Οι αστυνομικοί να ανοίγουν πυρ προτείνει ο Σαρκοζί

Ακροδεξιά στροφή για να προσελκύσει ψηφοφόρους
Πρόταση να υιοθετηθεί μια νέα πολιτική, ώστε να επιτρέπεται σε αστυνομικούς να ανοίγουν πυρ όταν καταδιώκουν υπόπτους, κατέθεσε ο απερχόμενος πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, συνεχίζοντας την προσπάθειά του να προσελκύσει ψηφοφόρους του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου εν όψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών,
στις 6 Μαΐου. Ωστόσο, η νέα αύξηση της ανεργίας, στο υψηλότερο επίπεδο από το Σεπτέμβριο του 1999, αποτελεί νέο πλήγμα για τον συντηρητικό Σαρκοζί, ο οποίος προσπαθεί να μειώσει το προβάδισμα του υποψηφίου του Σοσιαλιστικού Κόμματος Φρανσουά Ολάντ.
Ο Νικολά Σαρκοζί κινδυνεύει να γίνει ο πρώτος Γάλλος πρόεδρος που θα ηττηθεί στην προσπάθεια επανεκλογής του, εδώ και πάνω από 30 χρόνια, λόγω και της οικονομικής κρίσης. Ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε για 11ο συνεχόμενο μήνα τον Μάρτιο στα 2,88 εκατομμύρια, ή 7,2% σε ένα χρόνο.
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, δέκα ημέρες πριν τις εκλογές, δείχνουν πως η προσπάθεια του Σαρκοζί να προσελκύσει τα 6,4 εκατ. εκλογείς που ψήφισαν την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν δεν έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Δημοσκόπηση του TNS Sofres κατέδειξε ότι ο Ολάντ, που κέρδισε τον πρώτο γύρο την Κυριακή, διατηρεί προβάδισμα 10 μονάδων, με 55% των προθέσεων ψήφου εν όψει του δεύτερου γύρου την 6η Μαΐου. Δημοσκόπηση του CSA έδειξε ότι ο Ολάντ προηγείται με 54% και ο Σαρκοζί συγκεντρώνει το 46%.
Ο Ολάντ, σε δηλώσεις του στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2, είπε ότι «υπάρχουν όλες οι συνθήκες για να νικήσουμε… έχουμε την ορμή», σημειώνοντας πως «ο απερχόμενος πρόεδρος έχει πει ότι θα κριθεί για την ανεργία, και θα κριθεί. Είχε υποσχεθεί να μειώσει την ανεργία στο 5% και τώρα είναι στο 10%».
Παράλληλα, τάχθηκε εναντίον της λεγόμενης πολιτικής της «άδειας καρέκλας» -της αποχής από τις διαδικασίες της ΕΕ- για την επαναδιαπραγμάτευση του Δημοσιονομικού Συμφώνου, εκτιμώντας πως αυτή «μπορεί να γίνει» μέσω διαπραγματεύσεων, όχι «απειλών».
Ολάντ: «Δεν θα αποφασίζει η Γερμανία για όλη την Ευρώπη»
«Δεν είναι η Γερμανία αυτή που πρόκειται να αποφασίζει για όλη την Ευρώπη» υπογράμμισε εξάλλου, αναφερόμενος στο ζήτημα της πολιτικής για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Προέβλεψε, μάλιστα, ότι θα έχει μια «σκληρή αλλά φιλική» συζήτηση με την Άνγκελα Μέρκελ για την επαναδιαπραγμάτευση του Συμφώνου.
Η Γερμανίδα καγκελάριος «θα συνεργαστεί καλά και σε κλίμα εμπιστοσύνης με τον πρόεδρο της Γαλλίας όποιος κι αν είναι αυτός» διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο Στέφεν Ζάιμπερτ, εκπρόσωπός της Άνγκελα Μέρκελ.
Και απαντώντας στον Ολάντ περί γερμανικών αποφάσεων στην Ευρώπη, ο εκπρόσωπος τόνισε ότι «οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων 25 χωρών έχουν βάλει την υπογραφή τους κάτω από το Δημοσιονομικό Σύμφωνο. Μόνο η Βρετανία και η Τσεχική δημοκρατία δεν το έχουν υπογράψει».
Ο Ολάντ επικρίνει, επίσης, τον Σαρκοζί διότι υιοθετεί τις πολιτικές θέσεις της ακροδεξιάς, ειδικά σε θέματα όπως το μεταναστευτικό ή η εθνική ταυτότητα των
Keywords
Τυχαία Θέματα