HSBC: Το πετρέλαιο είναι η νέα... Ελλάδα

14:12 5/3/2012 - Πηγή: 24wro
Η άνοδος της τιμής του πετρελαίου, αντικατέστησε την Ελλάδα, ως πηγή ανησυχίας, σύμφωνα με έκθεση της HSBC που ...προειδοποιεί ότι, εάν η τάση αύξησης των τιμών επιμείνει, η εύθραυστη ανάκαμψη του ανεπτυγμένου κόσμου, γρήγορα θα εκτροχιαστεί.

Σύμφωνα με το CNBC, οι τιμές του πετρελαίου
ενισχύθηκαν σε ποσοστό ρεκόρ τις τελευταίες μέρες και διαπραγματεύονται κοντά στο υψηλό του 2008 των $147 το βαρέλι, εξαιτίας των εντάσεων στο Ιράν.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της HSBC, Stephen King, γράφει σε έκθεσή του ότι, οι κυρώσεις κατά του Ιράν, έχουν ήδη οδηγήσει σε ελλείψεις αυξάνοντας ταυτόχρονα τις τιμές.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο υπάρχουν και άλλα θέματα ανησυχίας, σχετικά με το Ιράν.

«Το Ιράν ανέπτυξε την ικανότητά του για πυρηνικά και αυτό θα οδηγήσει σε σύγκρουση με το Ισραήλ, ή οι ΗΠΑ, θα μπουν στον πειρασμό να σφραγίσουν το στενό του Ορμούζ», πρόσθεσε.

Επιπλέον ο King σημείωσε ότι, η άνοδος των τιμών του πετρελαίου, δεν είναι αποτέλεσμα των γεωπολιτικών εντάσεων. Ωστόσο το αντίκτυπο της ποσοτικής χαλάρωσης μπορεί να εξηγεί εν μέρει την μεγάλη αύξηση.

Όπως επισημαίνει η HSBC, το πόσο διάστημα οι τιμές θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα, εξαρτάται από την πολιτική της Μέσης Ανατολής.

«Γνωρίζουμε από προηγούμενη εμπειρία, ότι οι μεγάλες πολιτικές αναταραχές στην περιοχή, απειλούν με σημαντική άνοδο των τιμών, στα $150 ή ακόμα και στα $200 το βαρέλι», αναφέρει η έκθεση.

Η HSBC, δεν αναμένει οι τιμές να παραμείνουν για αρκετό διάστημα σε υψηλά επίπεδα, αν οι αιτίες είναι αυστηρά γεωπολιτικές.

«Η μεγαλύτερη πρόκληση για εμάς είναι η εναλλαγή στην παγκόσμια ανάπτυξη από τον ανεπτυγμένο κόσμο», αναφέρει.

Τέλος, ο King υπογράμμισε ότι, οι αποτιμήσεις είναι ελκυστικές.
Keywords
Τυχαία Θέματα