A. ΜΕΡΚΕΛ: Προϋπόθεση η δανειακή σύμβαση για την επόμενη δόση

16:52 9/1/2012 - Πηγή: 24wro
Eπίσπευση της εθελοντικής ανταλλαγής του ελληνικού χρέους ζήτησε...
η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ στη κοινή συνέντευξη της με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, σημειώνοντας ότι αν δεν υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για την νέα δανειακή σύμβαση
της Ελλάδας, δεν μπορεί να δοθεί η νέα δόση.
Η Μέρκελ εμφανίστηκε αισιόδοξη πως η συμφωνία για το ανώτατο όριο χρέους των χωρών της Ευρώπης ενδέχεται να ολοκληρωθεί εντός του Ιανουαρίου, ενώ τόνισε την ανάγκη να συμπεριληφθούν μέτρα για την προαγωγή της ανάπτυξης στο δημοσιονομικό σύμφωνο.
Η Γερμανίδα Καγκελάριος ανέφερε εξάλλου ότι θα συζητήσει αύριο στο Βερολίνο το ζήτημα της Ελλάδας με την επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, και χαρακτήρισε για άλλη μια φορά την ελληνική κρίση «εξαιρετική περίπτωση».
Σύμφωνα με την Καγκελάριο, το PSI είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να φέρει την Ελλάδα στο δρόμο της λογικής αλλά από μόνο του δεν αρκεί, χρειάζονται και μέτρα. "Το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας πρέπει να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή", δήλωσε και επεσήμανε πως η καταβολή της επόμενης δόσης εξαρτάται από την ολοκλήρωση της συμφωνίας. «Πρόθεσή μας είναι να μην εγκαταλείψει καμία χώρα το ευρώ», είπε.
Αναφορικά με την πρόταση επιβολής φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, η Μέρκελ σχολίασε πως μπορεί να φανταστεί την υιοθέτηση του μέτρου μόνο στην Ευρωζώνη, σημείωσε ωστόσο πως η Γερμανία είναι διχασμένη αναφορικά με το φόρο. Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος είπε πως η Ευρώπη πρέπει να δώσει το καλό παράδειγμα και να υιοθετήσει το φόρο των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.
Και αυτός με τη σειρά του εξέφρασε την ελπίδα για κατάληξη των διαπραγματεύσεων που αφορούν το δημοσιονομικό σύμφωνο τις επόμενες ημέρες. "Θέλουμε να σώσουμε και να ενισχύσουμε το ευρώ", είπε. Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη οι χώρες να εμμείνουν στη δέσμευσή τους για μείωση των ελλειμμάτων.
Οι δύο Ευρωπαίοι ηγέτες απέφυγαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις αναφορικά με πιθανή απώλεεια της κορυφαίας πιστοληπτικής αξιολόγησης από χώρες της Ευρωζώνης.
newscode.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα