Τέμπη: Μηχανοδηγός «αδειάζει» Καραμανλή – «Είναι το πιο χυδαίο ψέμα που έχουμε ακούσει» (Videos)

Μπορεί να έχει περάσει ένας χρόνος από την τραγωδία στα Τέμπη που είχε ως αποτέλεσμα 57 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, ωστόσο, οι απαντήσεις δεν έχουν ακόμη δοθεί και οι συγγενείς των θυμάτων ψάχνουν για δικαίωση.

Την ίδια στιγμή, ο Κώστας Καραμανλής δέχεται πυρά τόσο από τις οικογένειες των θυμάτων αλλά και από τους εργαζομένους του σιδηροδρόμου, για τις ευθύνες που είχε ως τότε υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αλλά και για τα όσα υποστήριξε στην Εξεταστική.

«Και να υπήρχαν τα συστήματα ασφαλείας δεν υπάρχει βεβαιότητα ότι θα απέτρεπαν το δυστύχημα, γιατί αυτά

χρειάζονται ανθρώπους για να τα χειρίζονται», είχε υποστηρίξει ενώπιον της Εξεταστικής ο Κώστας Καραμανλής.

Μιλώντας το πρωί της Παρασκευής (1/3) στο MEGA, ο μηχανοδηγός Γιώργος Μανώλης αποκάλυψε ότι στις 26 Μαρτίου 2021 είχε αποσταλεί έγγραφο σχετικά με τα ζητήματα ασφαλείας και επικοινωνίας στον σιδηρόδρομο, όπου γίνεται λόγος για ζητήματα που είχαν προκύψει στην καθημερινή κυκλοφορία και αφορούσαν ασαφείς εντολές προς τους μηχανοδηγούς από τον διαχειριστή της δομής.

«Υπήρχε ασάφεια στις εντολές εκείνο το βράδυ. Οι μηχανοδηγοί ρώτησαν για δεύτερη φορά και μετά έγινε ότι έγινε», είπε.

«Ο κος Γενηδούνιας, ο τότε πρόεδρος του σωματείου μας, είχε ότι πει ότι αρκούσαν απλώς τα φωτοσήματα για να αποτραπεί το δυστύχημα», πρόσθεσε και στη συνέχεια χαρακτήρισε ως το «πιο χυδαίο ψέμα» την παραπάνω φράση του Κώστα Καραμανλή, χωρίς όμως να τον κατονομάζει.

«Ακούσαμε δυστυχώς ανθρώπους στην Εξεταστική Επιτροπή να λένε ότι κανένα σύστημα ασφάλειας δεν εγγυούταν ότι δεν θα συνέβαινε αυτό. Είναι το πιο χυδαίο ψέμα που έχουμε ακούσει αυτό το διάστημα», τόνισε ο Γιώργος Μανώλης.

Μηχανοδηγός Γ.Μανώλης:
«Αρκούσαν απλώς τα φωτοσήματα για να αποτραπεί το δυστύχημα.Ακούσαμε δυστυχώς ανθρώπους στην εξεταστική να λένε ότι κανένα σύστημα ασφάλειας δεν εγγυούταν ότι δεν θα συνέβαινε αυτό. Είναι το πιο χυδαίο ψέμα που έχουμε ακούσει αυτό το διάστημα»
1:30 #Τεμπη pic.twitter.com/DaAD0N9m2G

— antonis kelaidonis (@antonkelaidon) March 1, 2024 Χωρίς τηλεδιοίκηση το τμήμα Λιανοκλάδι – Λάρισα

Όπως είπε ο κ. Μανώλης, η τραγωδία άφησε πίσω της ένα συλλογικό τραύμα και πως οι πολίτες ένα χρόνο μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα αποφεύγουν να κάθονται στα πρώτα βαγόνια των αμαξοστοιχιών.

Ως προς τα επίπεδα ασφαλείας ανέφερε πως έγιναν προσπάθειες για να ενεργοποιηθεί η τηλεδιοίκηση της Λάρισας, ενώ έγιναν έργα και στον υπόλοιπο άξονα του σιδηροδρόμου. Η κακοκαιρία Ντάνιελ ωστόσο προκάλεσε μεγάλη καταστροφή και έκτοτε δεν υπάρχει τηλεδιοίκηση στο τμήμα Λιανοκλάδι – Λάρισα.

«Ο Ντάνιελ έφερε πισωγύρισμα. Ως ένα βαθμό υπάρχει βελτίωση τις επικοινωνίες. Μπαίνοντας στο τούνελ των Τεμπών επιστρέφοντας από τη Θεσσαλονίκη μας φωνάζει η τηλεδιοίκηση της Λάρισας για το πως θα συνεχίσουμε. Πριν από ένα χρόνο δεν υπήρχε», είπε.

