Το… θρίλερ της ψήφου των αποδήμων και στο βάθος επιστολική ψήφος

Ολοκληρώνεται τη Δευτέρα η διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών για την άρση των εμποδίων στην ψήφο των απόδημων και η κυβέρνηση σκοπεύει να το φέρει άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή.

Ωστόσο, και παρά την αρχική εκτίμηση ότι το νομοσχέδιο θα περνούσε άνετα με τουλάχιστον 202 ψήφους (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ελληνική Λύση), φαίνεται ότι τα πράγματα έχουν γίνει πιο περίπλοκα, καθώς το ΠΑΣΟΚ

έχει διαμηνύσει στην κυβέρνηση ότι δεν θα πρέπει η ψήφος του κόμματος να θεωρείται δεδομένη και, σύμφωνα με πληροφορίες, σε συνάντηση αντιπροσωπείας του με την ΥΠΕΣ, Νίκη Κεραμέως, ζητήθηκαν βελτιωτικές παρεμβάσεις στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο.

Μια σκέψη της κυβέρνησης είναι, αν το ΠΑΣΟΚ τελικά κάνει πίσω, να επιχειρήσει να περάσει το νομοσχέδιο με τις ψήφους των μικρότερων κομμάτων της δεξιάς (Ελληνική Λύση, Σπαρτιάτες και Νίκη) και της Πλεύσης Ελευθερίας, καθώς συγκεντρώνονται οι απαραίτητες 200 ψήφοι που απαιτούνται για να περάσει από τη Βουλή. Ωστόσο, επικοινωνιακά και πολιτικά μια τέτοια εξέλιξη δεν ικανοποιεί σε καμία περίπτωση το Μαξίμου.

Οπότε, φαίνεται ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να φέρει – όχι τώρα, αλλά λίγο αργότερα – προς συζήτηση και το θέμα της επιστολικής ψήφου, κάτι το οποίο προανήγγειλε πριν από μερικές ημέρες ο υπουργός Επικρατείας, Μάκης Βορίδης, αλλά και που ζήτησαν ομογενειακές οργανώσεις από τις ΗΠΑ, στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το τρέχον νομοσχέδιο. Ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι και τόσο απλά και η κυβέρνηση το έχει κάνει απολύτως σαφές.

Ο ίδιος ο Μ. Βορίδης, μιλώντας για το θέμα, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «συμφωνούμε στρατηγικά, αλλά τεχνικά πρέπει να εξασφαλίσουμε την ακεραιότητα της διαδικασίας, να εξασφαλίσουμε την ταυτοποίηση του ψηφοφόρου, έχουμε μια σειρά από ζητήματα τεχνικού χαρακτήρα για την εφαρμογή της επιστολικής ψήφου», περιγράφοντας στην ουσία τα ζητήματα που προβληματίζουν την κυβέρνηση σχετικά με τη θεσμοθέτηση της επιστολικής ψήφου.

Ας μην διαφεύγει, μάλιστα, ότι στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2020, ένα από τα ζητήματα που έθεσε ο Ντόναλντ Τραμπ, προκειμένου να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα, δηλαδή, τη νίκη του Τζο Μπάιντεν, ήταν και η ευρεία χρήση της επιστολικής ψήφου, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, παρότι ο συγκεκριμένος τρόπος ψηφοφορίας είναι εδώ και πολλά χρόνια θεσμοθετημένος στις ΗΠΑ, με την κάθε Πολιτεία να θέτει τους κανόνες εφαρμογής του.

Με απλά λόγια, η κυβέρνηση θα πρέπει να διασφαλίσει ότι η επιστολική ψήφος δεν θα προκαλέσει ζήτημα (έστω και μόνο) πολιτικής αντιπαράθεσης. Οπότε, η σχετική διάταξη, όταν έρθει, θα πρέπει να είναι «αεροστεγής» (σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές), ώστε να μην επιτρέπει την παραμικρή αμφισβήτηση του εκλογικού αποτελέσματος. Και αυτό, προφανώς, απαιτεί περισσότερη δουλειά από την επαναφορά μιας ήδη επεξεργασμένης διάταξης, όπως συμβαίνει με το τρέχον νομοσχέδιο.

Ωστόσο, το… τυράκι της επιστολικής ψήφου, εκτιμάται ότι μπορεί να αποτελέσει κίνητρο ώστε το ΠΑΣΟΚ να επιστρέψει στην… αρχική του θέση και να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο που θα έλθει άμεσα στη Βουλή. Ίδομεν…

Διαβάστε επίσης:

Πολάκης: «Έκανα το καθήκον μου αλλά δυστυχώς μειοψήφησε η πρότασή μας»

Κωνσταντοπούλου: «Δεν ξεχνώ το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή στην Κύπρο» (Video)

Στις Βρυξέλλες, τη Δευτέρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής

Keywords
Τυχαία Θέματα
Το…,to…