Σκληρή σύγκρουση στην Βουλή – Κατατέθηκε η πρόταση της ΝΔ για ονομαστική ψηφοφορία στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά ΑΕΙ – LIVE η συζήτηση

Ολοκληρώνεται το βράδυ η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή, καθώς πρόκειται να ψηφιστεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την ρύθμιση για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, με το θέμα να έχει προκαλέσει την μετωπική σύγκρουση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, που διασταυρώνουν τα ξίφη τους για τις προωθούμενες διατάξεις.

Νωρίτερα, κατατέθηκε από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΝΔ,

Κ. Τσιάρα, η πρόταση της συμπολίτευσης για ονομαστική ψηφοφορία στο σχέδιο νόμου με τίτλο «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου – Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων».

Όπως είπε ο κ, Τσιάρας, «σύμφωνα με το άρθρο 72 του Κανονισμού της Βουλής, η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ καταθέτει πρόταση ονομαστικής ψηφοφορίας επί της αρχής, των άρθρων και του συνόλου του συγκεκριμένου νομοσχεδίου που συζητάμε».

Στο βήμα ανέβηκαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και στη συνέχεια ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής Νίκος Ανδρουλάκης, και ο επικεφαλής της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης. Προηγουμένως πήραν τον λόγο ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος και ο πρόεδρος της ΚΟ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Το βράδυ θα γίνει η ψηφοφορία και αναμένεται με βάση τις τοποθετήσεις των κομμάτων η υπερψήφιση του νομοσχεδίου από την πλειοψηφία των βουλευτών.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Βουλή, πέρασε στην αντεπίθεση κατά της αντιπολίτευσης και των ισχυρισμών της σχετικά με το νομοσχέδιο για την ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ στην Ελλάδα, ανακοινώνοντας παράλληλα, ότι η ΝΔ θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία για τα άρθρα του νομοσχεδίου που αφορούν στα δημόσια πανεπιστήμια.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως άλλωστε είχε γράψει και το topontiki.gr, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας ότι ο πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος σπούδασε σε μη κρατικό μη κερδοσκοπικό ΑΕΙ στις ΗΠΑ και με υποτροφία, καθώς αφού το ίδρυμα δεν μοιράζει μέρισμα, μπορεί να δημιουργήσει καταπίστευμα και να δίνει υποτροφίες, θα έλεγε «όχι» στο νομοσχέδιο. «Πόση υποκρισία», είπε ο πρωθυπουργός συμπληρώνοντας χαρακτηριστικά: «Καλά να τα λέει ο Τσίρπας που σπούδασε το ΕΜΠ, αλλά να τα λέει και ο Κασσελάκης; Νισάφι πλέον» και εκτιμώντας ότι «φαντάζομαι ότι ο ίδιος άλλες σκέψεις είχε, αλλα βούτηξε στο μικρόκοσμο του ΣΥΡΙΖΑ».

Όσον αφορά στο ΠΑΣΟΚ, ο Κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον πρόεδρο του κόμματος, Νίκο Ανδρουλάκη, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η πολυφωνία σας μετατρέπεται σε παλινωδία», επισημαίνοντας ότι υπάρχει ήδη επιστημονική αποδοχή της μεταρρύθμισης από τον πρώην αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, τον Ευάγγελο Βενιζέλο, αλλά και σημειώνοντας ότι «τα ίδια μας λέγατε κι εσείς», αναφέρόμενος σε δηλώσεις του στο όχι και πολύ μακρινό παρελθόν, και τονίζοντας ότι «ξαφνικά, για λόγους που μου είναι ακατανόητοι, κάνατε στροφή», ενώ, όπως ισχυρίστηκε, το υπουργείο Παιδείας ενέταξε στο σχέδιο νόμου όλους τους προβληματισμούς του κόμματος.

