Πώς να φτιάξετε την πιο νόστιμη αρωματική μαραθόπιτα

12:27 31/5/2021 - Πηγή: Star
Μία πεντανόστιμη πίτα έφτιαξε ο Λάμπρος Βακιάρος το πρωί της Δευτέρας στην εκπομπή «Στη Φωλιά των Κου Κου».Πεντανόστιμη ανοιχτή πίτα με λαχανικάΟ σεφ ετοίμασε αρωματική μαραθόπιτα και έδειξε βήμα-βήμα στους τηλεθεατές τη διαδικασία.Δύο πεντανόστιμες πίτες χωρίς φύλλοΓια τη ζύμη360 γρ. νερό15 γρ. νισεστέ ή κορν φλάουρ30 γρ. ξύδι30 γρ. ελαιόλαδο3 γρ. αλάτι650 - 750 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή σκληρόΓια τη γέμιση3 ματσάκια μάραθο1 ματσάκι μυρώνια1 ματσάκι φρέσκα κρεμμύδια200 γρ σπανάκι καθαρισμένο300 γρ φέτα βαρελίσια3/4 κούπας ελαιόλαδο
για το ψήσιμοΕκτέλεση Για τη μαραθόπιτα στο φούρνουΓια τη ζύμηΒήμα 1Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα υλικά της ζύμης και πλάθουμε σε μια καθαρή επιφάνεια, μέχρι η υφή της να είναι μαλακή και να μην κολλάει στα χέρια μας. Αφήνουμε τη ζύμη για 30 λεπτά να ξεκουραστεί.Βήμα 2Χωρίζουμε τη ζύμη σε 8 μπάλες και ανοίγουμε την κάθε μια.Βήμα 3Με ένα λεπτό πλάστη σε αλευρωμένη επιφάνεια περίπου στο μέγεθος ενός στρογγυλού πιάτου του καφέ. Δουλεύουμε τις ζύμες σε δυάδες.Βήμα 4Αλείφουμε λίγο λάδι στην πάνω πλευρά της πρώτης ζύμης και βάζουμε μια δεύτερη ζύμη από πάνω σαν να φτιάχνουμε ένα σάντουιτς με ελαιόλαδο ενδιάμεσα. Θα φτιάξουμε τέσσερα τέτοια “σάντουιτς”.Βήμα 5 Με τον πλάστη ανοίγουμε το κάθε ζευγάρι ζύμης στο μέγεθος του ταψιού. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και ολοκληρώνουμε τα τέσσερα φύλλα, σε μέγεθος του ταψιού μας.Για τη γέμιση και τη σύνθεσηΒήμα 1Καθαρίζουμε το μάραθο και τα μυρώνια από τα χοντρά κοτσάνια και τα ψιλοκόβουμε.Βήμα 2Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα.Βήμα 3Προθερμαίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι ή κατσαρόλα σε μέτρια θερμοκρασία. Προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το φρέσκο κρεμμύδι για 2’. Προσθέτουμε το σπανάκι και τα μυρωδικά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 3’-4’. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, αποσύρουμε από την εστία και θρυμματίζουμε τη φέτα.Βήμα 4 Αλείφουμε ένα ταψί 30Χ40 με ελαιόλαδο, βάζουμε δύο από τα φύλλα της πίτας με ελαιόλαδο ενδιάμεσα. Προσθέτουμε τη γέμιση και στη συνέχεια τα δύο τελευταία φύλα από πάνω. Γυρίζουμε τις άκρες προς τα μέσα, χαρίσουμε και ραντίζουμε με αρκετό ελαιόλαδο. *Σε αντίθεση με τη διαδικασία της γέμισης για τις μαραθόπιτες στο τηγάνι, μαγειρεύουμε τη γέμιση λιγότερο καθώς θα ψηθεί στο φούρνο για μεγαλύτερη διάρκεια.Βήμα 5Ψήνουμε για 50’-60’ μέχρι η πίτα να έχει ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.Για τη μαραθόπιτα στο τηγάνιΓια τη ζύμηΒήμα 1Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα υλικά της ζύμης και πλάθουμε σε μια καθαρή επιφάνεια, μέχρι η υφή της να είναι μαλακή και να μην κολλάει στα χέρια μας. Αφήνουμε τη ζύμη για 30 λεπτά να ξεκουραστεί.Βήμα 2Χωρίζουμε τη ζύμη σε περίπου 30 μικρά μπαλάκια των 35 -40 γρ. .Βήμα 3Με ένα λεπτό πλάστη σε αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγουμε το κάθε μπαλάκι περίπου στο μέγεθος ενός μεσαίου τηγανιού όπου και θα τηγανίσουμε. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τις υπόλοιπες ζύμες και καλύπτουμε με μια πετσέτα να μην ξεραθούν.
*Μπορούμε να ανοίξουμε τη ζύμη με ψιλό σιμιγδάλι αντί για αλεύρι για πιο τραγανό αποτέλεσμα.Για τη γέμισηΒήμα 1Καθαρίζουμε το μάραθο και τα μυρώνια από τα χοντρά κοτσάνια και τον ψιλοκόβουμε.Βήμα 2Προθερμαίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι ή κατσαρόλα σε μέτρια θερμοκρασία. Προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε το φρέσκο κρεμμύδι για 2’. Προσθέτουμε το σπανάκι και τα μυρωδικά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου 15’-20’ μέχρι να ΄χάσουν τα υγρά τους και να αλλάξουν ελαφρώς χρώμα. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, αποσύρουμε από την εστία θρυμματίζουμε τη φέτα και αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά. *Σε αντίθεση με τη διαδικασία της γέμισης για τις μαραθόπιτες στο φούρνο, μαγειρεύουμε τη γέμιση περισσότερο καθώς το τηγάνισμα είναι αρκετά σύντομο και η γέμισης δεν θα μπορέσει να μαγειρευτεί.Για τη σύνθεση και το τηγάνισμαΒήμα 1 Σε αλευρωμένη επιφάνεια τοποθετούμε μία από τις ζύμες και στη συνέχεια προσθέτουμε 2 κ.σ. από τη γέμιση απλώνοντας την στην επιφάνεια της αφήνοντας ένα δάχτυλο κενό περιμετρικά. Ένα πινέλο και λίγο νερό αλείφουμε την περίμετρο της ζύμης και στη συνέχεια τοποθετούμε μία δεύτερη ζύμη από πάνω (σαν καπάκι) και πιέζουμε με τα δάχτυλα μας στο σημείο όπου έχουμε βάλει το νερό για να κολλήσει καλά. Με ένα πιρούνι πιέζουμε περιμετρικά την πίτα έτσι ώστε να σιγουρευτούμε ότι δεν θα μας ανοίξει στο τηγάνι.Βήμα 2Προθερμαίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια θερμοκρασία και προσθέτουμε περίπου 2 κ.σ. ελαιόλαδο.Βήμα 3Με προσοχή μεταφέρουμε την μαραθόπιτα στο τηγάνι και τηγανίζουμε μέχρι να δούμε ότι αρχίζει και φουσκώνει, περίπου στα 2’-3’. Ψήνουμε από την άλλη πλευρά και στη συνέχεια την μεταφέρουμε σε ένα πιάτο με απορροφητικό χαρτί. Επαναλαμβάνουμε την διαδικασία με την υπόλοιπη ζύμη και γέμιση.Δείτε την εκπομπή «Στη Φωλιά των Κου Κου».
Keywords
Τυχαία Θέματα