Τα ρεκόρ τηλεθέασης και οι πρωταθλητές μυθοπλασίας στα κανάλια

Σχεδόν δυόμιση μήνες από την έναρξη της σεζόν έχουμε σαφή ένδειξη για την τηλεθέαση στον τομέα της ελληνικής μυθοπλασίας.

Τέθηκαν στο μικροσκόπιο της Nielsen Αudience Measurement οι σειρές που προβάλλονται από τις 20.00 κι έπειτα στις τηλεσυχνότητες.

Φαίνεται, σύμφωνα με τα ευρήματα, ότι το νέο τρεντ (για την ελληνική τηλεόραση) που θέλει επεισόδια σειρών να προβάλλονται στην ζώνη υψηλής τηλεθέασης να έχει «γκελ» στον κόσμο. Έχει απόδοση όμως και- η παλιά κλασική συνταγή- η προβολή σε εβδομαδιαία βάση.

Αν και «κατέβηκε»

στον τηλεοπτικό στίβο αφότου είχε αρχίσει η σεζόν και παρότι προβάλλεται σε εβδομαδιαία βάση, η σειρά «Συμπέθεροι από τα Τίρανα» του Mega, κατέχει το ρεκόρ τηλεθέασης μέχρι τώρα, στο σύνολο των ελληνικών παραγωγών που μεταδίδονται στη ζώνη υψηλής τηλεθέασης.

Σημειωτέον ότι η κωμωδία των Ρέππα- Παπαθανασίου είναι στο αέρα μόλις ένα μήνα (και τέσσερα επεισόδια).

Τις καθημερινές μπορεί να είναι πρωτοπόρος ο «Σασμός» του Alpha, βρίσκεται όμως στη δεύτερη βαθμίδα. Η «απέναντι» του «Σασμού», δηλαδή η σειρά «Η γη της ελιάς» του Mega, βρίσκεται στην τρίτη θέση, σύμφωνα με την ανασκόπηση της Nielsen, του πρώτο αυτού διαστήματος, για λογαριασμό του topontiki.gr.

Η σειρά «Άγριες μέλισσες» (Αντέννα), στον τρίτο και τελικό κύκλο επεισοδίων τους , φαίνεται έχουν «κλειδώσει» την τέταρτη θέση.

Η σειρά άρχισε αργότερα από τον ανταγωνισμό και δεν θα μάθουμε ποτέ τί θα γινόταν εάν βρισκόταν στο σημείο εκκίνησης την ίδια χρονική στιγμή με τις εξίσου δυνατών συγκινήσεων σειρές του Alpha και του Mega που έχουν κοινά χαρακτηριστικά προγραμματισμού.

Το επίσης καθημερινό σίριαλ «Ήλιος» του Αντέννα μέχρι και τις 10 Νοεμβρίου είχε μάλλον πολύ ικανοποιητική απόδοση για τον σταθμό.

Εξαιτίας της μετάθεσης που πήρε (σε νωρίτερη ώρα προβολής) από την αρχή της εβδομάδας που ολοκληρώνεται, η απόδοση της σειράς, έχει αλλάξει άρδην, σε σημείο να μην μπορεί να πλασαριστεί στη δεκάδα με τα «καλύτερα».

Η δυναμική της εβδομαδιαίας προβολής επιβεβαιώνεται από δύο ακόμα σειρές. Την κωμωδία καταστάσεων «Μην αρχίζεις τη μουρμούρα» του Alpha και την κοινωνική σειρά μυστηρίου και μεταφυσικών ανησυχιών «Κομάντα και δράκοι» του Mega.

Επίσης επιβεβαιώνεται η δυναμική που μπορεί να έχουν παραγωγές μικρής φόρμας, είδος που μέχρι τώρα η ελληνική τηλεόραση μάλλον δεν το πίστευε (ή δεν το ήθελε, το πιθανότερο από εσφαλμένη αντίληψη, για οικονομικούς/εμπορικούς λόγους).

Για τα χαρακτηριστικά τουςοι μίνι σειρές «Βαρδιάνος στα σπόρκα» της ΕΡΤ1 και «Έτερος εγώ- κάθαρσις» είχαν καλή υποδοχή.

Οι πρωταθλητές των καναλιών

                                

Σε επίπεδο καναλιών κορυφαία εως τώρα για την ΕΡΤ1 είναι η τηλεοπτική μεταφορά του Παπαδιαμάντειου «Βαρδιάνος στα σπόρκα», ακολουθεί το αυτοβιογραφικό «Ποιος ήτον ο φονεύς του αδελφού μου»- και βεβαίως το «Καρτ ποστάλ».

Μία σημείωση εδώ. Και τα τρία σίριαλ του κρατικού καναλιού «πατούν» πάνω στην ελληνική λογοτεχνία (η Χισλοπ είναι και τυπικά ελληνίδα).

Το κορυφαίο σίριαλ του Αντέννα προφανώς είναι οι «Άγριες μέλισσες» (στην primetimeζώνη δεν έχει κάποια άλλη σειρά), στον Alphaο «Σασμός» είναι μακράν η καλύτερη παραγωγή του σταθμού, όμως αξιοσημείωτη δυναμική έχουν και οι κωμωδίες «Μην αρχίζεις τη μουρμούρα» και «άσε μας ρε μαμά».

Το ρεκόρ τηλεθέασης για το Star καταφέρνει η σειρά ψυχολογικών αστυνομικών θρίλερ «Έτερος εγώ- Κάθαρσις». Για το κανάλι καλά πάει και η κοινωνική «Έρωτας με διαφορά» και ίσως να αδικείται λίγο στη σύγκριση με την ομοσταβλη σειρά του Τσαφούλια δεδομένου ότι η θριλερική σειρά είναι στο δεύτερο κύκλο της και έχει κάνει μια πρώτη καριέρα στην CosmoteTV, ενώ αίσθηση είχε προκαλέσει και η ταινία που προηγήθηκε των ομότιτλων σειρών.

Το Mega έχει χαρακτηριστικά της προηγούμενης εποχής του. Διακρίνεται για τα εβδομαδιαία του- ιδίως την κωμωδία του- αλλά και το καθημερινό δραματικό. Το ρεκόρ του πιστώνεται στην κωμωδία των Ρέππα- Παπαθανασίου.

Διαβάστε επίσης:

Σκεπτικισμός στην Κομισιόν για το άρθρο 36 του νέου ΠΚ- Ως αντισυνταγματικό αξιολογείται από νομικούς κύκλους

«Κομάντα και Δράκοι»: ο Δρακο – Μιχάλης τιμωρεί τον Ντόντο για το black out (video)

COSMOTE TV: 11 νέες σειρές και κύκλοι σειρών έρχονται τον Νοέμβριο

Keywords
Τυχαία Θέματα