Τραγωδία στα Τέμπη: Κυβερνητική αμηχανία μπροστά στις αντιδράσεις πολιτών και συνδικάτων (video)

Με εμφανή αμηχανία αντιμετωπίζει η κυβέρνηση τις σχεδιαζόμενες για την Τετάρτη κινητοποιήσεις σε ολόκληρη τη χώρα, με αφορμή την πρώτη «μαύρη» επέτειο από τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών και τις συνεχιζόμενες καταγγελίες συγγενών των θυμάτων για απόπειρα συγκάλυψης των πολιτικών ευθυνών για τις συνθήκες που οδήγησαν στο πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα.

Μετά την παρέμβαση της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου τη Δευτέρα (μια παρέμβαση που σχολιάστηκε πολύ), κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης,

έσπευσε για άλλη μια φορά να κρατήσει αποστάσεις από τις αντιδράσεις των συγγενών των θυμάτων, λέγοντας ότι «κανείς δεν μπορεί να καταλάβει πώς νοιώθει ένας άνθρωπος που έχασε δικό του άνθρωπο σε ένα τέτοιο τραγικό δυστύχημα και είναι κάτι που κανένας δεν θέλει να ξέρει πώς είναι. Είναι δεδομένη η στήριξη στους ανθρώπους αυτούς και επιθυμία όλων μας, ανεξαρτήτως πού ανήκει ο καθένας πολιτική – αλίμονο αν αυτό ήταν θέμα πολιτικής αντιπαράθεσης – να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση, να έχουμε την καλύτερη και δικαιότερη κρίση της Δικαιοσύνης και να αποδοθούν ευθύνες σε όλους όσοι είχαν την οποιαδήποτε ευθύνη σε οποιοδήποτε βαθμό».

Παράλληλα, ζήτησε να «αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της και να περιμένουμε τα δικά της πορίσματα», προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση έχει ευθύνη, σε επίπεδο ασφάλειας συγκοινωνιών, να προχωρήσει όλα όσα έχει υποσχεθεί μετά το δυστύχημα, αναφερόμενος σε πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για την ανάταξη της λειτουργίας του σιδηροδρόμου και την ασφάλεια στις μετακινήσεις με τραίνα. Ωστόσο, επέμεινε στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης -με αφορμή την παρέμβαση της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου και σε συνδυασμό με το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα, που έκανε ειδική αναφορά στη διαδικασία για την τραγωδία των Τεμπών- λέγοντας, μάλιστα, ότι «η Δικαιοσύνη απάντησε και στην πράξη με αυτό που έκανε για τη συγκεκριμένη υπόθεση, αλλά δεν περιμένει υποδείξεις από οποιοδήποτε κόμμα ή από οποιοδήποτε ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου. Το γεγονός ότι κρίνει ότι χρειάζεται να γίνει μια παραπάνω έρευνα, μια παραπάνω διαδικασία, δεν σημαίνει ότι γίνεται επειδή κάποιοι στο Ευρωκοινοβούλιο στήριξαν ένα συκοφαντικό για την Ελλάδα ψήφισμα».

«Το τελευταίο πράγμα για το οποίο μπορεί να κατηγορήσει κανείς, και μάλιστα άνευ στοιχείων, αλλά πετώντας λάσπη στον ανεμιστήρα είναι για συγκάλυψη», είπε ο Π. Μαρινάκης, προσθέτοντας ότι «όταν αυτό γίνεται από κάποιες πολιτικές δυνάμεις, κάποια κόμματα του Κοινοβουλίου – δυστυχώς δεν είναι μόνο η αξιωματική αντιπολίτευση – που προσπαθούν να εργαλειοποιήσουν, να κάνουν πολιτική πάνω στον ανθρώπινο πόνο και στη δυστυχία των συγγενών των θυμάτων, αυτό είναι ακόμα πιο θλιβερό», αποφεύγοντας να σχολιάσει κινήσεις/αντιδράσεις πολιτών, όπως η συγκέντρωση υπογραφών για το θέμα, που έχει ξεπεράσει τις 700.000, λέγοντας ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να διαμαρτυρηθεί όπως προβλέπει ο νόμος, και επιμένοντας ότι «αυτό δεν έχει να κάνει με τη στάση κάποιων κομμάτων που προσπαθούν να κάνουν πολιτική πάνω σε ένα τραγικό δυστύχημα» , ενώ επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν προσπάθησε να κρύψει ή να συγκαλύψει κάτι.

