Ανησυχία στην Κίνα για την δημοτικότητα των Android smartphones

19:30 6/3/2013 - Πηγή: i-TECH4U

Οι σχέσης της χώρας με την Google δοκιμάζονται ακόμα μια φορά.

Η εκτόξευση της δημοτικότητας του Android στα ύψη μπορεί να φέρνει χαμόγελα στην Google, ωστόσο δεν είναι καλοδεχούμενη από όλους –και δεν εννοούμε την Apple. Σύμφωνα με έρευνα του Υπουργείου Βιομηχανίας και IT της Κίνας (η οποία μεταφράστηκε από το Reuters), «η έρευνα και η ανάπτυξη

φορητών λειτουργικών συστημάτων στην χώρα εξαρτάται πολύ απ’ το Android».

Παρότι στο συγκεκριμένο έγγραφο αναγνωρίζονται οι open-source ρίζες του λειτουργικού συστήματος, «η τεχνολογία στον πυρήνα του και η εξέλιξή της ελέγχεται ουσιαστικά απ’ την Google». Το έγγραφο αναφέρει επίσης ότι η Google έκανε διακρίσεις εις βάρος ορισμένων κινεζικών εταιρειών που αναπτύσσουν τα δικά τους λειτουργικά συστήματα, είτε καθυστερώντας την διανομή του κώδικα, είτε αξιοποιώντας εμπορικές συμφωνίες ούτως ώστε να εμποδίσει την ανάπτυξη φορητών συσκευών των συγκεκριμένων εταιρειών.

Ο εκπρόσωπος τύπου της Google στην Κίνα αρνήθηκε φυσικά να σχολιάσει τα παραπάνω, ενώ προς το παρόν το υπουργείο δεν αποφάσισε την λήψη συγκεκριμένων μέτρων. Οι αναλυτές, βέβαια, πιστεύουν ότι το εν λόγω έγγραφο αποτελεί σημάδι για επιβολή περιορισμών στο λειτουργικό σύστημα της εταιρείας. Το ειρωνικό της υπόθεσης είναι πως η Google και το Android κατάφεραν να δώσουν ώθηση στους τοπικούς κατασκευαστές smartphones όπως η ZTE και η Huawei, που με τα δικά τους λειτουργικά συστήματα η αλήθεια είναι πως δεν είχαν καταφέρει και πολλά.

Σύμφωνα με την IDC, η Κίνα ήταν για το 2012 η μεγαλύτερη αγορά smartphones παγκοσμίως (ξεπερνώντας τις Η.Π.Α.), αφού εκεί διατέθηκε το 26,5% της παγκόσμιας παραγωγής smartphones. Στο τρίτο τρίμηνο του 2012, το Android βρισκόταν εγκατεστημένο στο 90% των smartphones της Κίνας, με το ποσοστό του iOS να είναι (προφανώς λόγω υψηλού κόστους) μόλις 4,2%.

Keywords
Τυχαία Θέματα