ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ | Μπαρτζώκας: «Σχεδόν θρησκεία ο Ολυμπιακός»

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας δεν φοβάται την πίεση που ακολουθεί τον «τιμονιέρη» του Ολυμπιακού, όπως φάνηκε από όσα δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε με αφορμή την κατάκτηση του Διηπειρωτικού Κυπέλλου από τους «ερυθρόελυκους».

«Κοιτάξτε, είμαι φίλαθλος του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου. Οι ομάδες αναπτύσσονται, γνωρίζω για την κόντρα της Φλαμένγκο και της Φλουμινένσε και πως στον Ολυμπιακό έχουν αγωνιστεί οι Ριβάλντο και

Ζιοβάνι, δύο άσοι. Εκτός ποδοσφαίρου, ο Όσκαρ Σμιντ και ο Μαρσέλ ντε Σόουζα είναι οι αυτοί που γνωρίζω καλύτερα και όσοι έχουν παίξει στο ΝΒΑ, όπως και ο Μαρσέλο Χουέρτας της Μπαρτσελόνα. Θυμάμαι καλά τα παιχνίδια του 1990 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, όπου ο Όσκαρ και ο Παναγιώτης Γιαννάκης, του οποίου αργότερα ήμουν βοηθός, ήταν απίθανοι. Δεν θυμάμαι τους αριθμούς τους, αλλά ήταν ένα σόου των δύο, κάτι πραγματικά αξέχαστο», είπε αρχικά ο προπονητής του Ολυμπιακού στην ιστοσελίδα balanacesta.blogosfera.uol, ενώ στη συνέχεια και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε:

...στο γεγονός ότι είναι ένας από τους νεαρότερους προπονητές στο υψηλό επίπεδο: «Δεν είμαι τόσο νεαρός, αλλά εντάξει. Αν δουλεύεις στο υψηλότερο επίπεδο, δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Πρέπει να εστιάσεις ψηλά και να είσαι πάντοτε συγκεντρωμένος σε ψηλό επίπεδο. Όλοι εδώ είναι επαγγελματίες και αξίζουν αυτής της συμπεριφοράς. Από τον μικρότερο ως τον μεγαλύτερο. Δεν υπάρχει διαφορετικό επίπεδο αντίδρασης από κανέναν εδώ και μπορώ να σε διαβεβαιώσω για . Στην προπόνηση βελτιωνόμαστε και παρότι είχαμε ένα πολύ νεανικό ρόστερ και κάναμε λιγότερες επενδύσεις σε σχέση με άλλες ομάδες στην Ευρώπη, κατακτήσαμε την Ευρωλίγκα πέρυσι».

...στην πίεση που έχιε να διαχειριστεί: «Ο Ολυμπιακός είναι μία θρησκεία, είναι ένας παραδοσιακός οργανισμός στην Ελλάδα, με περίπου 50% των φιλάθλων της χώρας να τον υποστηρίζουν. Δεν γνωρίζω αν ο κόσμος εδώ (σ.σ.Βραζιλία) το αντιλαμβάνεται αυτό, αλλά υπάρχει μεγάλη πίεση όταν πρόκειται για το μπάσκετ. Υπάρχουν εφημερίδες, τηλεοπτικά κανάλια, ιστοσελίδες που καλύπτουν την ομάδα και μερικές φορές πρέπει να προσέχω στις δηλώσεις μου να μην υπερβαίνω το μέτρο. Είμαστε η πιο δημοφιλής ομάδα, ο Ολυμπιακός είναι σχεδόν θρησκεία στην Ελλάδα. Είναι η πιο δημοφιλής ομάδα στη χώρα».

Έχουμε ιστορία στο ποδόσφαιρο και στο βόλεϊ επίσης. Ήμουν Ολυμπιακός από παιδί και μπορείς να καταλάβεις πόσο υπερήφανος είμαι που ανέλαβα την καθοδήγηση της ομάδας. Είναι ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Είναι απερίγραπτο. Αλλά είχαμε πολύ μεγάλη ψυχική δύναμη. Η ομάδα είναι πειθαρχημένη και γνωρίζει τι πρέπει να κάνε. Όλοι σέβονται τις μεθόδους μου. Είχα πρόταση να φύγω από τον Ολυμπιακό, αλλά αισθάνομαι πολύ καλά στην ομάδα, όπως καταλαβαίνεις, όπου μοιράζομαι την ίδια φιλοσοφία για το μπάσκετ. Είναι κάτι που πιστεύω όχι μόνο στον αθλητισμό, αλλά και στη ζωή».

...στο αν ήταν δύσκολο να αναλάβει την τεχνική ηγεσία του Ολυμπιακού ύστερα από την θητεία του σε «μικρότερες» ομάδες: «Όχι, όχι. Δύσκολο, όχι. Ήταν πιο εύκολο, επειδή έχεις πολύ καλούς ανθρώπους γύρω σου -οι βοηθοί, οι βετεράνοι. Η πίεση είναι τεράστια, αλλά η ομάδα που είναι στο πλευρό σου είναι πολύ καλή και βοηθάει. Αυτό που αυξάνεται είναι η πίεση. Υπάρχουν 10.000.000 Έλληνες και οι μισοί μας υποστηρίζουν, το ίδιο και τα ΜΜΕ. Τότε το αντιλαμβάνεσαι».

...στην φιλοσοφία του στο μπάσκετ: «Το μπάσκετ είναι ομαδικό και σου δίνει τη δυνατότητα να κερδίσεις ένα παιχνίδι μόνο έτσι. Αν ο Μάικλ Τζόρνταν θα μπορούσε να κατακτήσει μόνος του πρωταθλήματα, θα ήμασταν εδώ; Εάν έχουμε 9-10 παίκτες σε θέση να λειτουργήσουν, γιατί να μην τους χρησιμοποιήσουμε; Η ερώτηση, για μένα, είναι έχεις μία ξεκούραστη ομάδα στο βαθμό του δυνατού, ώστε να αμύνεται και να επιτίθεται με μεγαλύτερη ένταση, ταχύτητα και δύναμη. Το μπάσκετ, τώρα περισσότερο από ποτέ, είναι ένα ομαδικό παιχνίδι και δεν νικούν μόνο πέντε αθλητές. Είναι σημαντικό να έχεις αυτό στο μυαλό για να κερδίσεις, στην επίθεση να έχουν όλοι ευκαιρία να σκοράρουν και στην άμυνα να μαρκάρουν όλοι. Το άθλημα ειναι ομαδικό άθλημα, υποστηρικτικό και όλοι πρέπει να επιτίθενται και να αμύνονται. Αυτή είναι η ουσία του αθλήματος και προσπαθώ να το μεταφέρω στην ομάδα μου".

...στις μεθόδους που χρησιμοποιεί για να «μελετά»: «Αυτό που μου αρέσει περισσότερο είναι να βλέπω βίντεο της ομάδας μου και των αντιπάλων και να βλέπω προπονήσεις και παιχνίδια μικρότερων κατηγοριών,που μπορώ να συζητήσω με τους προπονητές. Εκεί μπορείς να δεις νέες κινήσεις και φάσεις. Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να είσαι πάντα ανοιχτός σε καινοτομίες. Δεν μου αρέσει να δίνω συμβολές, γιατί αυτό είναι πολύ προσωπικό, αλλά μπορώ να πω αυτό: Να αγαπάς το παιχνίδι και να αφοσιώνεσαι στο να βελτιώνεσαι κάθε ημέρα».

Keywords
Τυχαία Θέματα