Βασίλης Κικίλιας στο topontiki.gr: Η κυβέρνηση είναι πάντα δίπλα στους πολίτες, σε όσους δεν έχουν ή δεν μπορούν

Ως αποτέλεσμα στρατηγικού σχεδιασμού και όχι απλώς λόγω της μεγάλης επιθυμίας του κόσμου για ταξίδια μετά τα lockdown της πανδημίας του κορωνοϊού χαρακτηρίζει τις πολύ καλές επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού, ο αρμόδιος υπουργός, Βασίλης Κικίλιας, μιλώντας στο topontiki.gr.

Υπογραμμίζει, δε, ότι η μεγάλη πρόκληση για τον ελληνικό τουρισμό είναι η βιωσιμότητα, αναπτύσσοντας, παράλληλα, τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης

στην κατεύθυνση αυτή.

Όσον αφορά στην πολιτική πραγματικότητα, όπως αυτή διαμορφώνεται στη χώρα εν μέσω παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου, ο υπουργός Τουρισμού τονίζει την αναγκαιότητα να πάμε ομαλά σε εκλογές, ενώ για την υπόθεση των παρακολουθήσεων επισημαίνει ότι σε ζητήματα που αφορούν στην εθνική ασφάλεια δεν χωράει μικροπολιτική.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΔΗΜΗΤΡΗ ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟ

Έχοντας κάποια χρονική απόσταση από τη θερινή τουριστική περίοδο, πώς θα λέγατε ότι κινήθηκε η σεζόν

Αναμφίβολα, η φετινή σεζόν στέφθηκε με επιτυχία. Τα αποτελέσματα είναι μετρήσιμα και συγκεκριμένα, ενώ τα πιο πρόσφατα, που αφορούν το φθινόπωρο, αποδεικνύουν ότι ο στόχος μας για επέκταση της τουριστικής περιόδου έχει επιτευχθεί. Τα στοιχεία για τα ταξιδιωτικά έσοδα Οκτωβρίου που ανακοίνωσε χθες η Τράπεζα της Ελλάδος καταδεικνύουν 3,3% αύξηση σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Μιλάμε για 1,5 δισ. ευρώ έσοδα, είναι ο καλύτερος Οκτώβριος όλων των εποχών για τον τουρισμό. Επίσης, οι τζίροι σε καταλύματα και εστίαση αυξήθηκαν κατά 34,13% και κατά 18,01% αντίστοιχα σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε αυτή την εβδομάδα στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ.

Και σκεφτείτε, ότι η σεζόν ξεκίνησε νωρίτερα από ποτέ, στις αρχές Μαρτίου, όταν υποδεχόμουν στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» τους πρώτους ταξιδιώτες από τις ΗΠΑ, ως αποτέλεσμα των συμφωνιών που πετύχαμε με τις αμερικανικές αερογραμμές για 63 απευθείας πτήσεις ανά εβδομάδα από την άλλη άκρη του Ατλαντικού. Πάνω από μισό εκατομμύριο high spenders Αμερικανοί τουρίστες ήρθαν φέτος στην Αθήνα και στη συνέχεια τόσο αυτοί όσο και οι υπόλοιποι ξένοι επισκέπτες μας απόλαυσαν τις ομορφιές της Ελλάδας, προτιμώντας, όχι μόνο τους προορισμούς με ισχυρό brand, αλλά και τους λιγότερο δημοφιλείς που φέτος «φωτίσαμε» όπως η Αίγινα, η Ναύπακτος και η Λήμνος.

Και επειδή ορισμένοι υποστηρίζουν ότι αυτό δεν είναι αποτέλεσμα στρατηγικής, αλλά οφείλεται στη μεγάλη επιθυμία του κόσμου να ταξιδέψει μετά την πανδημία, θέλω να σας πω ότι σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, η Ελλάδα κατέγραψε τη φετινή τουριστική περίοδο τη μεγαλύτερη ανάκαμψη στην ΕΕ στις εμπορικές πτήσεις, ενώ ήταν η μοναδική χώρα που καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν παρουσίαζε αύξηση στις πτήσεις σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2019. Και τα στοιχεία του Βαρόμετρου του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, όμως, καταδεικνύουν ότι το 2022 ο τουριστικός κλάδος μπόρεσε να καλύψει μόνο το 60% των επιπέδων που κατέγραφε πριν την πανδημία, τη στιγμή που η χώρα μας κατάφερε να προσεγγίσει -ή ακόμα και να ξεπεράσει σε ορισμένους προορισμούς όπως το Ν. Αιγαίο– τις επιδόσεις του «ανέφελου» 2019.

