Βραβεία Νόμπελ: Στον Λευκορώσο Άλες Μπιαλιάτσκι και σε δύο οργανώσεις από Ρωσία και Ουκρανία το Νόμπελ Ειρήνης

Στον Λευκορώσο πολιτικό κρατούμενο και μαχητή για τα δικαιώματα Άλες Μπιαλιάτσκι και τις δύο ανθρωπιστικές οργανώσεις «Memorial» από τη Ρωσία και το ουκρανικό Κέντρο για τις Πολιτικές Ελευθερίες (Center for Civil Liberties) απονεμήθηκε το φετινό Νόμπελ Ειρήνης.

BREAKING NEWS:
The Norwegian Nobel

Committee has decided to award the 2022 #NobelPeacePrize to human rights advocate Ales Bialiatski from Belarus, the Russian human rights organisation Memorial and the Ukrainian human rights organisation Center for Civil Liberties. #NobelPrize pic.twitter.com/9YBdkJpDLU

— The Nobel Prize (@NobelPrize) October 7, 2022

«Η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ θέλει να τιμήσει τρεις εξαιρετικούς υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και της ειρηνικής συνύπαρξης στις γειτονικές χώρες Λευκορωσία, Ρωσία και Ουκρανία», δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Μπέριτ Ράις-Άντερσεν.

Η ίδια κάλεσε τη Λευκορωσία να αφήσει ελεύθερο τον Μπιαλιάτσκι από τη φυλακή.

«Οι τιμηθέντες με το Βραβείο Ειρήνης εκπροσωπούν την κοινωνία των πολιτών στις πατρίδες τους. Προωθούν επί πολλά χρόνια το δικαίωμα να ασκείται κριτική στην εξουσία και να προστατεύονται τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών», ανέφερε η Νορβηγική Επιτροπή Νόμπελ.

«Έχουν κάνει μια εκπληκτική προσπάθεια να καταγράψουν εγκλήματα πολέμου, την κατάχρηση της εξουσίας και την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Μαζί αντιπροσωπεύουν τη σημασία της κοινωνίας των πολιτών για την ειρήνη και τη δημοκρατία», ανέφερε η εκπρόσωπος της Νορβηγικής Επιτροπής.

They have made an outstanding effort to document war crimes, human right abuses and the abuse of power. Together they demonstrate the significance of civil society for peace and democracy.#NobelPrize #NobelPeacePrize

— The Nobel Prize (@NobelPrize) October 7, 2022

Η φετινή βράβευση έχει εμφανή συμβολισμό, καθώς μοιράζεται ανάμεσα στις τρεις γειτονικές χώρες της ανατολικής Ευρώπης, την ώρα που μαίνεται ο πόλεμος της Ρωσίας με την Ουκρανία.

Το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 10 εκατομμυρίων σουηδικών κορωνών (περίπου 920.000 ευρώ), θα απονεμηθεί στο Όσλο στις 10 Δεκεμβρίου κατά την επέτειο του θάνατου του Σουηδού βιομήχανου Άλφρεντ Νόμπελ, με τη διαθήκη του οποίου του 1895 ιδρύθηκαν τα βραβεία.

Διαβάστε επίσης:

Δραματική προειδοποίηση Μπάιντεν: «Ο Πούτιν δεν αστειεύεται όταν μιλά για χρήση πυρηνικών – Κινδυνεύουμε με Αρμαγεδδώνα»

ΗΠΑ: Επίθεση με μαχαίρι έξω από καζίνο στο Λας Βέγκας – 2 νεκροί και 6 τραυματίες (Videos)

Ενεργειακή κρίση: Το παιχνίδι με το πετρέλαιο και οι δύσκολες επιλογές (Photos/Videos)

Keywords
Τυχαία Θέματα