Αφού παρατήρησε ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που διαφωνούν με την κομματική πειθαρχία που επιβλήθηκε δεν είναι παρόντες, σημείωσε ότι δεν υπάρχει ένα ενιαίο σκανδιναβικό μοντέλο για την ανώτατη εκπαίδευση και κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για «πολιτικό σουρεαλισμό», λέγοντας ότι καταψηφίζει ένα νομοσχέδιο που το 85% των άρθρων του αφορά στην αναβάθμιση των δημόσιων ΑΕΙ και του ΔΠΘ, απόφοιτος του οποίου είναι και ο Ν. Ανδρουλάκης. «Το κόμμα σας μου δίνει την εντύπωση ότι έχετε βγει από τη μηχανή του χρόνου και πάτε προς τα πίσω», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, ενώ αναφερόμενος στον Γιώργο Παπανδρέου, είπε δηκτικά ότι είναι ο «Μπέντζαμιν Μπάτον» της πολιτικής, καθώς το 2004 ήταν υπέρ της αναθεώρησης του άρθρου 16, αλλά στη συνταγματική αναθεώρηση του 2007 έκανε πίσω και τώρα εμφανίζεται να είναι κατά.

Κατά τα λοιπά, ο Κ. Μητσοτάκης επιχείρησε να αποκρούσε τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης κατά του νομοσχεδίου, επαναλαμβάνοντας ότι το 85% των άρθρων αφορά στην ανάταξη και ενίσχυση των δημοσίων πανεπιστημίων, περιλαμβάνοντας πρόσθετα κονδύλια ύψους περίπου 1,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2027, αλλά και αυξήσεις των αποδοχών των πανεπιστημιακών που φθάνουν το 15%, ενώ έκανε ειδική αναφορά στην απογραφή της περιουσίας, κινητής και ακίνητης των δημοσίων ΑΕΙ, λέγοντας ότι θα τους επιτρέψει να αξιοποιήσουν ανεκμετάλλευτους πόρους. Από την άλλη, για την ίδρυση των μη κρατικών ΑΕΙ είπε ότι θα δώσει στους νέους περισσότερες ελευθερίες επιλογής για να σπουδάσουν στον τόπο τους σε σχολές που θα ανταγωνίζονται τις δημόσιες, κάνοντας λόγο για «πρωτοφανή αναχρονισμό που δεν οδήγησε σε αναβάθμιση της δημόσιας ανώτατης εκπαίδευσης»

Υποστήριξε ότι με την ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ στη χώρα θα πάψουν δεκάδες χιλιάδες ελληνόπουλα να ξοδεύουν πολύτιμο συνάλλαγμα και ότι θα επενδύσουν στον τόπο μας εκπαιδευτικοί οργανισμοί, αλλά και ότι θα ανακουφιστούν οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί. Μιλώντας για «μύθους» που διακίνησε η αντιπολίτευση, επανέλαβε ότι οι προδιαγραφές και οι εγγυήσεις για την ίδρυση και λειτουργία μη κρατικών ΑΕΙ είναι ίσως οι αυστηρότερες στην Ευρώπη, κάνοντας λόγο για πολλαπλά φίλτρα και δικλείδες ασφαλείας,

Παράλληλα, υπερασπίστηκε για άλλη μια φορά την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, λέγοντας ότι θα αποτελεί κριτήριο – μαζί με αυτά που θα θέτουν τα μητρικά ιδρύματα – για την εισαγωγή των φοιτητών και κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι έχει υποκριτική στάση για την ΕΒΕ, καθώς από τη μία ζητά την κατάργησή της και από την άλλη θέλει να είναι αντίστοιχη με τα δημόσια ΑΕΙ και για τα μη κρατικά. Απέρριψε, δε, τους ισχυρισμούς περί ιδιωτικοποίησης της ανώτατης εκπαίδευσης, επισημαίνοντας ότι το νομοσχέδιο προβλέπει ότι το 10% των φοιτητών στα μη κρατικά ΑΕΙ θα σπουδάζουν με υποτροφία, ενώ υπενύθμισε και την ύπαρξη 30.000 σπουδαστών στα κολέγια, λέγοντας ότι είναι υποχρέωση της Πολιτείας να ρυθμίσει το πεδίο αυτό.

Ειδικά για τους ισχυρισμούς περί αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου, ο Κ. Μητσοτάκης είπε ότι αυτό προβλέπει ρητώς τη λειτουργία παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα και όχι ίδρυση ιδιωτικών ΑΕΙ, και υποστήριξε ότι τη συνταγματικότητα του νομοσχεδίου τη βεβαιώνει η πλειοψηφία των κορυφαίων συνταγματολόγων, κάνοντας, μάλιστα, ειδική αναφορά σε κέιμενο του Αντώνη Μανιτάκη, όπου αναφέρεται ότι το γράμμα του Συντάγματος παραμένει ανέπαφο, η απαγόρευση ίδρυσης ιδιωτικών ΑΕΙ παραμένει ατόφια και ότι γίνεται προσαρμογή με το ενωσιακό δίκαιο.

