ΠΑΟΚ | Μόλις για δεύτερη φορά στην Ουκρανία

Ο ΠΑΟΚ θα αντιμετωπίσει εκτός έδρας τη Χίμικ (10/12) για την α' φάση του Eurocup και αυτή θα είναι μόλις η δεύτερη φορά που θα επισκεφτεί την Ουκρανία...

Αναλυτικά:

Δύσκολος προορισμός η Ουκρανία και σύμφωνα και με το αρχείο της Ευρωπαϊκής ιστορίας του ΠΑΟΚ και από τους πιο σπάνιους για την ομάδα. Αυτό το ταξίδι στην Ουκρανία, θα είναι μόλις το

δεύτερο για τον ΠΑΟΚ στη ιστορία του στην Ευρώπη.

Ο ΠΑΟΚ επισκέφθηκε για πρώτη και μοναδική μέχρι τώρα φορά την Ουκρανία, την σεζόν 1995-96, όταν αντιμετώπισε την Budivelnik Kiev στην προκριματική φάση του –τότε- Ευρωπαϊκού Κυπέλλου (Saporta Cup). Έχοντας νικήσει 76-68 στη Θεσσαλονίκη (με πρώτους σκόρερ του Πρέλεβιτς και Νικολαΐδη που σημείωσαν από 16 πόντους, αλλά τον νεαρό –τότε- πλέι μέικερ να είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής κι αυτός που άλλαξε την ροή του αγώνα), ο ΠΑΟΚ ταξίδεψε στο Κίεβο για να κρατήσει την διαφορά και να πάρει την πρόκριση. Μαζί με την ομάδα ταξίδεψαν στην Ουκρανία και 200 περίπου φίλαθλοι του ΠΑΟΚ που συμπαραστάθηκαν στην προσπάθεια των παικτών και του προπονητή Ευθύμη Κιουμουρτζόγλου.

Το παιχνίδι έγινε στο Κίεβο στις 31 Οκτωβρίου του 1995 και ο ΠΑΟΚ που προηγήθηκε στο ημίχρονο 38-36, πήρε την πρόκριση, αν και ηττήθηκε με 75-74. Κράτησε την διαφορά των 8 πόντων από τη νίκη του στο πρώτο ματς και έχοντας σαν πρώτο σκόρερ τον Trevor Ruffin (27 πόντοι με 3 τρίποντα) πέρασε στους ομίλους και στην πορεία της διοργάνωσης έφτασε ως τον τελικό της Vitoria, τον τελευταίο μέχρι σήμερα Ευρωπαϊκό τελικό της ομάδας.

Ο Γιώργος Δέδας είναι ο μοναδικός παίκτης του ΠΑΟΚ που έχει αντιμετωπίσει στο παρελθόν την Khimik Yuzhne κι έχει αγωνιστεί στο Olymp Sports Complex, το γήπεδο όπου θα γίνει αύριο ο αγώνας. Την σεζόν 2004-05, αντιμετώπισε με τον Ηρακλή την Khimik σε αγώνες για τους ομίλους του FIBA Europe League Men και στο παιχνίδι που έγινε στις 23 Νοεμβρίου του 2004 στο Yuzhne, είχε πετύχει 8 πόντους 1/2 δίποντα, 2/6 τρίποντα). Ο Ηρακλής είχε ηττηθεί σε εκείνο το ματς με 55-58.

Η φωτογραφία είναι από την εξωτερική όψη του Olimp Sports Complex.

Keywords
Τυχαία Θέματα