Νέα θεραπεία για τη σκλήρυνση κατά πλάκας

Ένα νέο φαρμακευτικό σκεύασμα θα έχουν σύντομα στη διάθεσή τους οι ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας. Η πρώτη από του στόματος θεραπεία για τη νόσο (χάπι) έλαβε πρόσφατα την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και συνεπώς το επόμενο διάστημα θα κυκλοφορήσει στην Ευρώπη.

Το σκεύασμα που περιέχει τη δραστική ουσία φινγκολιμόδη εγκρίθηκε για ασθενείς με υποτροπιάζουσα διαλείπουσα σκλήρυνση κατά πλάκας
οι οποίοι δεν ανταποκρίνονται στη θεραπεία με βήτα-ιντερφερόνη καθώς και για ασθενείς με ταχέως εξελισσόμενη σοβαρή υποτροπιάζουσα-διαλείπουσα σκλήρυνση κατά πλάκας.

«Πρόκειται για ένα φάρμακο - ορόσημο για την Ευρώπη όσον αφορά τον τρόπο αντιμετώπισης της χρόνιας, εκφυλιστικής αυτής νόσου» δήλωσε ο καθηγητής Hans-Peter Hartung, καθηγητής και πρόεδρος του τμήματος Νευρολογίας του γερμανικού πανεπιστημίου Heinrich-Heine. «Είναι η πρώτη εγκεκριμένη θεραπεία για τη σκλήρυνση κατά πλάκας, η οποία συνδυάζει το θεραπευτικό όφελος με τη σημαντική αποτελεσματικότητα της χορήγησης σε μορφή καψακίου (κάψουλας), κάτι που για τους περισσότερους ασθενείς συνιστά ευχάριστη πρόσθετη επιλογή».

Σύμφωνα με τη φαρμακευτική εταιρία που το παράγει, το φάρμακο μελετήθηκε σε 4.000 ασθενείς παγκοσμίως. Η έρευνα έδειξε ότι η χορήγησή του μπορεί να μειώσει τις υποτροπές της νόσου έως και 52% σε έναν χρόνο, ενώ η διετής ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο μελέτη έδειξε ότι μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο επιδείνωσης της αναπηρίας.
Keywords
Τυχαία Θέματα