«Είναι προφανές ότι δεν ανακαλύπτουμε τον τροχό. Καθιερώνουμε στην πατρίδα μας αυτό που ισχύει ακόμα και στην Βόρεια Κορέα. Είμαστε η μόνη χώρα, εμείς και η Κούβα που έχουμε σκληρό κρατισμό στον χώρο εκπαίδευσης», είπε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «ικανοποιούμε το αίτημα που πρώτη ανέφερε η ΔΑΠ το 1987 για να προκύψει στις ημέρες μας ως μια αναγκαιότητα που δεν χώρα άλλη αναβολή. Σε ένα πεδίο που κρίνεται ποιος μένει καθηλωμένος στο παρελθόν και ποιος είναι ο πραγματικά προοδευτικός».

Η συνεδρίαση θα ολοκληρωθεί το βράδυ με ονομαστική ψηφοφορία, επί της αρχής και των επίμαχων άρθρων για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, την οποία ζήτησαν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ΚΚΕ.

Φουλ επίθεση στην αντιπολίτευση και στη δευτερολογία

Την επιθετική «γραμμή» που υιοθέτησε κατά την κεντρική του ομιλία διατήρησε και στη δευτερολογία του ο πρωθυπουργός, απαντώντας στους επικεφαλής των Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Όσον αφορά αυτό καθαυτό το νομοσχέδιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον Σωκράτη Φάμελλο, είπε ότι «μας είπε πως στερεί το δικαίωμα στη γνώση. Ο Ελληνας φοιτητής που μπαίνει στο δημόσιο πανεπιστήμιο έχει την επιλογή και το δικαίωμα να σπουδάσει δωρεάν. Σε κανέναν δεν στερεί το νομοσχέδιο το δικαίωμα στη γνώση. Η βασική διαχωριστική γραμμή είναι να προσφέρεις δωρεάν ποιοτική παιδεία και να προσφέρεις σε κάποιον το δικαίωμα αν θέλει να σπουδάσει σε μη κρατικό ΑΕΙ», προσθέτοντας ότι «όλη αυτή η επιχειρηματολογία σας γύρω από την εξυπηρέτηση συμφερόντων, την οποία υιοθέτησε ο κ.Ανδρουλάκης. Τι μας λέτε ότι κάποιοι γνώριζαν ένα σενάριο συνομωσιολογίας, ήταν στο προεκλογικό μας πρόγραμμα, ποιον αιφνιδιάσαμε. Αυτό ήταν πρόθεση της κυβέρνησης να το κάνει».

Επίσης, επισήμανε ότι «ο αρχηγός σας (σ.σ. ο Στέφανος Κασσελάκης) έκανε μία ανάρτηση “οι δικές μας προτάσεις για το δημόσιο πανεπιστήμιο”. Το πρόγραμμα σας είναι πολύ απλό, ό,τι δίνουμε επί δύο, γιατί όχι επί τρία μπας και τσιμπήσουν λίγο τα ποσοστά σας. Επαναλαμβάνουμε τη θέση μας. Κινούμαστε στα όρια του Συντάγματος και γι’ αυτό δεν μιλάμε για σύσταση πανεπιστημίων, αλλά για εγκατάσταση παραρτημάτων», ωστόσο, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει και στην αναθεώρηση του άρθρου 16 και επί τη ευκαρία, ζήτησε από το ΠΑΣΟΚ να δεσμευτεί ότι θα στηρίξει, λέγοντας, μάλιστα, ότι «αυτά είχε πει ο κ. Παπανδρέου και έκανε κωλοτούμπα».

Στρέφοντας τα «πυρά» του προς τον Ν. Ανδρουλάκη, ο Κ. Μητσοτάκης τον κατηγόρησε ότι άλλαξε δημισίως τέσσερις φορές άποψη για το νομοσχέδιο, προσθέτοντας ότι «κανείς δεν έχει καταλάβει τι είναι το σκανδιναβικό μοντέλο, μάλλον για σκανδιναβικό σταυρόλεξο μιλάμε, γιατί κανείς δεν έχει καταλάβει τι λέτε. Πιο έντιμο θα ήταν να πείτε εμείς είμαστε αντιπολίτευση και λέμε όχι σε όλα, αλλά μην βλέπετε συμφέροντα σε όλα για να κρύψετε τις δικές σας αδυναμίες».

