«Βιβλιοβούλιο»: Η θεματική εκπομπή για το σύμπαν του βιβλίου συμπληρώνει φέτος 5 χρόνια μεταδόσεων (photos)

Με πέντε χρόνια στην «πλάτης», τα οποία συμπληρώνει φέτος, η εξειδικευμένη εκπομπή «Βιβλιοβούλιο», η οποία μεταδίδεται κάθε Κυριακή στις 20.15 από το κανάλι του ελληνικού κοινοβουλίου, ΒΟΥΛΗTV, διαμορφώνει χαρακτηριστικά της μακροβιότερης εκπομπής για το βιβλίο, τους συγγραφείς, τον κόσμο του βιβλίου και τον εκδοτικό χώρο. Είναι η μοναδική εκπομπή, αυτή τη στιγμή, που παρατηρεί και καταγράφει τη δραστηριότητα και δημιουργία στο χώρο του βιβλίου.

Περίπου 140 εκπομπές του «Βιβλιοβούλιου» έχουν μεταδοθεί στην πενταετία και σε αυτές ο δημοσιογράφος Μανώλης Πιμπλής, που έχει την επιμέλεια και

παρουσίαση, έχει φιλοξενήσει ισάριθμούς συγγραφείς, 10 από τους οποίους ήταν ξένοι.

Ο Πιμπλής με τη συνάδελφο του Σταυρούλα Παπασπύρου και τον κριτικό βιβλίων Βαγγέλη Χατζηβασιλείου έχουν παρουσιάσει περισσότερα από 600 βιβλία από το 2019 έως σήμερα.

Την Κυριακή που μας έρχεται στην εκπομπή φιλοξενείται ο ιστορικός Αντώνης Μόλχο με αφορμή το βιβλίο του «Η κοινοτοπία του Καλού» (εκδ Πατάκης) το οποίο τιμήθηκε το 2023 με το Βραβείο Δοκιμίου του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη της Ακαδημίας Α­θηνών.

Ο Μόλχο, γεννημένος στη Θεσσαλονικη το 1939, Σε κίνδυνο ζωής από τους ναζί, λόγω του εβραϊκού θρησκεύματος της οικογένειάς του, έζησε από τα τέσσερα μέχρι τα έξι του χρόνια (1943-1945) κρυμμένος σε μοναστήρια και χριστιανικές οικογένειες. Αργότερα έζησε στην Ελλάδα, στις ΗΠΑ, τη Γαλλία και την Ιταλία.

Δίδαξε Ευ­ρωπαϊκή Ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Βερμόντ, στο Michigan State University, στο Brown University και στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο στη Φλωρεντία. Βασικό αντικείμενο μελέτης του είναι η ιστορία του κράτους στην ύστερη μεσαιωνική και πρώιμη νεοτερική Ιταλία.

Έχει επίσης ασχοληθεί με τα εμπορικά δίκτυα στην πρώιμη νεωτερική Μεσόγειο, με την ιστορία της οικογένειας και του γάμου, καθώς και της γραφής και της σκέψης. Σήμερα ζει σήμερα μετα­ξύ Αθήνας και Φλωρεντίας.

Στην «Κοινοτοπία του Καλού» ο Αντώνης Μόλχο εξιστορεί το βασανιστικό, αλλά και μυθιστορηματικό τρόπο, με τον οποίο η οικογένειά του ξέφυγε από τη ναζιστική φρίκη, εστιάζο­ντας, μεταξύ άλλων, και σε περιπτώσεις ανθρώπων που τη βοήθησαν να σωθεί.

Ο Αντώνης Μόλχο συζητά με τον Μανώλη Πιμπλή για όλη αυτή την απίστευτη περιπέτεια, που έζησε ο ίδιος και η οικογένειά του, αλλά και για την ακαδημαϊκή του πορεία, όπως και για ζητήματα γλώσσας και ταυτότητας.

Στην εκπομπή αυτής της εβδομάδας, εξάλλου, ο κριτικός βιβλίου Βαγγέλης Χατζηβασιλείου μιλά για το βιβλίο του Ευάγγελου Αυδίκου «Δρολάπι» (εκδ. Εστία), ενώ η δημοσιογράφος Σταυρούλα Παπασπύρου συζητά με τον Μανώλη Πιμπλή για τα βιβλία «Φωνές των χαμένων παιδιών της Ελλάδας -14 μαρτυρίες» σε επιμέλεια Μαρίας Καρδαρά (εκδ. Ποταμός 2023), «Χαρτιά υιοθεσίας» της Τζάκι Κέι  (μετάφραση: Μαρία Μπλάνα, εκδ. Loggia) και «Τίνος είσαι εσύ» της Μάρως Κακαβέλα (εκδ. Στερέωμα 2023).

Διαβάστε επίσης:

Η «επόμενη μέρα» για τα τηλεπαιχνίδια «Το πιο μεγάλο παζάρι» και «Ο μονομάχος»

Τέταρτη μέρα, σερί, στην κορυφή της τηλεθέασης η «Γη της ελιάς»

Πρώτο το Mega σε τηλεθέαση την Τετάρτη – Σε απόσταση αναπνοής ο ΣΚΑΪ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Βιβλιοβούλιο,vivliovoulio