ΚΟΤΖΙΑΣ | Το "πράσινο" τέλος που αρμόζει στον Μάικ Μπατίστ

Στη ζωή πρέπει να παλέψεις για να φθάσεις ψηλά.

Και ο Μάικ Μπατίστ ανήκει σε αυτή τη κατηγορία. Δεν έγινε ντραφτ στο ΝΒΑ, στην αρχή πέρασε απαρατήρητος από τις ομάδες του καλύτερου πρωταθλήματος του κόσμου, έκανε τα πρώτα επαγγελματικά του βήματα σε μικρές ομάδες της Ευρώπης. Επαιξε στην Σαρλερουά και στην ιταλική Μπιέλα. Ωσπου οι πολύ καλές εμφανίσεις στην Ιταλία (κυρίως αυτές) του έδωσαν το εισιτήριο για το ΝΒΑ και τους Γκρίζλις.

Μία χρονιά αφότου είχε φορέσει την φανέλα τους ο Αντώνης Φώτσης. Τη συνέχεια την γνωρίζετε άριστα και είναι χρωματισμένη στα "πράσινα": ευρωλίγκες, πρωταθλήματα, Κύπελλα, δόξες, απίστευτα χρήματα. Εγινε ο αγαπημένος όχι μόνο του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, αλλά και του κόσμου του Παναθηναϊκού. Δεν έγινε λατρεία των φιλάθλων, γιατί απλά ήταν ένας πολύ καλός παίκτης. Εγινε ακόμη γιατί τα έδινε όλα στα παιχνίδια και διότι επίσης (πάνω από όλα) τα επιτυχημένα αποτελέσματα του "τριφυλλιού" ήταν η πλειοψηφία.

Πέρυσι το καλοκαίρι έγινε επανάσταση στο ΟΑΚΑ και ο Μπατίστ ήταν από αυτούς, που γύρισαν τη πλάτη στον Παναθηναϊκό: ακολούθησε τη πόρτα της εξόδου, λόγω της αποχώρησης του Ομπράντοβιτς, αλλά και λόγω των χρημάτων. Σε σχέση με το νέο διοικητικό και οικονομικό καθεστώς των "πρασίνων", μπορούσε να βρει πολλά περισσότερα χρήματα στο εξωτερικό. Οπερ και εγένετο. Στην Πόλη και την Φενέρ, όμως, δεν βρήκε τίποτα πέρα από πολλά χρήματα. Πήρε εν τέλει, χωρίς να το ευχαριστηθεί, το εφάπαξ του στην Τουρκία και να που ήρθε η ώρα να πάρει τον δρόμο της επιστροφής. Ο Παναθηναϊκός και ο κόσμος της ομάδας δεν του κράτησαν κακία. Οι στιγμές στο εντός έδρας ματς με τους Τούρκους δεν ξεχνιούνται. Και ο Μπατίστ έρχεται τώρα να ανταποδώσει για τα περυσινά, αλλά πάνω από όλα βέβαια για να κλείσει έτσι όπως πρέπει τη λαμπρή του πορεία. Θα παίξει για λίγα χρήματα στο "τριφύλλι" και θα κρεμάσει τη φανέλα του με τιμές και δόξες στο ΟΑΚΑ, κλείνοντας 10 χρόνια παρουσίας στον έξι φορές πρωταθλητή Ευρώπης. Για τους Παναθηναϊκούς δεν είναι ο Μάικ Μπατίστ, αλλά ο δικός τους Μιχάλης. Εστω και αν ποτέ δεν πήρε σάρκα και οστά η επί χρόνια φήμη περί απόκτησης ελληνικού διαβατηρίου.

Πάμε και στο αγωνιστικό: τι μπορεί να δώσει ο 36χρονος, που προέρχεται από τη χειρότερη χρονιά της καριέρας του; Αρκετά έως πολλά μπορεί να δώσει, γιατί δεν θα παίζει πολύ. Δεν χρειάζεται να παίζει πολύ. Θα έρχεται από τον πάγκο και θα βουλώνει τρύπες. Φέτος δεν έπαιξε καλά, αλλά δεν φταίει μόνο αυτός. Φταίει και η γενικότερη μετριότητα της Φενέρ.

Ο Παναθηναϊκός με την απόκτηση του Μπατίστ σφραγίζει ένα εξαιρετικό ρόστερ, που για το ελληνικό πρωτάθλημα (και με δεδομένο εκτός των άλλων ότι ο Ολυμπιακός ξεκινάει -αν δεν ανατραπεί η απόφαση- με μείον 2 βαθμούς) τον καθιστά φαβορί. Για την Ευρωλίγκα τα πράγματα θα είναι πιο δύσκολα καθώς πλέον θα τον περιμένουν (πέρυσι αιφνιδίασαν οι "πράσινοι" και ειδικά με την Μπαρτσελόνα) και συν τοις άλλοις οι με πολύ σπουδαίο ρόστερ ομάδες είναι περισσότερες από πέρυσι. Εννοείται ότι ακόμη είναι πάρα πολύ νωρίς για οριστικές κρίσεις, στο γήπεδο φαίνονται όλα, αλλά αυτή είναι μία πρώτη προσέγγιση. Αλλωστε δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε, που ο Ολυμπιακός με τις δάφνες της δεύτερης συνεχόμενης Ευρωλίγκας, πήγε να σαρώσει και στο πρωτάθλημα, με τον Παναθηναϊκό, όμως, να ανατρέπει τα προγνωστικά και να παίρνει παλικαρίσιο τίτλο.

Keywords
Τυχαία Θέματα