Τέλος για την επίσκεψή του στην Ουκρανία, επισήμανε, απευθυνόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ ότι «δέχεστε ότι υπάρχει ρωσική επιθετικότητα, αλλά έχετε την απαίτηση η Ουκρανία να αμύνεται με γαρύφαλλα και τριαντάφυλλα. Στον πόλεμο υπάρχει ένα επιτιθέμενος και ένας αμυνόμενος και όπως η ΕΕ έτσι και η Ελλάδα είναι με την Ουκρανία. Είναι ειλημμένη απόφαση της ΕΕ να στηρίξουμε την Ουκρανία και με αμυντικό υλικό και είμαι περήφανος για τη στάση μας».

Πυρά της αντιπολίτευσης με βαριές κατηγορίες για εξυπηρέτηση συμφερόντων και καταπάτηση του Συντάγματος

Δριμύ κατηγορώ στην κυβέρνηση εξαπέλυσαν στις ομιλίες τους στη Βουλή οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης κάνοντας μεταξύ άλλων λόγο για υποβάθμιση του δημόσιου πανεπιστημίου.

Ο Σωκράτης Φάμελλος που διαδέχθηκε στο βήμα τον Κυριάκο Μητσοτάκη σήκωσε το γάντι που πέταξε ο πρωθυπουργός και απάντησε σε όσα είπε για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη. «Εσείς πού σπουδάσατε; Σε δημόσιο πανεπιστήμιο;», διερωτήθηκε και πρόσθεσε: «Εγώ και οι σύντροφοί μου συμμετέχουμε σε διαδηλώσεις από το ‘81 και πολλές φορές δεχθήκαμε και προπηλακισμό από δυνάμεις της αστυνομίας, αλλά και ως βουλευτή μας χτύπησαν τα ΜΑΤ έξω από την Μαλαματίνα επί διακυβέρνησης σας. Ναι κάνουμε τέτοια “καριέρα”, με τους φοιτητές με τους εργάτες στις κινητοποιήσεις και στην διεκδίκηση δικαιωμάτων. Εσείς που κάνατε καριέρα ακριβώς;»,

Remaining Time-0:00

Fullscreen

Mute

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ επέκρινε την κυβέρνηση ότι νομοθετεί για να ικανοποιήσει τα συμφέροντα κάποιων λίγων κολλητών της κυβέρνησης, ποδοπατώντας όνειρα των νέων και το Σύνταγμα. «Τα κάνετε όλα αυτά για να κερδοφορήσουν κάποιοι κολλητοί σας, κάποια fund», είπε για να προσθέσει πως με αυτό το νομοσχέδιο η κυβέρνηση λέει στους νέους που διαδηλώνουν για τη δημόσια παιδεία ότι δεν έχουν δικαίωμα να σπουδάσουν αν δεν έχουν χρήματα. Δεσμεύθηκε μάλιστα, ότι η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση θα έχει ως πρώτη προτεραιότητα την κατάργηση «αυτού του αντισυνταγματικού νόμου».

Ο κ. Φάμελλος στη σφοδρή και εφ΄ όλης της ύλης κριτική του προς την κυβέρνηση αναφέρθηκε στην τραγωδία των Τεμπών, λέγοντας ότι επιχειρείται συγκάλυψη των ευθυνών των κ.κ. Καραμανλή και Τριαντοπούλου αλλά και συσκότιση με το μπάζωμα του τόπου της τραγωδίας.

Στην ομιλία του καταδίκασε την επίθεση που έλαβε χώρα κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Οδησσό και ζήτησε να υπάρξει ενημέρωση από τον ΥΠΕΞ για ό,τι συζητήθηκε εκεί.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στη διαρροή προσωπικών δεδομένων, καλωντας τον πρωθυπουργό να απαντήσει εάν θα είναι στα ευρωψηφοδέλτια της ΝΔ η Άννα – Μισέλ Ασημακοπούλου και αν θα υπάρξει παραίτηση από το υπουργείο Εσωτερικών.