Επομένως, είναι σαφές ότι τα πολύ καλά αποτελέσματα της φετινής τουριστικής περιόδου στη χώρα μας δεν ήρθαν αυτόματα. Αντιθέτως είναι προϊόν συγκεκριμένου στρατηγικού σχεδιασμού και σκληρής, ομαδικής δουλειάς που προηγήθηκε σε συνεργασία με όλους τους φορείς (ΕΟΤ, περιφερειακή και τοπική αυτοδιοίκηση, ΣΕΤΕ, ΞΕΕ, ΠΟΞ, HATTA, Marketing Greece), τους οποίους ευχαριστώ θερμά. Και κυρίως, ευχαριστώ όλους τους εργαζόμενους στον τουρισμό, από τους ρεσεψιονίστ και τους σερβιτόρους, μέχρι τους ναυαγοσώστες και τα νέα παιδιά που υπό αντίξοες συνθήκες εξυπηρετούν τους λουόμενους στις παραλίες. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Τουρισμός είναι οι άνθρωποί του.

Συνολικά, ποια είναι η πολιτική του υπουργείου για τον τουρισμό στην Ελλάδα και ποιοι οι στόχοι του;

Ο στόχος που εξαρχής θέσαμε -και παραμένει ο ίδιος- είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη στήριξη και ενίσχυση των τοπικών οικονομιών, της μέσης ελληνικής οικογένειας. Ο τουρισμός δεν είναι μονοκαλλιέργεια, καλύπτει ένα πάρα πολύ ευρύ φάσμα της οικονομίας: από τον πρωτογενή τομέα που με τα προϊόντα του προμηθεύει ξενοδοχεία, εστίαση και εμπόριο, μέχρι τα ταβερνάκια, τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, βεβαίως τα καταλύματα, αλλά και τον τομέα της κατασκευής αφού πλέον 8 στις 10 επενδύσεις που γίνονται στη χώρα μας είναι τουριστικές.

Για την εκπλήρωση αυτού του στόχου, αναπτύξαμε από πέρυσι το φθινόπωρο στρατηγικό σχεδιασμό με ένα πλέγμα πρωτοβουλιών και παρεμβάσεων: συμφωνίες με «μεγάλους παίκτες» του παγκόσμιου τουρισμού, ανοίγματα σε νέες αγορές, προβολή περισσότερων προορισμών, καμπάνιες για 12μηνο τουρισμό, προώθηση του city break, ανάπτυξη και επέκταση της κρουαζιέρας. Ενδεικτικά για την κρουαζιέρα, να σας αναφέρω ότι στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης ήταν 10 φορές πάνω από το 2019 και το λιμάνι του Πειραιά ακόμα και σήμερα υποδέχεται κρουαζιερόπλοια. Οι προσπάθειες αυτές απέδωσαν και θα συνεχιστούν και τον επόμενο χρόνο συνδυαστικά με την ανάπτυξη του βιώσιμου τουρισμού. 

Ποια θεωρείτε ότι είναι τα μεγαλύτερα ζητήματα που αντιμετωπίζει το ελληνικό τουριστικό προϊόν;

Η πρόκληση στην οποία επιβάλλεται να ανταποκριθεί όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά όλες οι χώρες με ανεπτυγμένο τουρισμό, είναι η βιωσιμότητα. To 2023 θα είναι για την Ελλάδα η χρονιά του βιώσιμου τουρισμού, με τις πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση ήδη να υλοποιούνται: με το «Rhodes Co-Lab» στη Ρόδο, το «ASTYBUS» στην Αστυπάλαια, το «Just Go Zero» στην Τήλο, το «Gr-eco Islands» στη Χάλκη, το «Aegean Neorion Innovation Center» στη Σύρο, και με το «Naxos Smart Island» στη Νάξο. Toν προηγούμενο μήνα, στο περιθώριο της διεθνούς έκθεσης World Travel Market στο Λονδίνο, υπογράψαμε μαζί με τον ΕΟΤ Σύμφωνο Συνεργασίας με τον Οργανισμό Common Seas για τη μείωση των πλαστικών μίας χρήσης στις ξενοδοχειακές μονάδες και στα καταλύματα της χώρας με την εφαρμογή ρεαλιστικών και εξατομικευμένων πρακτικών μέσω του πρωτοποριακού, ψηφιακού προγράμματος PlasTICK.

