Καταστροφικές οι πλημμύρες στον Έβρο


Σύσταση τριμελούς επιτροπής για την αντιμετώπιση του φαινομένουΗ υπερχείλιση του ποταμού Έβρου είναι ένα πρόβλημα που ανακύπτει κάθε χειμώνα κάνοντας δραματική την κατάσταση για τους κατοίκους.

«Με μπαλώματα, τα οποία στοιχίζουν, μάλιστα, πολλά εκατομμύρια ευρώ, δεν υπάρχει περίπτωση να λυθεί το πρόβλημα που ανακύπτει κάθε χειμώνα, τα τελευταία χρόνια» εκτίμησε ο επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, Στυλιανός Σκιάς.

Ο ίδιος ανέφερε ότι το πρόβλημα «θα επιδεινώνεται ολοένα και περισσότερο, αφού από καμία εμπλεκόμενη πλευρά
- Ελλάδα, Βουλγαρία και Τουρκία - δε φαίνεται να υπάρχει πρόθεση για την επί της ουσίας επίλυση του προβλήματος».

Μιλώντας στο περιθώριο ημερίδας με θέμα, «Η συμβολή της Τεχνικής Γεωλογίας στα έργα ανάπτυξης και υποδομής στη Β. Ελλάδα», ο κ. Σκιάς τόνισε πως η στάθμη του νερού στον Έβρο φθάνει σε πολύ υψηλά επίπεδα και μπορεί πλέον να έχει αντικατασταθεί η ξύλινη ράβδος που χρησιμοποιούταν, με ένα σύγχρονο σύστημα αυτόματής καταγραφής με τηλεματικό τρόπο μεταφοράς πληροφοριών, «αλλά κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι αυτό θα λειτουργεί, με δεδομένο ότι το κόστος συντήρησής του είναι αρκετά υψηλό».

Κατά τον κ. Σκιά, ουσιαστική αντιμετώπιση του θέματος με την υπερχείλιση του ποταμού Έβρου, μπορεί να γίνει μόνον με τη σύσταση τριεθνούς επιτροπής, η οποία θα αναλάβει να διαχειριστεί το πρόβλημα των υδατικών πόρων συνολικά. Εάν δεν συσταθεί η συγκεκριμένη επιτροπή το πρόβλημα με την άνοδο της στάθμης του νερού στον Έβρο «θα μας ταλαιπωρεί για πολλά χρόνια ακόμα».

Τέλος, ερωτηθείς για τις δύο επιτροπές που συστάθηκαν πέρσι, μία μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας κι άλλη μία με την Τουρκία, εκτίμησε πως εάν δεν εφαρμοστούν καινούριοι κανόνες υδροδιπλωματίας, δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα από τις συνομιλίες τους.


Keywords
Τυχαία Θέματα