Ανδρουλάκης: «Ψευδεπίγραφη» μεταρρύθμιση

Για «ψευδεπίγραφη» και «απομίμηση» μεταρρύθμισης που δεν δίνει απάντηση στα προβλήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έκανε λόγο στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και κατηγόρησε την κυβέρνηση για διευθετήσεις συμφερόντων, λέγοντας ότι συγκεκριμένα funds έχουν επενδύσει ήδη στην Ελλάδα, στην κατεύθυνση που η κυβέρνηση νομοθετεί σήμερα.

«Ποια αξιοπιστία έχει μια κυβέρνηση που προέβαλε ως μεταρρύθμιση την οικτρή δημιουργία της πανεπιστημιακής αστυνομίας;», διερωτήθηκε, τονίζοντας ότι το ΠΑΣΟΚ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης. «Το γεγονός ότι είμαστε υπέρ της ίδρυσης μη κρατικών ΑΕΙ δεν σημαίνει ότι δίνουμε λευκή επιταγή στην κυβέρνηση. Και δεν την δίνουμε επειδή εμείς εγγυόμαστε ότι μπορούμε να τα κάνουμε διαφορετικά και σωστά», ανέφερε και τόνισε ότι η νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης συντάχθηκε εν κρυπτώ, καθώς –όπως είπε- ο τίτλος «μη κερδοσκοπικά» είναι φερετζές. «Ένα fund και ένα κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο του εξωτερικού, μόνο κερδοσκοπικό παράρτημα μπορεί να ιδρύσει στην Ελλάδα», είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ καταλόγισε αλαζονεία και διαφθορά στην κυβέρνηση και αναφέρθηκε κι εκείνος στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, λέγοντας πως «πάνω από το έγκλημα των Τεμπών πλανάται η λέξη διαφθορά. Πάνω από τις υποκλοπές, το ίδιο. Η στάση μας είναι τέτοια επειδή κίνητρα μας είναι οι αξίες μας και όχι τα ιδιωτικά συμφέροντα».

Απαντωντας στον ισχυρισμό του πρωθυπουργού ότι το ΠΑΣΟΚ άλλαξε θέση, είπε ότι η κυβέρνηση είναι αυτή που άλλαξε. «Εμείς έχουμε την ίδια θέση μετά το 2006. Ίδρυση πραγματικών μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, με σεβασμό στο Σύνταγμα και συναινετική αναθεώρηση του α. 16, από την εποχή που ήταν πρόεδρος του κόμματος ο Γ. Παπανδρέου», τόνισε και συμπλήρωσε πως το ΠΑΣΟΚ σέβεται το Σύνταγμα και επιδιώκει να πηγαίνει η χώρα μπροστά με αξιοκρατία και κανόνες. «Είναι πολύ εύκολο να λέτε ότι το ΠΑΣΟΚ έγινε “πράσινος ΣΥΡΙΖΑ” ή ότι είναι σαν τη Νέα Αριστερά ή ότι είναι “κεντρώο ΚΚΕ”. Δυστυχώς για εσάς, είμαστε το ΠΑΣΟΚ που έχει πρόταση», είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ απάντησε και στην κριτική για το σκανδιναβικό μοντέλο που προτείνει, λέγοντας ότι «δεν θυσιάζουμε την αξία της ακαδημαϊκής ζωής στο βωμό τους κέρδους».

Ο κ. Ανδρουλάκης σήκωσε το γαντι που πέταξε ο πρωθυπουργός για την ονομαστική ψηφοφορία, λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει όσα άρθρα θεωρεί ότι βρίσκονται στην κατεύθυνση στήριξης του δημόσιου Πανεπιστημίου.

Χαρίτσης: Ο νόμος θα καταργηθεί από μία νέα προοδευτική πλειοψηφία

Τη βεβαιότητα ότι μια νέα προοδευτική πλειοψηφία θα καταργήσει αυτόν τον νόμο της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ που προβλέπει τη λειτουργία παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων στην Ελλάδα, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης.

