Ετοιμάζουμε τα πρώτα μελομακάρονα της σεζόν!

17:03 4/12/2022 - Πηγή: Star
Η γιορτινή περίοδος ξεκίνησε και επίσημα. Ακόμα και αν δεν έχεις προλάβει να στολίσεις το δέντρο, το τραπέζι σου είναι γεμάτο από Χριστουγεννιάτικα γλυκά. Μελομακάρονα, κουραμπιέδες, δίπλες και η πιο γλυκιά λίστα της σεζόν έχει μόλις αρχίσει να ξετυλίγεται. Εμείς, σήμερα, εστιάζουμε στα μελομακάρονα. Και στην υπέροχη συνταγή
του Pastry Chef, Δημήτρη Μακρυωνίτη!Θεϊκό γαλακτομπούρεκο με μόλις 6€Υλικά:Υλικά για τα μελομακάρονα:650 γρ. αλεύρι μαλακό380 γρ. σιμιγδάλι ψιλό125 γρ. ζάχαρη άχνη50 γρ. μέλι1 κ.γ κανέλα1/2 κ.γ γαρύφαλλο1 κ.γ σόδα μαγειρική1/2 κ.γ αμμωνία250 ml σπορέλαιο175 ml χυμό πορτοκάλι φρέσκο100 ml νερόΞύσμα από 2 πορτοκάλιαΥλικά για το σιρόπι:500 ml νερό1 κιλό ζάχαρη250 γρ. γλυκόζη50 γρ. μέλι1 ξύλο κανέλας5 συνταγές για γλυκές τάρτες που θα λατρέψειςΕκτέλεση:Εκτέλεση για το σιρόπι:Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι, εκτός από το μέλι και ανακατεύουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρει μία βράση. (η κανέλα να είναι σπασμένη)Έπειτα κατεβάζουμε το κατσαρολάκι μας από τη φωτιά και προσθέτουμε το μέλι ενώ ανακατεύουμε. Αμέσως μετά αφήνουμε στην άκρη να κρύωσει.Εκτέλεση για τα μελομακάρονα:Σε ένα μπολ βάζουμε όλα τα στερεά υλικά για τα μελομακάρονα , μαζί με τα ξύσματα από τα δυο πορτοκάλια και τα ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα.Έπειτα, σε ένα μπρίκι, ζεσταίνουμε το νερό και λίγο πριν πάρει βράση το κατεβάζουμε από τη φωτιά.Αμέσως μετά, σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνουμε όλα τα υγρά υλικά και το μέλι και τα ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα.Αφού ανακατέψουμε καλά τα υγρά υλικά μας, προσθέτουμε σιγά σιγά σε δόσεις (4-5 φορές) το μείγμα με τα στερεά υλικά μας και ανακατεύουμε καλά με το χέρι και σταυρωτά (πάνω ,κάτω, αριστερά, δεξιά), μέχρι να γίνει ένα πολύ μαλακό ζυμαράκι.Έπειτα αδειάζουμε το ζυμάρι στο τραπέζι και με γρήγορες κινήσεις φτιάχνουμε μελομακάρονα στο μέγεθος που επιθυμούμε προσέχοντας να έχουν περίπου το ίδιο μέγεθος ώστε να ψηθούν όλα το ίδιο.Προαιρετικά, μπορούμε να πιέσουμε τη μια πλευρά του μελομακάρονου με μια σίτα, ώστε να δημιουργήσουμε ένα απλό σχέδιο.Τοποθετούμε τα μελομακάρονα σε ταψί όπου πριν έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στη μεσαία σχάρα στις αντιστάσεις, στους 190-200 βαθμούς για 25 έως 30 λεπτά αναλόγως το μέγεθος και το πόσο τραγανά τα θέλουμε.Σιρόπιασμα:Αμέσως αφού βγάλουμε τα μελομακάρονα από το φούρνο, παίρνουμε την κατσαρόλα με τα κρύο σιρόπι, αφαιρούμε την κανέλα και τοποθετούμε μέσα όσα μελομακάρονα χωράει η κατσαρόλα μας ώστε να τα σκεπάζει το σιρόπι.Αφήνουμε τα μελομακάρονα στο σιρόπι ανάλογα με το πόσο σιροπιασμένα τα θέλουμε: 1 λεπτό για ελαφρώς σιροπιασμένα, 1,5-2 λεπτά για μέτρια σιροπιασμένα και πάνω από 2 λεπτά για πολύ σιροπιασμένα.Αφαιρούμε τα μελομακάρονα από το σιρόπι, τα τοποθετούμε σε μια σχάρα που από κάτω έχουμε βάλει αντικολλητικό χαρτί ή ένα ταψί ώστε να στραγγίξουν καλά και γαρνίρουμε με όσο μέλι επιθυμούμε και τριμμένα καρύδια.Τη συνταγή την βρήκαμε στο dimitriosmakrionitis.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα