Υπουργείο Υγείας: Οι πολίτες πρέπει να αντιμετωπίζουν όλα τα λιμνάζοντα νερά ως δυνητικά μολυσμένα

Σημαντικές οδηγίες για προστασία μετά από την πλημμύρα έδωσε το υπουργείο Υγείας. Συγκεκριμένα, όπως τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη στην έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποίησε νωρίτερα σήμερα Κυριακή (10/09) το πρωί, ως δυνητικά μολυσμένα θα πρέπει να αντιμετωπίζουν οι πολίτες τα νερά στις περιοχές που έχουν πληγεί από τις πλημμύρες της κακοκαιρίας Daniel.

«Οι πολίτες στις πληγείσες περιοχές θα πρέπει να μην καταναλώνουν μολυσμένο νερό και όλα τα στάσιμα και λιμνάζοντα ύδατα πρέπει να τα αντιμετωπίζουν ως δυνητικά μολυσμένα», εξήγησε η κ. Αγαπηδάκη

στην ενημέρωσή της από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας στη Λάρισα, το οποίο έχει στηθεί για να αντιμετωπιστούν οι πλημμύρες και όλες οι συνέπειες της κακοκαιρίας.

«Οι πολίτες θα πρέπει να χρησιμοποιούν εμφιαλωμένο νερό για κάθε είδους εργασία, για την προσωπική τους υγιεινή, για να καταναλώσουν νερό, για να μαγειρέψουν, ενδεχομένως ακόμα και για εργασίες που πρέπει να κάνουν μέσα στο σπίτι», σημείωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.

Παράλληλα, πρόσθεσε: «Είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι πολίτες ότι σε όλες τις πληγείσες περιοχές διενεργούνται έλεγχοι από το αρμόδιο Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε σχέση με την ποιότητα του νερού και οι κατά τόπους αρχές ανακοινώνουν πότε είναι ασφαλές να έχουν οι πολίτες πρόσβαση και να δώσουν σε κυκλοφορία το δίκτυο υδροδότησης. Άρα, μέχρι να έχουν οι πολίτες επίσημη ενημέρωση από τις τοπικές αρχές ότι το νερό της περιοχής είναι ασφαλές, θα πρέπει να χρησιμοποιούν εμφιαλωμένο νερό».

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν, σύμφωνα με την κα. Αγαπηδάκη, πως είναι εξίσου σημαντικό να αποφεύγουμε την επαφή με τα μολυσμένα ύδατα, τις λάσπες, να μην αφήνουμε τα κατοικίδιά μας να παίζουν μέσα στις λάσπες ή να πίνουν νερό από αυτό, γιατί δεν αποκλείεται να είναι μολυσμένο.

Κατά τα άλλα, κάποιες οδηγίες έδωσε και το υπουργείου μέσα από μια σειρά γραφικών.

Συγκεκριμένα:

Κυκλοφορία σε πλημμυρισμένες περιοχές

Επισημάνσεις για την ασφάλεια των πολιτών

Οδηγίες για την κατανάλωση νερού και τροφίμων

Οδηγίες για τον καθαρισμό του σπιτιού

Οδηγίες σχετικά με ζώα (κατοικίδια ή εκτροφής)

Οδηγίες για προστασία μετά από πλημμύρα

Διαβάστε επίσης:

ΕΟΠΥΥ: Αποστολή φαρμάκων στους πλημμυροπαθείς

Συκώτι: Η αγαπημένη συνήθεια που το προφυλάσσει

ΠΟΕΔΗΝ: Χωρίς πόσιμο νερό το «Αχιλλοπούλειο» του Βόλου – Στα Τρίκαλα μετέφεραν ασθενείς με κορωνοϊό από ιδιωτικό κέντρο αποκατάστασης

Keywords
Τυχαία Θέματα