Warner Chappell Music UK και η αξία τους κυμαίνεται μεταξύ 15 και 25 εκατομμυρίων δολαρίων. Έτσι, αρχικά έχει μπει στόχος να μαζευτούν 15 εκατομμύρια δολάρια.

Εάν τα χρήματα μαζευτούν και το όνειρο γίνει πραγματικότητα, η οικογένεια Ματζέτι σκοπεύει να θάψει την κύρια ηχογράφηση (mastertape) σε μια τοποθεσία πυρηνικών αποβλήτων στην Φινλανδία όπου θα παραμείνει για τουλάχιστον δύο εκατομμύρια χρόνια.

Το ζευγάρι υπογραμμίζει ότι: «Δεν μισούμε τους Wham!, αλλά μισούμε αυτό το τραγούδι που παίζεται 5.000 φορές την ημέρα. Αισθανθήκαμε ότι έπρεπε να κάνουμε κάτι για να στηρίξουμε τους ανθρώπους που υποφέρουν όπως εμείς».

Οι δύο επίδοξοι καταστροφείς ανέφεραν επίσης ότι υπάρχουν και χειρότερα τραγούδια που ίσως θα έπρεπε να εξαφανιστούν πριν από αυτό, όπως το «All I Want for Christmas», της «βασίλισσας των Χριστουγέννων» Μαράιας Κάρεϊ.

Ποιος, στ’ αλήθεια, θα μπορούσε να διαφωνήσει μαζί τους;

Διαβάστε επίσης:

Μέγκαν Μαρκλ: Το Xριστουγεννιάτικο δώρο στον πρίγκιπα Ουίλιαμ που τον είχε εντυπωσιάσει (Video)

Μαντόνα: Η νέα της ανάρτηση που προκάλεσε αντιδράσεις (Video)

Whitney Houston: Ήταν καλά 48 ώρες πριν από τον θάνατό της, λέει ο παραγωγός της (Photos/Videos)

Keywords
Τυχαία Θέματα