Noble Energy: Είμαστε αρκετά αισιόδοξοι ότι κάτι θα βρούμε

12:35 2/11/2011 - Πηγή: 24wro

Τη μεγάλη πρόκληση που έχει μπροστά της η Κύπρος σε ό,τι αφορά την εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αέριου που πιθανόν να...



 εντοπιστούν εντός της ΑΟΖ της, ανέδειξε την Τρίτη η διάλεξη του Διευθυντή της εταιρείας Noble Energy στην Κύπρο, John
Z. Tomich, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Ο κ. Tomich, παρουσίασε το έργο που έχει αναλάβει να επιτελέσει η εταιρεία του στο «οικόπεδο 12» καθώς και τη μέχρι τώρα πρόοδο των εργασιών που έχει επιτευχθεί.

Ο Διευθυντής της Noble Energy στην Κύπρο αναφέρθηκε, στη διάρκεια της παρουσίασής του, στις εργασίες της εταιρείας στο Ισραήλ, επειδή, όπως είπε, από εκεί η εταιρεία οδηγήθηκε στην Κύπρο. «Ημασταν αρκετά τυχεροί με την εξεύρεση γιγάντιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου στο Ισραήλ και ελπίζουμε ότι αυτό θα γίνει και στην Κύπρο», ανέφερε.

Ο κ. Tomich είπε ότι η πρώτη ανακάλυψη κοιτασμάτων φυσικού αερίου έγινε το 2000 ενώ το 2002 υπεγράφη συμφωνία με την ισραηλινή εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος και το 2004 άρχισε η παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος με φυσικό αέριο.

Ο Διευθυντής της Noble Energy στην Κύπρο έκανε αναφορά στα ισραηλινά οικόπεδα Μαρί Β, Ταμάρ και Λεβιάθαν. Ειδικότερα είπε ότι το οικόπεδο Μαρί Β ήταν το πρώτο στο οποίο ανακαλύφθηκαν κοιτάσματα φυσικού αερίου, 1 τρις κυβικών ποδιών, ενώ το Ταμάρ περιέχει την οκταπλάσια ποσότητα φυσικού αερίου. Στο οικόπεδο Ταμάρ, πρόσθεσε, διεξάγονται γεωτρήσεις σε πέντε σημεία, όπου το βάθος του νερού είναι το ίδιο με το «οικόπεδο 12» της κυπριακής ΑΟΖ, δηλαδή 1700 μέτρα. Το ισραηλινό οικόπεδο Λεβιάθαν, που απέχει 50 χιλιόμετρα από το οικόπεδο Αφροδίτη, είναι διπλάσιο σε μέγεθος από το Ταμάρ, δηλαδή έχει 16 και πλέον τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου, σύμφωνα με τον ίδιο.

«Μπορεί να είναι υπερβολικό να πιστεύουμε ότι η εξέλιξη θα συνεχιστεί με τον ίδιο τρόπο και στο ‘οικόπεδο 12’, αλλά είμαστε αρκετά αισιόδοξοι ότι κάτι σημαντικό θα βρούμε και στην Κύπρο. Πρόκειται για μια ερευνητική γεώτρηση, αλλά είμαστε πολύ αισιόδοξοι» σημείωσε ο Διευθυντής της εταιρείας.

Για το οικόπεδο Αφροδίτη, ο κ. Tomich ανέφερε ότι η κατασκευή ενός αγωγού που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο από το οικόπεδο στην ακτή, είναι μια πρόκληση από μηχανικής άποψης. Ενας τέτοιος αγωγός, είπε, δεν θα είναι εύκολο να κατασκευαστεί και θα είναι επίσης ακριβός.

Ωστόσο, πρόσθεσε, είναι εφικτή η κατασκευή του. Σύμφωνα με τον Διευθυντή της εταιρείας, το πιο αποτελεσματικό και ευέλικτο μέσο για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Κύπρο, είναι η κατασκευή μιας μονάδας υγροποιημένου φυσικού αερίου. Μπορεί, πρόσθεσε, να είναι ακριβή η κατασκευή μιας τέτοιας μονάδας και χρονοβόρα, αλλά επιτρέπει τη μεταφορά και πώληση του φυσικού αερίου σε όλο τον κόσμο και στην πιο συμφέρουσα τιμή. Η περιοχή στο Βασιλικό, συνέχισε, είναι ο μόνος χώρος που θα μπορούσε να κατασκευαστεί μια τέτοια μονάδα στην Κύπρο.

Αναφερόμενος στα οφέλη που θα αποκομίσει η χώρα από την εκμετάλλε
Keywords
Τυχαία Θέματα