ΚΑΒΑΛΙΕΡΑΤΟΣ | Από την Ιταλία αντέχεται... Από την Φινλανδία απαγορεύεται

Μέσα σε 24 ώρες τα συναισθήματα άλλαξαν, όχι όμως και η πραγματικότητα. Η μία ήττα είναι μέσα στο πρόγραμμα, το ζητούμενο πλέον είναι να μην γίνει και δεύτερο στραβοπάτημα, που θα ισοδυναμεί με απόπειρα αυτοκτονίας.

Ετσι όπως διεξάγεται το Ευρωμπάσκετ, κάθε ομάδα είναι υποχρεωμένη να "καθαρίζει" αμέσως το μυαλό της και να σκέφτεται το αμέσως επόμενο παιχνίδι. Κάποιοι βέβαια ξέρουν από τώρα τη θέση τους, τις νίκες ή τις ήττες που θα κουβαλήσουν. Κάποιοι άλλοι είναι υποχρεωμένοι να περιμένουν τα αποτελέσματα

των άλλων, η Ελλάδα βρίσκεται στην κατηγορία των ομάδων που ακόμα δεν γνωρίζει αν θα πάρει μαζί της νίκη στη Λουμπλιάνα. Γνωρίζει ήδη ότι θα κουβαλήσει ήττα, αν όμως χάσει και δεύτερη φορά θα ταξιδέψει με εντελώς άδειες αποσκευές. Κι έτσι όπως θα έχουν διαμορφωθεί τα πράγματα, θα χρειάζεται 3 στα 3 στη δεύτερη φάση, ώστε να προκριθεί στην 8αδα.

Δεν είναι παίξε-γέλασε το σημερινό παιχνίδι, που γίνεται μεσημέρι, σχεδόν 15 ώρες μετά την πρώτη ήττα στο τουρνουά. Είναι ένας αγώνας ουσιαστικά της δεύτερης φάσης, που μπορεί να δώσει τη μισή πρόκριση στους "8". Από την άλλη, μια νίκη επί της Φινλανδίας μπορεί να φέρει την Εθνική στην ίδια ακριβώς μοίρα με την Ισπανία, την Σλοβενία και την Κροατία. Αν η Κροατία κερδίσει απόψε την Τσεχία, περνάει στην επόμενη φάση και η τριάδα από τον όμιλο της Λουμπλιάνα, θα έχει ρεκόρ 1-1. Οσο και η Εθνική, δηλαδή. Στο 2-0 θα βρίσκεται μόνο η Ιταλία, στο 0-2 η Φινλανδία. Φανταστείτε πώς θα είναι η κατάσταση αν η Ελλάδα βρεθεί στη θέση της Φινλανδίας, όταν θα αρχίσει η δεύτερη φάση. Στην πράξη τίποτα δεν θα έχει τελειώσει, όμως η Εθνική θα είναι με την πλάτη στον τοίχο και με την ψυχολογία τσαλακωμένη.

Επί του παρόντος, λοιπόν, χρειάζεται ψυχραιμία, διότι υπάρχει σε λίγες ώρες ένα πολύ κρίσιμο παιχνίδι, απέναντι σε μια ομάδα που παίζει δίχως άγχος, έχοντας ήδη πετύχει τον βασικό της στόχο. Πέρασε χάρη στο δώρο του Σβεντ και κόντρα στην Ελλάδα θα προσπαθήσει να κάνει τη δεύτερη υπέρβαση. Με 2.000 Φινλανδούς στις εξέδρες, έχει και τη μάχη της κερκίδας δικιά της. Βέβαια η ποιότητα των δύο ομάδων δεν συγκρίνεται, αλλά κίνδυνος υπάρχει. Γι αυτό και κανείς δεν έχει δικαίωμα να σκέφτεται τι έγινε με την Ιταλία.

Η κριτική και η αυτοκριτική μπορούν να περιμένουν για λίγο, αρκεί τα όποια λάθη έγιναν να μην ακολουθήσουν την ομάδα και σήμερα. Οι εγωισμοί να μείνουν στην άκρη, η αλαζονεία ούτως ή άλλως έφυγε από μόνη της μετά την ήττα από την Ιταλία. Η επιστροφή του Βασίλη Σπανούλη ανεβάζει ένα επίπεδο την Εθνική, αν έπαιζε κόντρα στους "ατζούρι" μάλλον δεν θα συζητούσαμε τα αίτια του χαμένου βαθμού, αλλά για το 4 στα 4. Οι συγκυρίες βοήθησαν την Ιταλία, που παίζει ουσιαστικά στην έδρα της σε αυτό το Ευρωμπάσκετ. Ας μην το ξεχνάμε κι αυτό, διότι η ομάδα του Πιανιτζάνι παίζει λες και έχει φτερά στα πόδια μέχρι τώρα. Κι ας της λείπουν οι ΝΒΑερς. Ισως να της κάνει και καλό ότι έγινε ομάδα που έχει και σολίστες και ρολίστες και όχι ένα σύνολο που ο καθένας ενδιαφέρεται μόνο για τον εαυτό του.

Keywords
Τυχαία Θέματα