Το ΔΝΤ διαψεύδει ότι πιέζει την Ελλάδα για αναδιάρθρωση-''κούρεμα'' του χρέους - Ύποπτος ο ρόλος του Der Spiegel!




- Σύμφωνα με το Der Spiegel το ζητά αιφνιδιαστικά το ΔΝΤ που δεν πιστεύει πια στη διάσωση της Ελλάδας
- Πριν από λίγες ημέρες ο επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ευρώπη είχε δηλώσει ότι είναι βέβαιος ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο!
- Διφορούμενη δήλωση από τον εκπρόσωπος
Κομισιόν
- Δεύτερη κατηγορηματική διάψευση για αναδιάρθρωση του χρέους από τον Γ.Παπακωσταντίνου

Ώρα 17.23 και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διέψευσε, με σχετική καθυστέρηση άρθρο-προδημοσίευση του γερμανικού περιοδικού Spiegel το οποίο ανέφερε ότι η Ελλάδα δέχεται πιέσεις από το ΔΝΤ για να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της.

"Οπως έχουμε πει επανειλημμένα το ΔΝΤ υποστηρίζει τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά τη μη αναδιάρθρωση χρέους και την αποφασιστικότητά της να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της", δήλωσε εκπρόσωπος του ΔΝΤ στο πρακτορείο Ρόιτερς.

Το θρίλλερ με την υποτιθέμενη απότομη στροφή 180 μοιρών από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το είχε ''ανεβάσει'' το πρωί το Spiegel που, σύμφωνα με προδημοσίευση ρεπορτάζ του, έγραφε πως το ΔΝΤ πιέζει τώρα πια για ταχύτατη αναδιάρθρωση του χρέους.

Σύμφωνα μάλιστα με το Spiegel, που ΔΕΝ ανέφερε ΠΟΤΕ πηγές της είδησης, την απαίτηση για αναδιάρθρωση του χρέους διατύπωσαν ΗΔΗ υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι του ΔΝΤ σε συνομιλίες τους τις προηγούμενες ημέρες με στελέχη ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.

''Είναι αναγκαίο να μειωθεί το βάρος του χρέους από 150% περίπου επί του ΑΕΠ, που είναι σήμερα, με ''κούρεμα'' του χρέους και παράλληλα επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ομολόγων και μείωση των τοκοχρεολυσίων'' είναι τα επιχειρήματα των εκπροσώπων του ΔΝΤ.

Με τις λύσεις που προτείνει το ΔΝΤ, αυτομάτως, ως πρώτη συνέπεια οι κάτοχοι ελληνικών κρατικών ομολόγων θα αναγκαστούν να παραιτηθούν από μέρος των αξιώσεών τους, δηλαδή θα χάσουν μέρος των χρημάτων τους που θα ισούται με το ύψος της αναδιάρθρωσης.

Το ΔΝΤ πιστεύει πως η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει αμέσως να αρχίσει συνομιλίες με τους δανειστές-κατόχους ομολόγων και να τους ανακοινώσει τη σχεδιαζόμενη αναδιάρθρωση χρέους.
Σύμφωνα με διαρροές το ΔΝΤ δεν ανακοινώνει ακόμα τις προτάσεις για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους για να μην δημιουργήσει μεγαλύτερα πρόβληματα στην Πορτογαλία που βρίσκεται τώρα στο στόχαστρο των αγορών.

Το δημοσίευμα αυτό είναι τελείως αντίθετο με όσα δήλωνε τον περασμένο μήνα ο επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ευρώπη Αντόνιο Μπόρχες, ότι δηλαδή : ''είμαι βέβαιος ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, η Ελλάδα έχει σημειώσει προόδους και στον τραπεζικό τομέα''.

Πάντως ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου από εχθές, που δεν είχε γίνει γνωστό το δημοσίευμα, απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας, σε δηλώσεις που έκανε σε συνέδριο στο Τσερνόμπιο της Βόρειας Ιταλίας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Dow Jones Newswires.

''Δεν είμαι ο μόνος'' που απορρίπτει την ιδέα αυτή, είπε ο Υπουργός σε συνέντ
Keywords
Τυχαία Θέματα