Ταυτόχρονα, συνεχίζεται η συνεργασία μας με τη Google που περιλαμβάνει την εκπαίδευση πάνω από 2.000 ξενοδόχων και τη δημιουργία εκπαιδευτικού προγράμματος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε συνεργασία και με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Αειφόρου Τουρισμού. Επιπλέον, αξιοποιώντας πόρους από το RRF, προχωράμε στην κατασκευή έργων και υποδομών με στόχο τη μετάβαση στην κυκλική οικονομία και με έμφαση στη διαχείριση αποβλήτων και υδάτινων πόρων, την ηλεκτροκίνηση και τη βιώσιμη αστική κινητικότητα, την αποσυμφόρηση των χερσαίων πυλών εισόδου, των αεροδρομίων και των λιμανιών, την ενεργειακή αναβάθμιση, τη στροφή σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την προστασία της βιοποικιλότητας.

Τι απαντάτε στη φράση «οι Έλληνες δεν μπορούν πλέον να κάνουν διακοπές στην Ελλάδα»;

Φέτος ο εγχώριος τουρισμός στηρίχθηκε περισσότερο από ποτέ και αυτός που οδήγησε στην ενίσχυσή του έχει ονοματεπώνυμο: Κυριάκος Μητσοτάκης. Για πρώτη φορά πρωθυπουργός της χώρας έδωσε 100 εκατομμύρια ευρώ σε άυλες ψηφιακές κάρτες για τους πολίτες που δεν είχαν τη δυνατότητα να κάνουν διακοπές. Μόνο στο  πρόγραμμα «Τουρισμός για Όλους» προβλέφθηκαν 400.000 κάρτες, εκ των οποίων τις τελευταίες 125.000 επιλέξαμε να τις κληρώσουμε τον Ιανουάριο, μετά τις γιορτές, προκειμένου να στηρίξουμε περαιτέρω τα καταλύματα στους χειμερινούς προορισμούς.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι έχουμε την τύχη να ζούμε σε έναν ευλογημένο τόπο. Η Ελλάδα διαθέτει νησιά και ηπειρωτικούς προορισμούς που αν και δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς, δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τους brandαρισμένους σε φυσική ομορφιά, αξιοθέατα, γαστρονομία κλπ, και προσφέρονται για όλα τα βαλάντια.

Θέλω να περάσουμε σε ευρύτερα ζητήματα πολιτικής και να σας ρωτήσω ποιο είναι κατά την άποψή σας το διακύβευμα των επερχόμενων εκλογών; Ποιο θεωρείτε ότι είναι το ισχυρότερο πλεονέκτημα της ΝΔ καθώς βαίνουμε προς τις κάλπες, και ποιο το σημαντικότερο πρόβλημα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει;

Το 2022 ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά και οι αντιξοότητες θα συνεχιστούν και την επόμενη. Τα χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ, κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε πολλαπλές κρίσεις (πανδημία, ελληνοτουρκικά, ακρίβεια, πληθωρισμό) και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι εξαιρετικά καθοριστικοί. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει αποδείξει ότι μπορεί να ανταπεξέρχεται αποτελεσματικά σε όλες τις κρίσεις, επιδεικνύοντας γρήγορα αντανακλαστικά, και λαμβάνοντας πρωτοβουλίες με κοινωνικό πρόσημο είναι πάντα δίπλα στους πολίτες, σε όσους δεν έχουν ή δεν μπορούν. Είναι πολύ κρίσιμο να πάμε ομαλά σε εκλογές, με ειλικρίνεια και ξεκάθαρες θέσεις. Από εκεί και πέρα, οι πολίτες κρίνουν και συγκρίνουν.

Η υπόθεση διαφθοράς πολιτικών του Ευρωκοινοβουλίου, με την εμπλοκή της Εύας Καϊλή, πόσο κλονίζει την εμπιστοσύνη του κόσμου;

Η υπόθεση αυτή είναι πρωτοφανής και είναι σαφές ότι δεν δημιουργεί πρόβλημα μόνο στο ΠΑΣΟΚ αλλά κάνει ζημιά συνολικά στην πολιτική ζωή, καθώς θίγει τους πολιτικούς ως θεσμικούς πυλώνες της δημοκρατίας. Τα φαινόμενα διαφθοράς κλονίζουν την εμπιστοσύνη του κόσμου, ειδικά των νέων ανθρώπων, με αποτέλεσμα το χάσμα μεταξύ πολιτών και πολιτικών να μεγαλώνει και να ελλοχεύει ο κίνδυνος να μη γεφυρώνεται πια. Εμείς οι πολιτικοί έχουμε χρέος να μην ξεχνάμε ποιοι μας έδωσαν θέσεις εξουσίας και για ποιους λόγους ψηφιστήκαμε.

