Ίχνη ραδιενεργού ιωδίου εντοπίστηκαν στη Ρωσία

Σε επιφυλακή οι υγειονομικές αρχέςΊχνη ραδιενεργού ιωδίου από την κατεστραμμένη πυρηνική μονάδα της Ιαπωνίας ανιχνεύτηκαν στο ανατολικό άκρο της Ρωσίας, αλλά δε δημιουργούν καμία απειλή για την υγεία, δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι.

Δοκιμές του αέρα στην περιοχή Πριμόριε της Ρωσίας, από το Σάββατο έως και σήμερα, εντόπισαν ίχνη ιωδίου -131, αναφέρει στην ιστοσελίδα του ο επικεφαλής της μετεωρολογικής υπηρεσίας της περιοχής, Μπόρις Μπουλάι.

«Η συγκέντρωσή του είναι πάνω από 100 φορές χαμηλότερη από το αποδεκτό επίπεδο και ως εκ τούτου δεν αντιπροσωπεύει απειλή
για την υγεία των ανθρώπων», προσθέτει η ίδια πηγή.

Τα επίπεδα ακτινοβολίας που ανιχνεύτηκαν στην Προμόριε κυμάνθηκαν μεταξύ 7 και 16 μικρορέντγκεν (microroentgens) την ώρα, κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, που είναι εντός των φυσιολογικών ορίων, προσθέτει η υπηρεσία. Οι ρωσικές αρχές δηλώνουν ότι τα επίπεδα μέχρι 30 microroentgens την ώρα θεωρούνται ασφαλή.

Η πρωτεύουσα της Προμόριε, το Βλαδιβοστόκ, μια πόλη 600.000 κατοίκων , βρίσκεται απέναντι από την Θάλασσα της Ιαπωνίας και περίπου 800 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της μονάδας της Φουκουσίμα.

Στο μεταξύ ένας ιάπωνας υπουργός άφησε να εννοηθεί ότι κρατική βοήθεια πιθανώς να ζητηθεί από την εταιρεία Tokyo Electric Power Co. (TEPCO), τον φορέα εκμετάλλευσης την κατεστραμμένης πυρηνικής μονάδας.

Δεν διευκρίνισε πάντως αν αυτό θα μπορούσε να λάβει τη μορφή της εθνικοποίησης της εταιρείας, όπως ορισμένοι παρατηρητές έχουν εικάσει, ή κάποιου άλλου μηχανισμού στήριξης.

Η TEPCO αγωνίστηκε να αποτρέψει μια ενδεχόμενη καταστροφή στη Φουκουσίμα, μετά τις σοβαρές ζημιές που υπέστη από τον σεισμό και το τσουνάμι στις 11 Μαρτίου. Η εξέλιξη της κατάστασης υπερέβη τις δυνατότητες της TEPCO με αποτέλεσμα να προκληθούν εκρήξεις και διαρροές ραδιενέργειας.

Τεράστιες αξιώσεις για αποζημιώσεις αναμένονται, και οι παρατηρητές αμφιβάλλουν αν η εταιρεία έχει την οικονομική δυνατότητα να τις καλύψει ή να πληρώσει για την διακοπή της λειτουργίας της μονάδας
Keywords
Τυχαία Θέματα