Τέχνες και πόλη: Μια φωτογραφική έκθεση πολλαπλών πραγματικοτήτων και το πιο ιστορικό μαγαζί των Αθηνών

Το κέντρο είναι η καρδιά της Αθήνας. Εκεί χτυπά ο ρυθμός της πόλης με την καλλιτεχνική δημιουργία να σκιαγραφεί τη μορφή της και να της δίνει πνοή. Οι περισσότερες καλλιτεχνικές δραστηριότητες της πόλης μας εντοπίζονται στο κέντρο και αυτή τη φορά επισκεφθήκαμε την Gallery 7, που βρίσκεται στη Σόλωνος 20 και Βουκουρεστίου – πιο κέντρο δεν γίνεται!

Η έκθεση ονομάζεται «Και τώρα οι δυο μας» – μια φράση που το νόημά της αλλάζει ανάλογα με τον τόνο που χρησιμοποιείς… Μπορεί να είναι απειλητική, συνεργατική, χιουμοριστική,

άκρως ερωτική ή να κρύβει μέσα της την αντιπαράθεση και το «θα λογαριαστούμε». Η τέχνη, όπως και οι φωτογραφίες της Χλόης Ακριθάκη που συνδιαλέγονται με τα διηγήματα της Βίβιαν Αβρααμίδου – Πλούμπη, εκφράζουν ακριβώς αυτό. Ζούμε σε έναν κόσμο διττό, όπου υπάρχουν πολλές πραγματικότητες – αρκεί μόνο να φανταστούμε ότι το κάθε έμβιο πλάσμα πάνω στη γη έχει τη δική του.

Οι φωτογραφίες και τα κείμενα αποσυνθέτουν και γεννούν εκ νέου όλες αυτές τις πραγματικότητες, ανασύρουν τα θραύσματα των καθημερινών καταστάσεων και παρουσιάζουν κατακερματισμένους κόσμους προσπαθώντας να συνθέσουν εκ νέου το πάζλ της πραγματικότητας. Η λογική και ο παραλογισμός γίνονται ένα και ο θεατής εξοικειώνεται με το ανοίκειο.

Εάν κάποιος επισκεπτόταν την έκθεση χωρίς να γνωρίζει ότι πρόκειται για φωτογραφικό γεγονός, σίγουρα θα σάστιζε στην αρχή με αυτήν τη σύμπραξη λογικού και παραλόγου, ρεαλισμού και σουρεαλισμού. Ο θεατής, μέσα από τη συνεργασία της φωτογραφίας και της λογοτεχνίας, ανακαλύπτει τον κόσμο πίσω από τον σπασμένο καθρέφτη των διττών πραγματικοτήτων, τον πλάθει από την αρχή ερμηνεύοντας αυτό που είναι μπροστά στα μάτια του. Η έκθεση σε κάνει να αναρωτηθείς για την πραγματικότητα, για τις βεβαιότητες που τελικά μπορούν να διαρραγούν κι έτσι παραλλαγμένες μέσα από τις σκιές, το φως και τα χρώματα να μας αποκαλύψουν νέες συνθέσεις που δεν είχαμε ποτέ φανταστεί. Οι διαστάσεις και οι δυνατότητες είναι άπειρες σε ένα σύμπαν που συνεχώς αλλάζει, μετουσιώνεται μπροστά στα μάτια μας και ενώνει τη μέρα με τη νύχτα.

Η Χλόη Ακριθάκη γεννήθηκε στο Βερολίνο. Σπούδασε εκεί φωτογραφία και την τέχνη των μέσων επικοινωνίας και εργάστηκε στη διοργάνωση μεγάλων εκθέσεων. Τα τελευταία χρόνια ζει μεταξύ Ελλάδας και Τσεχίας, έχει πραγματοποιήσει αρκετές ατομικές εκθέσεις στην Πράγα και την Αθήνα και έχει λάβει μέρος σε ομαδικές εκθέσεις στη Γερμανία, την Ελλάδα, την Τσεχία και τη Λετονία.

Η Βίβιαν Αβρααμίδου Πλούμπη γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αμμόχωστο της Κύπρου. Τα τελευταία 27 χρόνια ζει και εργάζεται στην Τσεχία. Έχει γράψει οκτώ μυθιστορήματα, τρεις συλλογές διηγημάτων και ένα τεκμηριωμένο πεζογράφημα. Έργα της έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, τουρκικά, ρουμανικά και τσέχικα.

Info: Gallery 7, Σόλωνος 20 και Βουκουρεστίου

12 Μαρτίου – 30 Μαρτίου

Μιλώντας για Βουκουρεστίου δεν θα μπορούσαμε να αγνοήσουμε ένα από τα πιο ιστορικά σημεία συνάντησης, που άνοιξε τις πόρτες του το 1939 ως επιχείρηση του Έλληνα ομογενή Καρόλου Ζωναρά, γεννημένου στην Ανατολική Θράκη, που είχε επιστρέψει στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ. Φυσικά μιλάμε για το Athenée, το παλιό Zonar’s, που μέχρι σήμερα αποτελεί σημείο συνάντησης. Είτε πάει κανείς για brunch, για να γευματίσει ή να πιει το ποτό του, όλα θα τα απολαύσει σε υψηλή ποιότητα μέσα σε έναν χώρο γεμάτο ιστορία και υπέροχα φαντάσματα του παρελθόντος.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Athénée (@atheneeathens)

Το καφέ – ζαχαροπλαστείο αποτελούσε για πολλές δεκαετίες αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής της κοσμικής Αθήνας, ήταν κέντρο καλλιτεχνών, ποιητών, δημιουργών και πολιτισμού. Μάνος Χατζιδάκις, Οδυσσέας Ελύτης, Νίκος Γκάτσος, Σπύρος Μελάς, Μελίνα Μερκούρη, Νίκος Χατζηκυριάκος – Γκίκας, Τζένη Καρέζη, Φρέντυ Γερμανός, Αλίκη Βουγιουκλάκη, Δημήτρης Μυράτ, Μίνως Βολανάκης… όλοι οι σπουδαίοι των Αθηνών έδιναν ραντεβού εκεί συζητώντας και γελώντας. Πλέον αποτελούν ηχώ μιας Αθήνας που μας έχει αφήσει οριστικά.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Athénée (@atheneeathens)

Τα εγκαίνια του Zonar’s είχαν γίνει στις 15 Αυγούστου του 1940, και συνέπεσαν με τον τορπιλισμό της φρεγάτας «Έλλη» στο λιμάνι της Τήνου. Ο Δημήτρης Ψαθάς το χαρακτήριζε ως «το πιο πολυτελές ζαχαροπλαστείο της Αθήνας, τύπου ομοίου προς τα μεγαλύτερα και ωραιότερα της Βιέννης».

Το εσωτερικό του επιβλητικό, με ξύλινες επενδύσεις, πολυελαίους, κρυστάλλινα αντικείμενα, μεγάλους καθρέφτες, ακριβά σερβίτσια, λινά τραπεζομάντηλα και φυσικά βελούδο, που κυριαρχεί στον χώρο ακόμα και σήμερα! Η Coca Cola ερχόταν ειδικά για το Zonar’s μέσα σε βαρέλια κατευθείαν από την Αμερική, και οι Αθηναίοι δοκίμασαν για πρώτη φορά το παγωτό Σικάγο…

Athenée ή Zonar’s, το θρυλικό κτήριο της Βουκουρεστίου 9 και Πανεπιστημίου προσφέρεται ακόμα και σήμερα για να φιλοξενήσει έντονες καλλιτεχνικές – και μη – συζητήσεις, περιβάλλοντάς τες με ένα ιστορικό πέπλο, πολύ καλό φαγητό και εξαιρετικό κρασί!

Διαβάστε επίσης:

Δημόσια τέχνη

Chelsea Hotel Portraits: Έκθεση με πορτρέτα ανθρώπων που έζησαν στο θρυλικό ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης

Αναζητώντας καταφύγιο…

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τέχνες, Αθηνών,technes, athinon