Τέμπη: Τα ερωτήματα για την εισαγγελική έφοδο στον ΟΣΕ – Σήμερα αποφασίζει ο ΣΥΡΙΖΑ για την προανακριτική

Σε σύσκεψη του προεδρείου της κοινοβουλευτικής του ομάδας το μεσημέρι της Πέμπτης θα εξετάσει ο ΣΥΡΙΖΑ τον χρόνο και τον τρόπο με τον οποίο θα κινηθεί για το αίτημά του να συσταθεί προανακριτική επιτροπή στη Βουλή για το δυστύχημα των Τεμπών.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει παρουσιάσει την πρότασή του καλώντας τη ΝΔ

να συμφωνήσει στη συγκρότηση της επιτροπής, καθώς χωρίς τη γαλάζια συναίνεση δεν υπάρχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να εγκριθεί το αίτημα.

Η ΝΔ έχει καλέσει τον ΣΥΡΙΖΑ να την καταθέσει και επισήμως και τότε θα τοποθετηθεί, όπερ σημαίνει ότι είναι η Κουμουνδούρου που θα επιλέξει τα επόμενα βήματα.

Ο προβληματισμός που εκφράζουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είναι πως μία προανακριτική με πλειοψηφία από τη ΝΔ μπορεί να λειτουργήσει ως «πλυντήριο» για τις (τυχόν) ποινικές ευθύνες, ενώ υπάρχει και η άποψη πολλών εκ των συγγενών, που υποστηρίζουν ότι η ποινική διερεύνηση είναι θέμα της τακτικής δικαιοσύνης.

Ωστόσο, μετά και το νέο γκάλοπ (της Pulse για τον ΣΚΑΙ), που δείχνει ότι το 61% των πολιτών, μία μεγάλη και διευρυμένη πλειοψηφία δηλαδή, επιθυμεί να υπάρξει προανακριτική επιτροπή – έναντι 28% που λέει όχι – ο ΣΥΡΙΖΑ είναι υποχρεωμένος να επανεξετάσει την τακτική του, για το εάν θα επισπεύσει την επίσημη κατάθεση του αιτήματος στη Βουλή ή θα περιμένει τις κινήσεις της δικαιοσύνης.

Και τούτο διότι ενός του Απριλίου είναι πιθανόν να ολοκληρωθεί, σύμφωνα πάντως με εκτιμήσεις που έγιναν πριν την προχθεσινή έφοδο των εισαγγελικών αρχών στον ΟΣΕ για την κατάσχεση των ηχητικών ντοκουμέντων της μοιραίας βραδιάς, η ανακριτική διαδικασία και να αποσταλεί ο φάκελος με τη δικογραφία στη Βουλή.

Εφόσον διαβιβαστεί μία δικογραφία η οποία θα έχει έστω ενδείξεις περί ποινικών ευθυνών πολιτικών προσώπων, τότε η ΝΔ είναι εξαιρετικά δύσκολο να αρνηθεί τη συγκρότηση της προανακριτικής επιτροπής, επισημαίνουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και νομικοί παράγοντες.

Ωστόσο, με την πίεση και από την κοινή γνώμη για απόδοση δικαιοσύνης, είναι επίσης δύσκολο να αναμένει η αντιπολίτευση και ιδίως ο ΣΥΡΙΖΑ, που έχει παρουσιάσει το κατηγορητήριο σε βάρος του Κώστα Καραμανλή, όπως ο ίδιος ο πρώην υπουργός, αλλά και η ΝΔ ζήτησαν στη Βουλή, την ολοκλήρωση της ανακριτικής διαδικασίας, καθώς αυτή δεν αποκλείεται τελικά και να καθυστερήσει αρκετά.

Η έφοδος στον ΟΣΕ

Στο μεταξύ η εισαγγελική έφοδος για την κατάσχεση του ηχητικού υλικού από το βράδυ της τραγωδίας, γεννά νέα ερωτήματα σχετικά με το πώς εξελίσσεται η έρευνα και τους χειρισμούς της κυβέρνησης.

Και επαναφέρει τα ερωτήματα επίσης περί «μονταζιέρας» και παραποίησης των συνομιλιών εκείνες τις ώρες και μέρες, όπως επισήμανε και το σχετικό δημοσίευμα του ΒΗΜΑΤΟΣ, που έγινε αφορμή για την πρόταση δυσπιστίας στη Βουλή, προ ημερών.

Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει όλο αυτό τον καιρό ότι η δικαιοσύνη έχει το αυθεντικό υλικό και άρα δεν έχει καμία ποινική ή άλλη σημασία, εάν σε κάποια μέσα ενημέρωσης παίχτηκε τότε κάποια παραποιημένη συνομιλία – του μοιραίου σταθμάρχη με τον μηχανοδηγό του τρένου που συγκρούστηκε ή άλλης αμαξοστοιχίας.

Όμως η έφοδος του εισαγγελέα Λάρισας στον ΟΣΕ και μόνο ως κίνηση θέτει σε αμφισβήτηση τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης. Και επιβάλει τα εξής ερωτήματα:

· Τι είδους αρχεία παρέδωσε ο νυν διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ Παναγιώτης Τερεζάκης στην αστυνομία στις 2 και 3 Μαρτίου;

· Φοβάται ο εισαγγελέας ότι μπορεί να του παραδόθηκε υλικό που είτε δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια (παραποιημένο), είτε είναι ελλιπές;

· Μήπως ο εισαγγελέας έχοντας μελετήσει στο μεταξύ το υλικό που είχε στη διάθεσή του και βλέποντας κι ό,τι άλλο κυκλοφόρησε στα μέσα ενημέρωσης, διαπιστώνει ότι κάτι δεν… «κολλάει»;

· Είναι ή δεν είναι αυτή η εισαγγελική κίνηση ένδειξη μίας καχυποψίας που έχει (και ίσως λογικό) απέναντι στην κυβέρνηση και τη διοίκηση του ΟΣΕ και θέλει να «διπλοτσεκάρει» με δικές του ενέργειες ότι πράγματι η ανακριτική διαδικασία βασίζεται σε αυθεντικό υλικό;

Όπως και να έχει η κατάσταση, οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης περί διάθεσης στη δικαιοσύνη όλων των μέσων για να κάνει τη δουλειά της, δοκιμάζονται και πάντως δεν ευσταθούν μέχρι να δοθούν απαντήσεις από την ίδια τη δικαιοσύνης.

Διαβάστε επίσης

Πρώτο ταξίδι Χαρίτση στις Βρυξέλλες ως επικεφαλής της Νέας Αριστεράς – Με ποιους θα έχει επαφές

Δημοσκόπηση Pulse: Φθορά καταγράφει η κυβέρνηση – Υπέρ προανακριτικής για τα Τέμπη οι έξι στους δέκα

Κασσελάκης για γυναικοκτονία στους Αγίους Αναργύρους: «Δεν είναι ανθρώπινο λάθος – Ένα ολόκληρο σύστημα δουλεύει λάθος»

Keywords
Τυχαία Θέματα