ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ | Ζαβός: "Σαν τον φτωχό πυγμάχο ο Ολυμπιακός"

Ο Αλέξανδρος Ζαβός υπηρετεί εδώ και πολλά χρόνια το ελληνικό μπάσκετ.

Παλιότερα ως παίκτης (από τα μεγαλύτερα ταλέντα της χώρας, φόρεσε την φανέλα του Πανιωνίου) και τα τελευταία χρόνια ως προπονητής (στη Δάφνη και τον Αμύντα). Σε συνέντευξή του στο www.superbasket.gr αναφέρθηκε σε αρκετά κομμάτια, που αφορούν στο άθλημα.

Κατά πόσο θεωρείτε ότι έχει επηρεάσει η οικονομική κρίση τον αθλητισμό στην χώρα μας;

"Η κρίση έχει επηρεάσει την κοινωνία μας σε βάθος αλλά και την αξιακή και δημιουργική

μας κατάσταση. Ο πολιτισμός μας βασίζεται στην κατανάλωση και όχι στην παραγωγή. Πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε την στάση μας στον αθλητισμό".

Με ποιο τρόπο πιστεύετε ότι μπορεί κάτι τέτοιο να γίνει εφικτό;

"Με το να δημιουργήσουμε τις προδιαγραφές για τις επόμενες γενιές. Η απουσία του σχολικού αθλητισμού πρέπει να αντικατασταθεί από τον Ερασιτεχνικό Σωματειακό Αθλητισμό. Πρέπει να υπάρξουν κίνητρα για τα παιδιά και πέρα από την ενηλικίωσή τους. Να χαίρονται το παιχνίδι κατ΄αρχάς, για να μπορούν να φτάσουν στη διάκριση. Οι δυσκολίες είναι τεράστιες. Υπάρχουν σωματεία που στέκονται μόνο από το μεράκι ορισμένων παραγόντων".

Πώς είδατε την νέα μεγάλη επιτυχία του Ολυμπιακού αλλά και την πορεία του Παναθηναικού τη φετινή χρονιά;

"Το μπάσκετ στην χώρα αποτελεί ξεκάθαρα εξαγώγιμο προιόν. Ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναικός είναι απόλυτοι εκπρόσωποι μιας χώρας με μπασκετική παιδεία. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του Ολυμπιακού ήταν ξεκάθαρα το οικογενειακό κλίμα που επικρατεί στα αποδυτήρια. Η ομάδα τους εκπέμπει υγεία και αυτό είναι ευδιάκριτο ακόμα και με γυμνό μάτι. Κατάφεραν να πιάσουν το μάξιμουμ ενέργειας και απόδοσης στο Φάιναλ Φορ. Το εντυπωσιακό είναι ότι ο Ολυμπιακός για δεύτερη συνεχή χρονιά έπαιζε σαν τον φτωχό πυγμάχο απέναντι στον πλούσιο πρωταθλητή. Δεν υπήρχε ίχνος κορεσμού και αλαζονείας. Ο Παναθηναικός από την άλλη είναι μια ομάδα με συγκεκριμένα σκληρά χαρακτηριστικά που έχουν φτιάξει οι προπονητές του. Οι πράσινοι τα πήγαν εξαιρετικά παρουσιάζοντας μεγάλη βελτίωση σε σχέση με το ξεκίνημα της χρονιάς".

Με αφορμή το ξεκίνημα των πλέι-οφ, πώς τα βλέπετε τα πράγματα φέτος;

"Θα πρέπει οι δύο μεγάλοι να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με δεδομένο ότι ο Πανιώνιος δεν αστειεύεται. Είναι μια άκρως ανταγωνιστική και υπολογίσιμη ομάδα".

Πώς σχολιάζετε την άνοδο των Τρικάλων και της Νέας Κηφισιάς στην Α1;

"Κλειδί για την Κηφισιά ήταν ο σταθερός κορμός και οι άριστες σχέσεις μεταξύ των παικτών. Ο Ηλίας Παπαθεοδώρου έχει κάνει εξαιρετική δουλειά στο συγκεκριμένο σωματείο. Πολύ σημαντική είναι και η διοικητική σταθερότητα της εν λόγω ομάδας, έχοντας ένα μοντέλο, που αποτελεί πρότυπο στις μέρες μας. Οσον αφορά στα Τρίκαλα στην αρχή της χρονιάς τους έλεγαν γερασμένη ομάδα, χωρίς φρεσκάδα αλλά αυτοί απέδειξαν πως τίποτα από αυτά δεν ίσχυε. Επέδειξαν τεράστια θέληση και χρησιμοποίησαν την εμπειρία τους, πραγματοποιώντας αξιοζήλευτη πορεία. Θα ήθελα να πω δύο λόγια και για τον Φιλαθλητικό που είναι μία ομάδα με πολύ ταλέντο, που παίζει ελεύθερο μπάσκετ και που γενικά πιστεύω πως δεν θα αργήσει να κάνει το μεγάλο βήμα".

Ποια είναι τα σχέδιά σας για το μέλλον;

"Προς το παρόν δεν έχω βρει επαγγελματική στέγη. Το μόνο που εύχομαι είναι να συμβεί στο άμεσο μέλλον ώστε να μπορώ να ευχαριστιέμαι την επαγγελματική καθημερινότητά μου".

Keywords
Τυχαία Θέματα