«Η Νέα Αριστερά όχι μόνο θα καταψηφίσει το σημερινό νομοσχέδιο! Αλλά δεσμεύεται και ότι δεν θα δεχτούμε στο μέλλον κανένα τετελεσμένο! Και δεσμευόμαστε ότι θα ενεργοποιήσουμε όλα τα θεσμικά και κοινωνικά αντίβαρα για την προστασία του Συντάγματος και την υπεράσπιση του δημόσιου πανεπιστημίου», ανέφερε στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο κ. Χαρίτσης απηύθυνε κάλεσμα όχι από κομματικό πατριωτισμό, όπως είπε, αλλά από συνταγματικό πατριωτισμό «που θα έπρεπε να είχαμε όλοι σε αυτή την αίθουσα σε μέτωπο για να μην προχωρήσει η ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων στη χώρα μας και απάντησε στον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα που δεν συνυπέγραψαν για πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση. «Ακούστηκαν αστεία επιχειρήματα ότι δήθεν έτσι ενισχύεται η κυβέρνηση, αφού δεν πρόκειται να πέσει. Πότε έχει πέσει από πρόταση δυσπιστίας η κυβέρνηση κυρίες και κύριοι συνάδελφοι; Αν είναι έτσι, τότε δεν έχει κανένα νόημα το εργαλείο αυτό που προσφέρει ο κανονισμός της Βουλής. Παραδεχτείτε το και αναλάβετε την ευθύνη σας», είπε και καρφώνοτνας τον ΣΥΡΙΖΑ, είπε: «Αν το πρόβλημα είναι ότι την κάναμε εμείς την πρόταση και όχι εσείς, την αποσύρουμε. Κάντε την εσείς και θα είμαστε οι πρώτοι που θα σπεύσουμε να υπογράψουμε»

Διαβάστε επίσης

Δήλωση Τσίπρα για ιδιωτικά ΑΕΙ: Αντιδραστική ρεβάνς Μητσοτάκη – Καταπατούν το Σύνταγμα για χάρη συμφερόντων

Κασσελάκης για τη μέρα της γυναίκας: Να αναγνωριστεί ο όρος «γυναικοκτονία» – Έχουμε χρέος

Δημοσκόπηση ALCO: Τα Τέμπη και το νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο «πληγώνουν» τη Νέα Δημοκρατία στο δρόμο για τις ευρωεκλογές

Keywords
βουλη, ψηφοφορία, αει, live, αει, συζητηση, ψηφοφορία, υπουργείο παιδείας, νεα δημοκρατια, ελλαδα, συριζα, ηπα, εμπ, ΠΑΣΟΚ, βενιζελος, δπθ, παπανδρεου, απογραφη, εβε, κορεα, δαπ, ΚΚΕ, διαδηλωσεις, ματ, συνταγμα, fund, funds, σημαίνει, νέα, τσιπρας, alco, κινηση στους δρομους, μυστικες δημοσκοπησεις, υπουργειο εσωτερικων, ομαδα διας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, απογραφη 2011, αξια, τελος ακινητης περιουσιας, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, δημοσκοπηση, η ημέρα της γης, εκλογες ηπα, τελος του κοσμου, κομματα, βουλευτες, συναλλαγμα, το θεμα, βημα, γνωση, δαπ, δημοκρατια, δπθ, δωρεαν, εμπ, ηπα, θεμα, καριερα, μηχανη του χρονου, ονειρα, ουκρανια, πλαισιο, προγραμμα, σχολες, σωκρατης, υπουργείο παιδείας, time, αρθρα, αρθρο, ανδρουλακης, αννα, αστεια, βορεια, βορεια κορεα, βραδυ, γεγονος, γινει, γινεται, γραμμα, δημοσιο, δυστυχως, δηλωσεις, δωσει, εβε, εγινε, ευκολο, αιθουσα, ευρω, ειπε, υπαρχει, εκπαιδευση, ενημερωση, εξυπηρετηση, εποχη, επρεπε, εσωτερικων, ευθυνη, ευρωπη, ζητα, ζωης, ιδια, ιδιο, ιδρυση, ισχυει, ιδρυμα, ομιλια, κυβερνηση, κειμενο, κομμα, κουβα, κρατικο, λευκη, λειτουργια, λογο, ματ, μητσοτακης, νικο, νισαφι, νοημα, ξιφη, ομαδα, φιλτρα, ορια, ορος, πεδιο, πειθαρχια, προβληματα, ρυθμιση, σεναριο, συγκεκριμενα, σηκωσε το, συνεχεια, σκεψεις, σχεδιο, τεμπη, τι ειναι, τρια, τιτλος, φαμελλος, φοιτητης, φορα, alco, δικαιωμα, fund, χωρα, υπουργειο, μια φορα, μπροστα, σημαίνει, funds, υλικο
Τυχαία Θέματα
Βουλή, Κατατέθηκε, ΑΕΙ – LIVE,vouli, katatethike, aei – LIVE