Νόμιμη η κατασκευή γκαράζ στην πλατεία Αιγύπτου

Κανένα πρόβλημα όσον αφορά στο υπόγειο πενταώροφο γκαράζ 400 θέσεων στη πλατεία Αιγύπτου, στο κέντρο της Αθήνας, δεν διαπιστώνει το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο με απόφασή του απορρίπτει προσφυγές κατοίκων της συγκεκριμένης περιοχής που ζητούν ακύρωση λειτουργίας του έργου. Βέβαια, η κατασκευή του υπόγειου σταθμού αυτοκινήτων έχει ολοκληρωθεί εδώ και χρόνια και ο χώρος έχει δοθεί στη διάθεση των οδηγών από το 2005!

Κάτοικοι,
ωστόσο, της περιοχής που προσέφυγαν στο ΣτΕ ζητούσαν να ακυρωθεί η από 18.11.2004 απόφαση του τότε υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, με την οποία εγκρίθηκε η μελέτη κατασκευής υπογείου γκαράζ στην πλατεία Αιγύπτου, όπως και να ακυρωθεί η σχετική οικοδομική άδεια.

Μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια της συζήτησης της υπόθεσης στο ΣτΕ οι προσφεύγοντες υποστήριξαν ότι η περιοχή τους έχει υποβαθμιστεί και γιατί στον υπέργειο χώρο της πλατειάς Αιγύπτου υπάρχει η αφετηρία των υπεραστικών λεωφορείων της Αττικής που, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους, δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα ηχορύπανσης, ατμοσφαιρικής και περιβαλλοντικής ρύπανσης.

Το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ απέρριψε τους παραπάνω ισχυρισμούς τους και με την υπ. αριθμόν 900/2011 απόφασή του έκρινε ότι από την κατασκευή του υπόγειου γκαράζ και την ύπαρξη της αφετηρίας υπεραστικών λεωφορείων δεν μειώνεται ο κοινόχρηστος χώρος της πλατείας, αλλά αντίθετα αυξάνεται. Παράλληλα, έκριναν ότι η αφετηρία των λεωφορείων δεν αποτελεί σταθμό υπεραστικών λεωφορείων κατά την έννοια του ΠΔ 79/2004.

Το θέμα, πάντως, της αφετηρίας των λεωφορείων δεν έχει κλείσει ακόμη, καθώς οι κάτοικοι κατέθεσαν αγωγή στο Ειρηνοδικείο Αθηνών, η οποία συζητήθηκε και αναμένεται η έκδοση της σχετικής απόφασης.
Keywords
Τυχαία Θέματα