Τέλος για το ίδιο θέμα και σχετικά με το ζήτημα της μη κλήσης στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής του προέδρου των μηχανοδηγών, Κώστα Γενιδούνια, για τον οποίο ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου τύπου, Δημήτρης Τσιόδρας, δήλωσε ότι είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αφού υπερασπίστηκε τη διαδικασία που ακολουθήθηκε στην Εξεταστική και αφού σημείωσε ότι εκλήθησαν πολλοί περισσότεροι μάρτυρες σε σύγκριση με άλλες περιπτώσεις, είπε ότι «αλίμονο αν καλείτο κάποιος με το κριτήριο της κομματικής του ταυτότητας», προσθέτοντας ωστόσο ότι «δεν αμφισβητούμε a priori το περιεχόμενο αυτών που λέει κάποιος με βάση την κομματική του ταυτότητα, αλλά καλό είναι όταν τοποθετούμαστε στο δημόσιο λόγο και χρησιμοποιούμε μόνο μία εκ των ιδιοτήτων μας, να χρησιμοποιούμε όλες μας τις ιδιότητες».

Κατά τα λοιπά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναφερόμενος στη συζήτηση επί του νομοσχεδίου του υπουργείο Παιδείας για την ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ στην Ελλάδα που άρχισε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, αλλά και τη νέα άρνηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη, να στηρίξει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, εξαπέλυσε νέα δριμεία επίθεση προς τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι «αποδεικνύεται ότι πάμε να αποκτήσουμε ως αντιπολίτευση έναν πράσινο ΣΥΡΙΖΑ. Και, μάλιστα, σε ζητήματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, γιατί δεν μιλάμε μόνο για μη κρατικά ΑΕΙ, έχουμε την ίδια ρητορική, την ίδια επιχειρηματολογία, κενή περιεχομένου και το ίδιο ύφος μηδενισμού και απαξίωσης. Ένας παρωχημένος λόγος, ο οποίος, νομίζω, δεν κάνει καλό σε κανέναν: ούτε στην αντιπολίτευση, ούτε στη χώρα, ούτε στους πολίτες, ούτε στους φοιτητές».

Ο Π. Μαρινάκης παρέθεσε τα όσα προβλέπει το νομοσχέδιο για τα δημόσια πανεπιστήμια στη χώρα, αλλά και υπερασπίστηκε τις προϋποθέσεις που το σχέδιο θέτει για την ίδρυση και λειτουργία μη κρατικών ΑΕΙ στη χώρα, λέγοντας, μάλιστα, ότι «όλα αυτά θα αξιολογούνται διαρκώς με τη δυνατότητα στην αρμόδια εποπτική αρχή, την ΕΘΑΑΕ, να αναστέλλει την άδεια οποιουδήποτε ιδρύματος». Στο πλαίσιο αυτό, χαρακτήρισε ως «προσχηματικά» τα όσα υποστηρίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και σημείωσε ότι «οι πολίτες έχουν απορρίψει τη μηδενιστική λογική, το “όχι σε όλα”. Για κάποιο λόγο ο κ. Ανδρουλάκης θέλει να το επαναφέρει με άλλο φόντο. Δικαίωμά του, αλλά η χώρα θα προχωρήσει μπροστά».

Διαβάστε επίσης:

Κεραμέως για επιστολική ψήφο: «Πάνω από 13.500 εγγραφές από 80 διαφορετικές χώρες του κόσμου» (video)

Βουλή: Κόντρα για την τραγωδία των Τεμπών

Γιώργος Τσίπρας για Αλέξη: Όχι μόνο δεν αποκλείω επιστροφή του, το εύχομαι (audio)

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τραγωδία, Τέμπη, Κυβερνητική,tragodia, tebi, kyvernitiki