«Ο χώρος της τηλεδιοίκησης της Λάρισας πέρυσι ήταν ένα γιαπί, σήμερα υπάρχει και είναι λειτουργικός. Μετά τον Ντάνιελ δεν υπάρχει η κάλυψή της μέχρι και το σημείο του Ευαγγελισμού, όπου περνάμε με αριθμό που δίνει η τηλεδιοίκηση. Η τηλεδιοίκηση καλύπτει από τον Ευαγγελισμό και πάνω μέχρι τη Θεσσαλονίκη».

Όπως ανέφερε ο ίδιος, δεν υπάρχει μέχρι στιγμής χρονοδιάγραμμα για το πότε θα αποκατασταθεί το πρόβλημα.

Τι υποστήριξε ο Παύλος Ασλανίδης

Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», ο Παύλος Ασλανίδης, πατέρας θύματος, ανέφερε πως ο δήμαρχος Αθηναίων επικοινώνησε τηλεφωνικά μαζί του, ζητώντας του συγγνώμη για το σβήσιμο των ονομάτων και τον κάλεσε στην Αθήνα, όπου θα στηθεί μνημείο στο Πάρκο Ελευθερίας για τους 57 νεκρούς των Τεμπών.

Κατόπιν τούτων, ο ίδιος ανέφερε: «Του είπα ότι το χειρότερο για εμάς ήταν ότι δολοφόνησαν τα παιδιά μας, τους φέρθηκαν με βαρβαρότητα, πήγαν και πέταξαν τα υπολείμματά τους στο Κουλούρι».

Συνέχισε δε λέγοντας πως «Ήρθαμε μόνο να γράψουμε τα ονόματά τους και πάλι πήγαν να κάνουν συγκάλυψη έξω από τη Βουλή. Για μένα ήταν άλλη μία συγκάλυψη. Δεν ξέρω από που δόθηκε η εντολή».

Ακόμη, ο Παύλος Ασλανίδης δηλώνει πεπεισμένος πως το φορτίο που κουβαλούσε η εμπορική αμαξοστοιχία ήταν επικίνδυνο, με αποτέλεσμα να προκληθεί η φωτιά κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης των δύο τρένων.

«Να βγουν επίσημα να μας πουν ότι το φορτίο της εμπορικής αμαξοστοιχίας είναι επιβεβαιωμένα ότι είχε ξυλόλιο. Να πουν ότι ήταν παράνομο το φορτίο, ότι έκαψαν ζωντανά τα παιδιά μας και εξαϋλώθηκαν. Να βγουν να το παραδεχτούν. Θα ήταν πιο τίμιο να πουν ότι έκαναν λαθρεμπόριο καυσίμων».

Τι ανέφερε ειδικός πραγματογνώμονας

Την ίδια στιγμή, ο ειδικός πραγματογνώμονας Κώστας Λακαφώσης ζητά εξηγήσεις για το πως βρέθηκαν ίχνη ξυλόλιου στο σημείο της τραγωδίας. «Για να μεταφέρει ξυλόλιο νόμιμα πρέπει να το βάλεις σε ειδικές δεξαμενές σε ειδικό τρένο, που δεν θα κυκλοφορεί μαζί με τις επιβατικές αμαξοστοιχίες. Θεωρείται επικίνδυνο φορτίο και μεταφέρεται με άλλο τρόπο», σημείωσε.

«Βρέθηκε το μαύρο κουτί της επιβατικής αμαξοστοιχίας. Βρέθηκε πολύ γενετικό υλικό, βρέθηκαν προσωπικά αντικείμενα. Έπεσε ναπάλμ, δεν έμεινε τίποτα. Τα παιδιά που ήταν στο κυλικείο εξαϋλώθηκαν. Είναι δυνατόν να υπάρχει αγνοούμενος;», αναρωτήθηκε ο Παύλος Ασλανίδης, με τον Κώστα Λακαφώση να τονίζει πως «η Εριέττα δεν εξαϋλώθηκε, δεν βρέθηκε».

«Η Εριέττα δεν εξαϋλώθηκε. Η Εριέττα ΔΕΝ βρέθηκε».

Ακούστε τον Παύλο Aσλανίδη που δολοφονήθηκε ο γιος του Δημήτρης στα Τέμπη, ακούστε και τον ειδικό πραγματογνώμονα των οικογενειών Χρήστο Λακαφώση, ακούστε τις αποκαλύψεις τους για το Εγκλημα στα Τέμπη και το έγκλημα που… pic.twitter.com/BnvcKmlhjh

— Areti Athanasiou (@AretiAthanasiu) March 1, 2024

Διαβάστε επίσης:

Φωτιά σε βαγόνι του προαστιακού Λάρισας – Θεσσαλονίκης – «Κόλλησαν» τα φρένα (Video)

Καιρός: Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία – Ποιες περιοχές θα πληγούν περισσότερο

Τέμπη: Η στιγμή που οι πυροσβέστες αντικρίζουν την κόλαση στο σημείο της σύγκρουσης – Βίντεο ντοκουμέντο

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τέμπη, Μηχανοδηγός, Καραμανλή – Είναι,tebi, michanodigos, karamanli – einai