Πόσο θεωρείτε ότι η υπόθεση των παρακολουθήσεων θα επιδράσει στην εκλογική συμπεριφορά των πολιτών;

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι η δικαιοσύνη πρέπει να αναλάβει όλες τις πρωτοβουλίες, έτσι ώστε να υπάρξει πλήρης διαλεύκανση, χωρίς καμία σκιά συγκάλυψης. Τα θέματα ασφαλείας είναι πολύ σοβαρά. Δεν πρέπει να συγχέονται οι νόμιμες παρακολουθήσεις που συνδέονται με την προστασία της χώρας (ISIS, τρομοκρατία, κ.λπ.) με οτιδήποτε άλλο πλήττει τη δημοκρατία, την ελευθερία και κάνει τους πολίτες να αισθάνονται ανασφάλεια. Ειδικά σε αυτά τα τόσο ευαίσθητα θέματα, δεν χωράει μικροπολιτική. Είναι χρέος μας να επιδείξουμε όλες οι πολιτικές δυνάμεις υπευθυνότητα και σοβαρότητα.

Διαβάστε επίσης:

Δουδωνής στο topontiki.gr: «Στο ΠΑΣΟΚ, η ταυτότητά μας είναι και η δύναμή μας»

Πανούσης στο topontiki.gr: Τίποτα πιο επικίνδυνο για τα ανθρώπινα δικαιώματα από την ικανοποίηση του «κοινού περί δικαίου αισθήματος»

Μάντζος στο topontiki.gr: «Εκτεθειμένος ο Μητσοτάκης για τις παρακολουθήσεις»

Keywords
κικιλιας, νεα κυβερνηση, κυβερνηση, παντα, ελευθέριος βενιζέλος, χειμερινοι προορισμοι, ευα καιλη, lockdown, βιωσιμότητα, εκλογες, τραπεζες, ελστατ, βενιζελος, ηπα, αθηνα, ελλαδα, οφείλεται, eurostat, εοτ, σετε, ξεε, ποξ, hatta, νέα, city, θεσσαλονικη, πειραιας, rhodes, aegean, innovation, naxos, smart, island, world, travel, market, google, ρωτήσω, νεα δημοκρατια, ειλικρίνεια, ΠΑΣΟΚ, χρεος, isis, εθνικη τραπεζα, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , www.google.gr, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, Καλή Χρονιά, οφειλετες δημοσιου, θερινη ωρα, υπουργειο δικαιοσυνης, ελευθερια ελευθεριου, εκλογες 2012, θεμα εκθεσης 2012, κοινωνικος τουρισμος, εκλογες ηπα, αυτοδιοικηση, αποτελεσματα, χωρες, αιγινα, αστυπαλαια, δημοκρατια, εθνικη, ελστατ, εοτ, ηπα, λημνος, λονδινο, νησια, ξενοδοχεια, οικονομια, ομορφια, προγραμμα, πτησεις, τα νεα, τυχη, φυσικη, smart, αυξηση, ανθρωπινα δικαιωματα, βιωσιμότητα, γινονται, διαστημα, δυναμη, δυνατοτητα, ευρω, ειλικρίνεια, υπαρχει, εκπαιδευση, ελευθερια, εβδομαδα, επενδυσεις, επιτυχια, επιθυμια, εστιαση, ζημια, ζωη, υποθεση, κρουαζιερα, κρουαζιεροπλοια, μηνες, μητσοτακης, μειωση, ναυπακτος, ναξο, ξεε, οκτωβριος, οφείλεται, παιδια, παμε, πηγες ενεργειας, ποξ, ρωτήσω, σεζον, σετε, συγκεκριμενα, συνεχεια, συρο, ταυτοτητα, ταξιδια, τοπικη αυτοδιοικηση, τουρισμος, φθινοπωρο, φορα, χαλκη, χασμα, αγορες, ασφαλεια, αυλες, city, δικαιωματα, eurostat, εφαρμογη, εμφαση, hatta, χωρα, ιδιαιτερα, innovation, κυριακου, market, travel, πηγες, ροδο, τραπεζα, θελω να, θεματα, θεσεις, βεβαιως, world, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα